Заведения за хранене в Гърция (видове таверни, меню, цени)

Десерт от заведението

Случвало ли ви се е да се чудите в кое заведение да влезете в Гърция? Всички изглеждат примамливи, но имат странни имена. В тази статия ще разгледаме видовете заведения за хранене, за да знаете какво може да очаквате от менюто, обслужването и цените.

таверна на до морето

Типична таверна до морето. Снимката е взета от тук

Често ме питат: „Къде да ядем в Гърция?“, а за да мога да отговоря правилно, трябва да знам какви са вашите критерии: харесвате ли морски дарове, какъв е бюджетът ви, с колко време разполагате и т.н. По-долу изброявам различните заведения, а вие ще прецените какво ви приляга 🙂

И все пак, най-краткият съвет, който мога да дам: изберете заведение, където ходят местните гърци (може да не е на топ локация), и си поръчайте нещо типично гръцко, което се предлага специално този ден (т.е. специалитет на деня) било то прясна риба или гръцка мусака.

Типична витрина на таверна с прясна риба. Снимката е взета от тук

Заведения за хранене „тип таверна“

Таверна (ταβέρνα / taverna) е най-често срещаното заведение. Обикновено това е заведение, което предлага голям избор от храни на добра цена. Таверните са непретенциозни и приятни. В менюто ще намерите и ястия от месо. Често пъти пред заведението ще видите менюто на заведението, а даже може да има и нает „викач”, който да ви подканя да изберете именно тази таверна.

Меню на деня

Mенюто на деня. Снимката е взета от тук

В голяма част от таверните предлагат десерт – бонус от заведението (сезонни плодове, сладолед, баклава, халва или друг типичен гръцки специалитет).

Десерт от заведението

Десерт – комплимент от заведението. Снимката е от тук

*бакшиши в Гърция. Няма правило, но обикновено сме много доволни от обслужването и качеството на храната. Особено когато получим и комплимент от заведението, е добре да закръглим нагоре сметката или да оставим толкова, колкото бихме дали от сърце (5-10% от сметката например).

Ако сте фенове на музика на живо, песни и танци, именно в някоя таверна може да се организира „гръцка вечер”, така че е най-добре да питате местните. Но при всички случаи – няма да видите чупене на чинии.

гръцка вечер - реклама

Типична реклама на таверна, която организира „гръцка вечер“

Псаротаверна (ψαροταβέρνα / psarotaverna) – това е като таверна, която се е специализирала в предлагането на рибни и морски деликатеси. Т.е. тук може да очаквате преди всичко морски дарове. Обикновено този вид ястия са по-скъпи, особено ако си изберете дива риба, а не от развъдник. Често на входа на такова заведение ще видите ветрина с рибите, от които може да си изберете. Особено характерни за таверните и псаротаверните са еднократните покривки – в специфични гръцки цветове и шарки (често пъти са и карти на местността)

гръцка псаротаверна

Псаротаверна в Порто Куфо, Халкидики. Често този вид заведения са на пристанища.

*ако пък попаднете на χασαποταβέρνα (буквално „касапска таверна“), това означава, че наблягат на ястията от месо.

Естиаторио (εστιατόριο / estiatorio) – това е еквивалентът на ресторант. Цените са малко по-високи, а заведението се води един клас по-изискано. Обикновено също предлага богато меню. Във всички видове заведения за хранене сервитьорите са само мъже. Това правило се спазва особено строго в ресторантите.

*има още един вид заведение „фагадико“ (φαγάδικο / fagadiko), което означава място за хранене (нещо като „бистро“) и в зависимост от класа му може да клони към таверна или към ресторант.

гръцки ресторант

Снимка на ресторант, като този клас заведения биха могли да са много по-изискани

Магирио (μαγειρείο / mageirio / magirio) – буквално „магерница” или „кухня”. Представлява тип таверна с основни, здравословни, типични гръцки ястия на добри цени.

*ако не разбирате гръцките менюта и искате да се запознаете, така че да ви стане ясно, може да прочетете статията „Как да се ориентираме в гръцките таверни„.

магерница

Снимка на магирио. *Възможно е, ако дадено заведение иска да акцентира върху многогодишнта си традиция и опит, да добави „ν“ в края на думата и така да стане „μαγειρείον“. Това правило важи и за друг тип заведения.

Заведения по-скоро „тип кръчма“ с акцент върху алкохола

Иномагирио (οινομαγειρείο / oinomageirio / inomagirio) – буквално „виномагерница” и „кухня с вино”. Това е същото като магерницата, само че има домашно наливно вино и то също е акцент в менюто. Моят съвет е, ако не сте опитвали рецина (ρετσίνα / retsina), да пробвате. Рецина е вид специфично гръцко бяло вино, което може да намерите и в магазините, и в заведенията.

