На къмпинг Арменистис

Заведения на къмпинги Ситония

Вероятно си мечтаете за идилична почивка в слънчева и гостоприемна Гърция. Ако е така, за много от вас къмпингът е подходящ. Какво е добре да знаете, ако не сте отсядали на къмпипг Арменистис досега?

Плаж Арменистис
Спокойното гръцко море е подходящо за плуване и водни спортове

Предимствата

История

Къмпинг Арменистис е създаден през 1982 г. на площ от 485 декара. Или с други думи – на много голяма площ.

Сутрин на плажа

Идеята

Замисълът на къмпинга е меко казано гениален. Комбинацията море – гора е прекрасна. Къщичките (казано обобщено за различните видове настаняване, които се предлагат тук) са вписани в гората и са покрити с гъста сянка. Тук дори и в най-голямата жега би било приятно.

Зеленината на къмпинга осигурява прохлада и радва окото

Част от територията на къмпинга принадлежи на гръцкото горско стопанство. Ето защо дърветата няма как да бъдат изсечени, а Арменистис изглежда като добре поддържан парк.

Идилията се поддържа от персонал, придвижващ се на колела.

Из крайбрежната улица на Арменистис

*Добра идея е и вие да си вземете колело или тротинетка. Ако ви се наложи 2 пъти на ден да стигнете до магазина или до центъра на къмпинга, вероятно ще се уморите от вървене пеша.

Разположение

Къмпингът се намира в приятен залив с невероятна гледка към Атон.

Любима гледка по изгрев слънце

Плажът

Плажът е уау! Пясъчен, хубав, дълъг, широк и плитък. От 2004 г. плажът ежегодно е награждаван със син флаг (сертификат за качество).

Ситният пясък на плажа

Морето

Водата е кристална. Къмпингът е осигурил и спасисител. Едната част на плажа е по-спокойна, а в другата би могло да има малко по-големи вълни. Все пак морето е по-скоро спокойно, което се дължи на залива, в който е разположен този оазис.

Спокойният залив на плажната ивица

Името

„Арменистис“ означава мореплавател (но не какъв да е, а разбиращ от вятър и от плаване с платна).

Красотата на брега

Входна такса и работно време

Имайте предвид, че ако сте просто посетители на къмпинга (т.е. ако не сте отседнали с нощувка в Арменистис), следва да заплатите входна такса. Не зная точно каква е актуалната входна такса, тъй като тя се променя според икономическата конюнктура. През 2022 г. беше 4 евро на човек.

Алея към плажа

Работното време е някъде от началото на май до края на септември, но отново трябва да се провери за актуални особености.

Как се прави резервация

Резервацията става през техния сайт – някакъв % от сумата, а останалото се заплаща последния ден.

*В къмпинга може да се плаща с карта.

Заведение с чадъри и шезлонги на плажа

Най-голямото предимство

Къмпингът е изключително подходящ за почивка с деца и бебета. Изглежда, че това е раят за спокойна семейна почивка.

Достъп с количка до плажа

Удобства и съоръжения

Тъй като къмпингът може да бъде посетен и от външни посетители, ще споделим нашите впечатления първо за ресторанта.

Открити и облагородени пространства на къмпинга

Ресторант

Къмпингът има само 1 ресторант, който отваря в 13 ч. и затваря в 22 ч. Т.е. ако сте огладняли по-рано, следва да се отбиете в другите „заведения“ за хранене (гофрети, сандвичи, сладоледи и т.н.)

Мусака

Менюто в ресторанта е на 3 езика (гръцки, английски и български). Това показва, че ние сме сред най-честите посетители на къмпинга. Асортиментът на менюто не е кой знае колко голям (особено ако хапвате в ресторанта всеки ден).

Гръцка синя и спокойна вода

В сравнение с онези хубави таверни, емблематични с вкусните си гозби, ресторантът просто „става“. С други думи – ще се нахраните, но не чак толкова вкусно, обилно и изгодно.

*Обедното меню е само за обяд. Не ви съветвам да си поръчвате от него за вечеря (храната не беше достатъчно топла).

