Директни полети София – Санторини

типична гледка от самолет в Гърция

Самолетната линия до Санторини ще е активна за летния сезон от 11 Юни до 10 Септември 2021 г. Полетите ще са всеки петък от 17:25 ч., а на връщане от 19:40 ч.

Продължителността на полета е час и половина. Авиокомпанията е Wizz Air, цените започват от 79.99 лв. В тази цена е включен ръчен багаж с размери 40х30х20 см.

вино от Санторини
Залез на Санторини

Ако искате да прочетете повече за острова, може да прегледате статията ни за остров Санторини.

Съвети по време на пандемия:

1. Потърсете настаняване на непопулярните места на Санторини или пък на малкия остров Тирасиа (Thirasia / Θηρασία), който е до Санторини и където залезът е още по-красив. Малцина знаят, че именно от Тирасиа по залез слънце, няма нищо пред очите ви и виждате как слънцето „потъва“ в морето. А ако гледате залеза от Санторини, неминуемо ще имате „пречка“ (остров Тирасиа). Впрочем, като непопулярен, е възможно и на Тирасиа да намерите дори по-изгодно настаняване.

в очакване на залеза на Санторини
Тълпа от туристи, която се „бори“ за по-хубава гледка за залеза

2. Ако ще обикаляте из Санторини – посетете най-популярните места рано сутрин. Идеята е да опитате да „се разминете“ с туристопотока.

Санторини от далече
Санторини

Ако бюджетът ви е по-ограничен

Санторини е сред най-скъпите дестниции в световен мащаб. Може да видите основното за ден-два и да вземете ферибот до някой от съседните острови. Нашите препоръки са:

  • Фолегандрос (Φολέγανδρος / Folegandros). Някои фериботи взимат разстоянието дори за по-малко от час, а билетът е около 45 евро.
  • Аморгос (Αμοργός / Amorgos). Пътуването е около 1.15 мин. Цената е около 50 евро,
  • Астипалеа (Αστυπάλεα / Astypalea). Възможно е да няма директен ферибот от Санторини, затова може да се прекачите в Аморгос. От там до Астипалеа пътуването е около час и половина (а билетът е около 12 евро).

За да проверие всякакви фериботни връзки и цени, може да използвате тази търсачка.

На добър час и ще очакваме вашите впечатления 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.