виномегерница

Снимка на виномагерница, взета от тук

Мезедополио (μεζεδοπωλείο / mezedopoleio) – заведение за „мезета”. Фокусът е върху алкохола, а порциите са тип „гурме” и не чак толкова голям избор. „Мезе” е дума с турски произход. Възможно е да предлагат ястия от Мала Азия и Истанбул (Константинопол, както го наричат гърците – „Κωνσταντινούπολη“).

мезедополио

Снимка на мезедополио, взета от тук

Узери (ουζερί / ouzeri / ουζάδικο / ouzadiko) – заведение от типа на мезедополио-то, но с конкретен акцент върху силните алкохолни напитки – узо и ракия. Буквалният превод е заведение за узо. Често в менюто ще намерите рибни мезета и сирена, които вървят с узо. Този вид заведения, като че ли, са с по-малки маси.

Узери

Снимка на узери / узадико, взета от тук

Ракадико (ρακάδικο / rakadiko) – заведение от типа на мезедополио-то, но с конкретен акцент върху силните алкохолни напитки – ракия и узо. Буквалният превод е заведение за ракия.

ракадико

Уютно ракадико. Снимката е взета от тук

Ципурадико (τσιπουράδικο / tsipouradiko) – заведение от типа на мезедополио-то, но с конкретен акцент върху силните алкохолни напитки –  ципуро (τσίπουρο / tsipouro). Буквалният превод е заведение за ракия, a ципурото е вид ракия.

Ципурадико

Снимка на ципурадико, взета от тук. Регионът на Волос се слави със своите традиции в алкохолната индустрия. 

Важно е да се отбележи, че въпреки конкретното наименование, което конкретизира в коя област на гастрономията и алкохола се е профилирало дадено заведение, то би могло да предлага много по-богата гама от продукти. Спомням си, че на остров Крит посетих едно „ракадико”, което имаше изключително голямо меню, като дори имаха фурна за хляб. В днешно време е възможно да се използва различно от таверна име, само и само да е по-атрактивно и разпознаваемо (т.е. привличащо туристите).

Халкина

Не го правя с цел реклама на заведението, но ако искате, може да разгледате Инстаграм профила (откъдето е снимката) на заведението, както и да видите примерно меню на английски.

Кутуки (κουτούκι / koutouki) – малка изба. Заведение тип таверна, но с по-малко меню. Акцентът е на домашното вино.

Кутуки

Снимка на кутуки, взета от тук. Думата „кутуки“ има турски произход и обикновено този вид таверна е като в изба или мазе.

Инополио (οινοπωλείο / oinopoleio) буквално винопродавница. Заведение тип таверна, но с по-малко меню. Акцентът е на домашното вино.

винепродавница

Винепродавница. Снимката е взета от тук

Кава (κάβα / kava) – изба, където се продава качествено вино. Възможно е някоя таверна да се казва така и да иска да акцентира върху произведеното в региона вино.

кава

Снимка на изба, взета от тук

Гърците, като много креативен и артистичен народ, често правят микс от различните типове заведения, така че може да видите пример от две думи в заглавието на заведение. И също така, може да се види заведение с дадено име, което да е много скъпо и лъскаво и друго със същия „етикет”, което пък да е квартално и да не е изискано. Т.е. тук даваме основни насоки, но това не означава, че всички са такива или, че няма изключения.

*няма да обърна голямо внимание на баровете в Гърция, но е важно да ги разпознавате поради сложното им изписване на гръцки – „μπαρ“ и неговата специфична разновидност на плажа – бийч бар (μπιτσόμπαρο / beach bar).

Бирария (μπυραρία / mpyraria) бирария. Често е заведение за craft бира. Изписването на гръцки е малко страно, но пък те го възприемат за нормално 🙂

бирария в Гърция

Снимка на бирария, взета от тук

Заведения за бързо хранене в Гърция

Сувладзидико (σουβλατζίδικο / souvlatzidiko) – буквално място, където се сервира сувлаки (σουβλακι / souvlaki), което означава „шишче”. Т.е. заведение за бързо хранене, което предлага хапване „на скара”.

меню на сувладзидико

Типична покривка на сувладзидико. Снимката е взета от тук

Псистариа (ψησταρία / psistaria) – буквално място, където се предлага печено месо (агнешко и кокореци – агнешка карантия, печена на шиш). Заведение за бързо хранене, което предлага хапване „на скара”. Тъй като обикновено е свързано с повече дим и миризми, този тип заведение е по-често срещан по селцата, където тази традиция е по-запазена. Например на Тасос съм срещал такива заведения.

грил

Снимка на псистария – т.е. грил

Пситополио  (ψητοπωλείο / psistopoleio) – буквално място, където се предлага печено месо. Заведение за бързо хранене, което предлага хапване „на скара”. Това е по-градски тип заведение.