Морето е като „тепсия“

Храна за вкъщи

*Попитайте за храна за вкъщи. Оказа се, че освен стандартното меню за туристи, има и „скрито меню“ с храна за вкъщи. То е за препоръчване, защото ястията са готвени и по-изгодни (10% отстъпка).

Ресторантът няма интерес да промотира тази услуга.

Почивка край брега

Wi-fi

Интернетът е супер, или поне извън туристическия сезон (края на септември) е добър. Кодът за достъп не е написан никъде, но при поискване, ще ви го дадат. Към момента е „1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12“

Снимка на рецепцията

Супермаркет

Работното време е от 8:30 до 14:00, а следобед от 17:00 до 22:00. Хубавото е, че в 8:30 докарват топъл и ароматен хляб. Вероятно има разлика в асортимента на магазина в и извън сезона. Предлагат се стоки от всякакъв вид – храна, козметика, битови стоки и т.н. В края на септември нямаше почти нищо от дадени категории, а от други – нямаше избор. Така или иначе, има какво да се купи и да си сготвите или да подхапнете. Чудесно е, че го има този магазин.

Гледка към Атон от Сарти

Разходка до Сарти

Най-близкият голям супермеркет е в съседното село – Сарти (на около 20 мин. с кола). Там има и бензиностанция, магазини за сувенири и впечатляващи таверни.

Таверните на Сарти

Бани, душове и тоалетни

Голям плюс е наличието на достатъчен брой тоалетни, които са разположени на ключови места. Така, винаги на удобно разстояние има WC.

Бани и душове на Арменистис

Тоалетните са чисти. Изненадахме се, че къмпингът разполага и с бани и места за повиване на бебета.

Има душове и съблекални на плажа.

Рибар в далечината лови риба по изгрев слънце

Водни спортове

На плажа има специален участък, където се отдават под наем различни водни атракциони. Добре уредено е.

Информационна табела в къмпинга

Перално помещение

На разположение са 3 перални машини, като цената на едно пускане на пералня е 4 евро (2 монети по 2 евро). Такава беше цената към есента на 2022 г.

В сезон и извън сезон

Има съществена разлика когато посещавате къмпинга. В сезона работят всички съоръжения и удобства (включително кино и баскетболно игрище). Често се организират различни фестивали и събития.

Идилия на плажа

Извън сезона

Ние видяхме как се закрива сезона. Последната седмица започнаха да не работят различни кафете/барове. Менюто в ресторанта стана все по-ограничено. Топлата вода последния ден почти я нямаше. Изводът е, че Извън сезона няма всички атркации, които са обявени.

Хладно и красиво утро

Има и плюсове в това да видиш как се закрива сезона – все по-спокойно. Повече парко места, по-тихо. „местните“ се брояхме на пръсти и се познавахме и поздравявахме.

С кола в къмпинга

Паркоместа

Може да намерите къде да паркирате и то доста близо до вашето настаняване. Все пак имайте предвид, че е доста възможно паркингът да не е точно до вашето „бунгало“.

Паркоместата край бунгалата

Допустимо е, за кратко да спрете до вашето място, за да разтоварите. След това трябва да се преместите от уличката, тъй като не могат да се разминат две коли.

Движение с кола в къмпинга

Разрешената скорост е 5 км в час. Хубавото е, че има спящи полицаи и те пречат на движението с по-голяма скорост. Навсякъде царстват деца и бебета, така че бъдете много внимателни.

Видове настаняване

Къщичка – Standart Mobile Home

Ние бяхме настанени в такова „бунгало“ (т.нар. Standart Mobile Home) и мога да говоря за него от „първа ръка“. Има 2 вида: реновирани и стари. Както често се случва, ние бяхме настанели в стария тип. Те са симпатични и добре замислени. Много функционални, но се нуждат от ремонт. Местоположението им е хубаво.

Standart Mobile Home

Разпределение

Разпределението на помещенията е практично (спалня, хов + кухничка, малка стая с две легла (едно върху друго) и баня с тоалетна). Имат си дори и веранда.

