Какво е работното време в Гърция?

гръцко работно време

Знаете ли какво е работното време на магазините в Гърция? За да дадем отговор на този въпрос, над 50 българи, живеещи в Гърция, помогнаха с информация.

гръцко работно време

Работно време на един от големите телеком оператори в Гърция. Снимката е стара (от 2014 г.), но е видно, как дори този сериозен магазин е коригирал „на ръка“ работното си време на табелката.

Позволявам си да отбележа, че въпреки всичко са възможни отклонения, тъй като е невъзможно да се генерализира по този въпрос. Гърците са изключително гъвкави (особено по места?) и биха могли да ни изненадат. Стандартната работна седмица в Гърция е 40 часа.

Магазините в Гърция работят със следното работно време:

Понеделник, Сряда, Събота: 10:00 – 14:00 часа;

Вторник, Четвъртък, Петък: 10:00 – 14:00 часа; 18:00 – 20:30 часа.

*Възможно е това работно време да е по-актуално за магазини тип „квартални“. В центъра е възможно да има и целодневно работещи.

Големи супермаркети:

Понеделник – Петък: 10:00 – 20:00 часа;

Събота: 10:00 – 18:00 часа.

Работно време на супермаркет в Гърция

Актуално работно време на супермаркет в Гърция. Снимката е взета от тук. Има и супермаркети, които отварят и по-рано (към 8:00) както е видно на снимката

Институциите и администрацията работят до 14:00 часа (т.е. за да си свършиш дадена работа, е необходимо да си вземеш отпуска).

Банките работят от 8:00 до 14:00 часа, а в началото и в края на месеца са пълни с хора заради пенсиите. Ако целта ви е например да си откриете банкова сметка, трябва да имате предварително уговорен час. Имайте предвид, че това не става от днес за утре.

работно време на аптека в Гърция

Работно време на аптека в Гърция. Снимката е взета от тук

Аптеките:

Някои са от 8:30 до 22:00 часа; други – от 08:30 до 14:30 и после от 17:00 до 21:00 ч. (Обикновено, ако аптеката е затворена, има надпис, насочващ към най-близката отворена аптека.)

Някои магазини, адвокатските кантори и лекарските кабинети работят вечер до 22:00. Най-добре е имате запазен час. И по принцип, за да си свършите работата, е добре да отидете 1 час преди края на работното време.

Фризьорските салони не работят в понеделник.

работно време на фризьорски салон в Гърция

Работно време на фризьорски салон в Гърция. Снимката е взета от тук

Магазините за ядки работят до 23 ч. Може да си поръчате храна за вкъщи до 23 ч.

Сами виждате колко е разнообразно работното време. Едно от обясненията е, че всеки магазин или бизнес работи според разрешителното, за което си е платил и което му е издадено. Важно е да се отбележи, че в интервала 14:00 – 17:30 часа почти нищо не работи. Но нека все пак обобщим: най-работното време на гърците е от 10:00 до 14:00 ч.

Разбира се, трябва да се съобразите и с официалните празници / почивни дни в Гърция. Изключение правят и дните, в които има стачка.

Моля, напишете коментар, ако знаете за други особености или искате да ни информирате за дадена специфика по район или клъстър.

Ето какво написаха наши „кореспонденти“ за районите, където живеят:

  • На остров Крит магазините работят в понеделник, сряда, петък и събота до обяд, само вторник и четвъртък отварят и след обяд. Супермаркетите всеки ден (без неделя) по цял ден, а Lidl през летния сезон и неделя
  • На остров Евиа магазините: Понеделник, Сряда и Събота от 08.30 до 14.30; Вторник, Четвъртък и Петък от 8.30 до 14.00 и 18.00 до 21.00. И все пак, някои отварят и в 17.00. Супермаркетите ранотя от 08.00 до 21.00 часа.
  • Магазините в Атина са отворени понеделник, сряда и събота от 9 до 17 часа, а вторник, четвъртък и петък от 9 до 21 часа.
Редактор: Елена Грънчарова

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".