пситополио

Снимка на пситополио

Овелистирио (οβελιστήριο / ovelistirio) – заведение за бърза закуска на скара. По същество не се различава от предходните, просто корена на думата е различен и е добре, да знаете какво да очаквате.

Този тип заведения, както пиците и заведенията за гироси, предлагат доставка до вкъщи. Обикновено с моторчета.

Овелистирио

Гирос / Гирадико (γύρος / γυράδικο / gyros / gyradiko) – гирос е типично хапване за гърците. Най-близкото подобно ядене е дюнер, но не е едно и също.

гирос

Снимка на гирос

Обикновено има пилешко, свинско и телешко месо. Вие избирате какво желаете. Твърди се, че това е най-добрата измислена храна за на улицата (тип „бърза закуска”).

гироси

Шишове с месо за гирос

Цената на гирос обикновено е 2-4 евро. А ако си вземете голяма порция, която понякога е трудно да изедете, може да стигне до 7-8 евро.

порция гирос

Порция гирос

Италианска кухня

Пицария (πιτσαρία / pizza).

Пицария

Пицарията е като навсякъде – или поне аз не се сещам за специфики в Гърция

Траториа (τρατορία / trattoria) – Това е нещо като италианска таверна. Т.е. по-скоро таверна, която иска да обърне внимание на италианското меню или да се афишира като италиански ресторант. В Гърция има много места с италианско/венецианско наследство и именно там може да срещнете такова заведение. Също така името изглежда интересно за туристите и те биха пробвали „нещо ново”. Траторията се опитва и да привлече италианските туристи. Акцентът е на местните специалитети.

тратория

Снимка на „гръцка“ тратория

Остерия (οστερία / osteria) това е заведение, което предлага основно вино и по-малка гама основни ястия. Има италиански произход като траторията.

Остерия

Снимка на Остерия

Гръцки магазини, които правят незабравимо преживяване

Фурнос (φούρνος / fournos / αρτοπωλείο / artopoleio) – фурна. Старото име на фурна е „артополио”. В гръцките фурни може да намерите и чудесни сладки (тип сладкарски изделия)

пекарна в Гърция

Пекарна в Гърция

Захаропластио (ζαχαροπλαστείο / zaharoplasteio / patisserie). Сладкарница. Тук ще намерите всякакви вкусотии и торти. Често пъти ще се изненадате от прекрасните опаковки (тип кутии), които ще ви предложат.

гръцка сладкарница

Вкусотии в гръцка сладкарница. Снимката е взета от тук

Паготополио (παγωτοπωλείο / pagotopoleio) – буквално сладоледаджийница. Магазин, който продава пагото (παγωτό) = сладолед.

сладоледаджийница в Гърция

Снимка на магазин за сладолед, взета от тук. Любопитно е, че гърците продължават да измислят нови видове заведения и магазини.

Крепери (κρεπερί / creperie) означава заведение за палачинки и сандвичи. Има френски произход, а крепа (κρέπα) означава палачинка. И понеже палачинката се пълни, то по същата логика се правят и сандвичите – вие избирате пълнежа на лакомството 🙂

палачинкова къща

Крепери. Снимката е взета от тук

На плажа или край пътя може да срещнете бусче/каравана или малко заведение, което предлага сандвичи или най-основните неща. Този тип заведение се нарича „кантина“ (καντίνα / kantina)

Кафекоптио (καφεκοπτείο / kaffekopteio) – магазин за кафе и смилане на кафе. Ще се изненадате от богатата гама на всякакви аромати, подправки и добавки.

магазин за мелене на кафе в Гърция

Типичен гръцки магазин за мелене на кафе. Снимката е взета от тук

Соколатополио (σοκολατοπωλείο / sokotolatopoleio) – бутиков магазин за шоколад. Всичко, което завършва на „πωλείο“, означава „магазин“.

магазин за шоколад

Соколатополио (снимката е взета от тук

Духът на Гърция

Кафенио (καφενείο / kafeneio) – типично гръцко кафене, където се събират по-възрастните дядовци. Обикновено е на мегдана, по възможност под дебелата сянка на някой чинар. Това е било (а и все още е) средище за културен обмен, беседи, информация и събития.

Снимка на типично и автентично кафенио в Гърция

Тук може да си поръчате гръцко кафе (кафе на пясък, което в България наричаме „турско”).

кафенеио

Гръцко кафе. Снимката е от тук

Кафението е мястото, където се събират по-възрастните гърци, предимно мъже. Играят табла, карти, говорят си. А младите пък се събират в кафетериа (καφετέρια / cafeteria). Това е много уютно местенце, където „едно кафе“ би означавало да се отпуснете за няколко часа…

Ще се радвам да споделите и вашия опит по темата. 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".