Да осиновиш мастихово дърво на о. Хиос

мастикова смола

Това не е промоция или трик, а възможност да си осигуриш 50 грама истинска гръцка мастиха от остров Хиос. По-долу ще обясня как става (бързо и лесно е).

Осиновено Матихово дърво

Осиновено мастихово дърво на остров Хиос, което носи имената на „родителите“ си

Мастихова гора на Хиос

Въпреки че мастиховите дървета на остров Хиос са известни от древността, те се превръщат във фактор, влияещ върху живота на местните, едва през периода, в който генуезците владеят острова (1346 – 1566 г.)

Находчиви гърци са разработили проект (www.adoptchiosmastihatree.gr), който хем помага на островитяните от Хиос да имат прехрана, хем запазва традиционния добив на мастихова смола. Проектът е изключително добре направен и можем да се поучим от създателите му. А резултатите не закъсняват – хора от цял свят могат да осиновят дърво само с няколко клика 🙂

Мастихови дървета на Хиос, Гърция

На Хиос има около 2 000 000 дървета, които произвеждат около 160 тона мастиха годишно

Защо да осиновя мастихово дърво?

  • Мастиховото дърво и добиването на мастиха по традиционен начин е защитено от ЮНЕСКО (от 2014 г.);
  • Мастиховото дърво е символ на остров Хиос, a цялата история и поминък на острова е свързана с отглеждането на това дърво.
Вековно мастихово дърво на Хиос

Вековно мастихово дърво на Хиос, което и до днес дава препитание на местните. Смята се, че мастихата е „ванилията на Гърция

Осиновяването е благороден акт, който не само допринася за запазването на био равновесието, но има своите ползи за собственика:

  • Получава сертификат за осиновяване;
  • Мастиховото дърво се закичва с табелка (име), която собственикът избира. Т.е. вие ставатe кръстник на дървото ?. След като красивата дървена табелка е изработена, получавате снимка ?;
  • Научавате повече за процеса на отглеждане на дървото. Всеки път, когато се полагат специални грижи за вашето мастихово дърво, получавате имейл с информация за „новия член на семейството“;
  • Материалната полза е колет с 50 грама мастиха от вашето дърво.
чиста мастиха

Чиста мастиха. Всъщност 50 грама хич не са малко! Това е около 1/3 от годишната реколта на дървото, което произвежда около 120 – 150 грама

Как мога да използвам мастихата?

Мастихата има редица полезни свойства: използва се в медицината като натурален продукт; помага за храносмилането; благоприятства устната хигиена; смята се, че предпазва от рак;

полезни свойства на мастихата

Лечебните свойства на мастихата/мастиката са познати още от древността. (дали ще кажем мастиха, или мастика е едно и също)

Използва се в кулинарията за: козунак; халва; локум; сладкиши; традиционно сладко; шоколад; бисквити; сладолед; гевреци; дъвки; чай; кафе; напитки; специални сосове и много други ?. Гърците дори имат поговорка: „Козунак без мастиха – не става.“

Обработване на почвата под мастковите дръвчета

Островитяните се препитават от мастихата. От мастиха се правят над 100 продукта! Годишно се изнасят 120 тона мастиха за 80 държави.

Ароматът на мастихата е прекрасен и специфичен. Може да се използва като въглен или свещ, за да благоухае в помещението.

традиционно култивиране на мастиха

Специална техника за „нараняване“ на мастиховото дърво, за да пуска смола. Интересен е фактът, че само дърветата, намиращи се в южната част на острова, дават смола.

Какво е мастихата?

Мастихата е смола, която се получава, когато дървото се нарани. Процесът на добив и преработка на смолата е дълъг, сложен, труден и най-важното – непроменен от векове. Тук няма да обяснявам целия процес, защото за това има музей на мастихата от остров Хиос.

Баба на остров Хиос

Над 5000 семейства се занимават с добив и обработка на мастиха на Хиос, а сдружението на островитяните е основано през 1938 г.

Как мога да осиновя мастихово дърво?

  1. Влизате в сайта на организацията (www.adoptchiosmastihatree.gr);
  2. Дарявате 60 евро, за да станете осиновител на мастихово дърво в рамките на една година;
  3. Получавате безплатно: сертификат, снимка на дървото, колет с мастихова смола (независимо къде се намирате), информация относно отглеждането на дървото ви.
Осиновяване на мастиха от Хиос

Сертификат за осиновяване на мастихово дърво. А покрай твоето мастихово дърво се отваря един непознат свят и те изкушава да опознаеш остров Хиос

Има ли отстъпка, ако осиновя повече от едно дърво?

Да, при 2 дървета има 20 евро отстъпка ?

преработка на мастиха

Осиновяването е повод да посетиш острова и да видиш как се добива мастихата. На острова има цели 24 села (Μασιχοχώρια / Mastichochoria), които се прехранват именно с добива на мастиха

Има ли скрити условия?

Не, даже става още по-хубаво: може да направите подарък на някого (независимо къде се намира получателят). Т.е. вие дарявате, а ползите ги получава вашият човек ?.

Мастихова сълза

„Мастихова сълза“ от твоята мастиха на Хиос – още една причина да се върнеш на Хиос. Впрочем „Masti Tears“ е местен ликьор, направен от мастихови сълзи

Кое е най-хубавото на цялата работа?

  • Това е уникален и естествен начин буквално „да пуснеш корени“ на остров Хиос;
Мастихови насаждени на о. Хиос

Да посадиш дърво и да създадеш корен е благородно, а пък всички „родители“ могат да се запознаят с други хора като тях и да станат приятели. Затова е създадена и Facebook страницада се скрепят новите познанства.

Магията на островния живот и на мастихата се крие в това, че сплотява. Тежкият физически труд сближава местните, които заедно се трудят и винаги си помагат. Ти можеш от разстояние да им помогнеш, а пък те ще ти помогнат на теб ?

обработване на мастиха

Колективно чистене на мастихата. Мастихата е първата естествена дъвка в света.

Очаква се през 2021 г. да стартира и нов „продукт“ – да може да се осинови и маслиново дръвче 🙂

Всички снимки са предоставени от www.adoptchiosmastihatree.gr

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".