Село Загора, Пилио (Царството на ябълките)

ядълки в Загора, Гърция
артистична къща в Загора
Китно заведение с каменен покрив на калдъръмена уличка в село Загора

Всички сте чували за „ябълката на раздора“, която е и поводът за Троянската война. Няма да ви преразказвам древногръцката митология, а само ще ви кажа, че всичко е започнало в планината Пилио, а за ябълките ще разберете след малко.

калдъръмена улица в Пилио, Загора
Зеленина, калдъръми и спокойствие сред уличките на Загора

Къде е село Загора?

Карта на село Загора, Гърция
Карта на село Загора, взета от този източник

Селото се намира на североизток от Волос, в сърцето на планината Пилио (на старогръцки: Пелион). Надморската височина на Загора е около 460 м, а е само на 2 км по права линия до морето.

Село Загора разстояние до морето
Изчислението на разстоянието е направено с този калкулатор

Защо Царството на ябълките е в Загора?

Загора е най-голямото село в Пилио, а днешният му разцвет се дължи именно на ябълките. Производителите на ябълки са се кооперирали и са основали най-старото съдружие за преработка на ябълки. Днес то е на 104 години, а петмезът от червени ябълки е запазената им марка. Петмезът не е за пропускане – натурално сладък, без добавена захар. Може да се използва за намазване върху филийка, бисквитка или за подслаждане на сладкиши.

Всъщност, най-известните ябълки в Гърция са именно червените ябълки от този район. В селото се произвеждат около 10 00015 000 тона годишно.

ядълки в Загора, Гърция
„Мерцедесът“ на ябълките в Гърция. Любопитно е, че ги има навсякъде, но не и в магазините. Обясниха ни, че никой местен не се нуждае от такива ябълки, защото си има 🙂

Още от Древността тук е имало ябълки и всякакви овощни дървета, които и днес носят препитание на района. И все пак най-тачени са ябълките, които растат във всеки двор в Загора. А всяка къща си има джип за превозване на продукцията.

селски камиончета Загора
Буквално – от джипки не може да се разминеш 🙂

Любопитно е, че „ябълката на раздора“, известна като „златната ябълка“, всъщност е било дюла! Да, това е самата истина и ако се разтърсите в интернет, ще се убедите. Да не издребняваме в подробности, но е факт, че районът е изключително плодороден и има от всичко.

панорама Загора с гледка към морето
Панорамна гледка от Загора. В дъното се вижда морето.

Климатът е благоприятен и е комбинация между планина и море. Районът е отдалечен и чист. Селото е с възрожденски дух и като най-голямото в района – пълно с история. Една от основните забележителности е библиотеката, основана през 1762 г.

Библиотека в Загора
Библиотеката

Друга забележителност е училището на Ригас Фереос, която е един от големите възрожденци на Балканите. Загора е било културно средище с процъфтяващи занаяти и място, на което са се сключвали търговски сделки. За всичко това свидетелстват църквите и множеството паметници.

църква в типичен артитектурен стил за планината Пилио
Църквата „Света Неделя“ (Αγία Κυριακή / Agia Kyriaki / Агиа Кириаки), построена 1740 г.

За да разгледате селото и да се потопите в атмосферата, е необходим поне един ден. Площадът е класически за региона – с таверни, заведения, чинари и църква.

площада в Загора
На площада

Всяко едно от тези заведения е пълно с история. Тук е имало кино, състояли са се концерти, сватби и политически дискусии. А днес е спокойно и прохладно.

вековен чинар в Загора
Вековният чинар с голяма хралупа

Една от най-интересните забележителности е чешма, до която е бил посаден чинар. Дървото постепенно е обвило чешмата и днес изглежда като феномен – чешма, която извира от чинара.

чешма в дърво
Най-интересната чешма, чиято вода извира от дървото. Водата навсякъде е планинска и годна за пиене.

Дано не ви се налага, но в Загора се намира болницата, която обслужва областта. Тук видях и най-големия супер маркет в цялата област. Не си представяйте нещо грандиозно, но беше около 60 – 80 кв. м. и имаше всичко необходимо. Веднъж седмично в селото идва пътуващ пазар. Това е моментът, когато местните си купуват дрехи, обувки и подобни парцалки, защото в селото няма такива магазини.

седмичен пазар в Загора
Седмичният пазар (λαϊκή / laiki) – не е кой знае какво, но върши работа.

На почитателите на културния, селския и планинския туризъм Загора определено има какво да предложи. Калдъръмените улички водят до старинни каменни къщи. А извън селото: нагоре – гора и зеленина, а надолу – море.

калдъръм в село Загора
Приятна селска уличка сред зеленината

Кухнята на Загора

Останахме очаровани и от местните специалитети.

традиционна кухня Пилио
Сърми по гръцки

Тъй като бяхме в Загора само 2 дни, не можахме да опитаме от всичко, но пък каквото пробвахме – беше на ниво. Типичният за Пилио специалитет е спецофай.

специалитет от Пилио
Боб гигантес 🙂

Селото е богато на вода, а заможни дарители са помогнали да се изградят хубави чешми.

мраморна чешма Загора
Мраморна чешма с орнаменти

Голяма част от населението се е занимавало с мореплаване, търговия и коприна. Това е характерно не само за село Загора, но и за цялата област. Отивали са на гурбет по цял свят, включително до Египет и скандинавските страни, а като са се връщали, са давали богатството си за родния край. Така се обясняват хубавите къщи в района.

общината в село Загора
Общината на селото, ползваща се за Обреден дом

Сувенирите на Загора

Тъй като селото е по-скоро земеделско, отколкото туристическо, моят съвет е да си купите петмез или домашно сладко. А за феновете на пчелните продукти – тук можете да намерите хубав мед. Ако желаете да си поръчате от тестван от мен пчелар – свържете се с мен.

православна къща в Загора
След литургия на Великден, всеки православен носи запалена свещ и преди да прекрачи прага на дома си, изрисува с дима на свещта кръст над вратата. Този символ закриля семейството и носи здраве и берекет

Цялостното впечатление е, че селото е голямо и с много забележителности, а населението му са трудещи се хора, които произвеждат буквално от всяка педя земя. Всички са задружни и си помагат, защото знаят, че успехът на един ще доведе до успех на друг.

ретро джип в Загора
Джип сред овощните дървета

Оставените ретро автомобили сякаш се сливат с природата.

изоставена кола в Загора
Растителността превзема стар автомобил

А природата е навсякъде и се опитва да се разпростре и по къщите.

къщичка в село Загора
Приказна къща в Загора

В Загора ще намерите заведения от „едно време“, които пазят традициите и умело създават топлина.

кафене в Загора, Пилио
Печка, която стопля кафенето

Всъщност, това „кафенио“ има специален статут с историческо значение и не може нито да се реновира, нито да бъде направено на таверна. Неговата цел е да бъде точно същото, каквото е било преди 100 и повече години.

По-интерсното е, че въпросното заведение не е единственото с такъв статут.

арт заведение в ретро стил
Заведение „Радиото“, което има подобна автентична атмосфера. Едно време да има радио в селото, е било „голяма работа“ 🙂

Това спокойно селце се намира само на 20 мин път с кола от най-близкия плаж, за който ще ви разкажа в следващите статии.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".