Залива на плажа

Изненада за начинаещи

В описанието на сайта пише, че кухнята е „напълно оборудвана“, а на практика има по 1 тиган и джезве. Т.е. ако дадена посуда я има изобщо, то тя е само 1 брой. В кухничката има котлони, които не работят. За сметка на това, на верандата има газов котлон (но няма запалка). Най-добре е да си носите такава (с дълга дръжка), защото и в магазина няма такива.

Арменистис е буквално „вписан“ сред природата

Научени уроци

Добра идея е да сте се снабдили със сапунерка, гъбки за чистене на съдове, веро, сушилка за чинии, сешоар, изолирбан.

Важно е да имате пари в брой (в случай на буря не може да се плаща с карта).

На много места има нужда от малък ремонт (закачалки, душа в банята, комарници, сушилка за дрехи).

Дългара плажна и пясъчна ивица

*Допускам, че е въпрос на очаквания и кой с какво сравнява. Моето сревнение е с дома, в който живея. Допускам, че в сравнение с диво къмпингуване или някакъв базов къмпинг, Арменистис е на много високо ниво. Все пак е смятан за един от най-добрите на Халкидики.

*Вероятно реновираните бунгала са отлични (поне така изглеждат отвън).

Спокойствие на плажа

Подходящо за деца

Положителна черта е че, бунгалото е добре направено от гледна точка на защита от деца (и срещу падания и от гледна точка на електро мрежа и контакти).

Фин пясък за плажа, подходящ дори за бебета

Хигиена

Чистотата е добра. Въпреки че много от нещата изглеждат захабени, те не са мръсни. И все пак – ако сте с дете е добре да позачистите там, където по принцип почистващия персонал не чисти след всеки посетител.

Хамак на първа линия

Луксозна палатка – Safari tent

Изглеждат много готини, защото са съвсем до плажа. Имат си и баня. Все пак допускам, че при лошо и студено време не са толкова стабилни и топли като бунгалата. Например, по време на нашия престой, времето рязко се влоши и температурите паднаха с 10 градуса (т.е. от 25 паднаха на 15).

Красота на плажа

Нашето бунгало, изстина за 2 дена, а след това си пускахме климатика да топли. Т.е. хората, които са били на палатка, вероятно са са понамръзнали.

Зеленина и море на едно място

Собствена палатка

Можете да разпънете ваша палатка. Хубавото е, че „вашето пространство“ е оградено със зеленина, която показва точните граници на „имота“ ви. Зеленината създава уют.

Кола и собствена палатка

В близост има достатъчно чешми, бани и тоалетни. Голям плюс е, че можете да си паркирате колата във вашето каре (до палатката). На разположение са и много интересни хладилници, които приличат на сейфове.

Каравани

Има възможност да наемете каравана точно на плажа. Гледката е невероятна. Изглежда, че караваните си имат всичко, включително и баня и хамак.

Луксозни каравани на първа линия

Кемпери

Има място да паркирате собствен кемпер. Някои паркоместа са особено впечатляващи – с гледка към морето и Атон.

Кемпер на 20 метра от морето

*всеки, който отсяда в къмпинга получава карта за достъп. След вечерния час не е възможно да влизат автомобили. А картата се изисква задължително.

Други удобства

Ветоятно има и други съоръжения за къмпингуване с кемпер, каравана и палатка, за които не зная. Тъй като не къмпингувахме по този начин, не сме обърнали внимание.

Чешма до място за собствена палатка

Видяхме място за изхвърляне на тоалетна на кемпер и карава.

*Положителна точка на къмпинга е, че след като бяхме заявили детско столче и легло, те бяха осигурени.

Важна информационна табела

Духът на къмпинга

Гостите на къмпинга са готини хора. Всеки е готов да помогне на съседа си. Всички са настроени да си изкарват добре и да уважават другите.

Спасителен пост на плажа

Няма да забравя едни мотористи, които се готвеха да отпътуват. Аз ги помолих, ако е възможно да пазят доколкото се може тишина. Те обаче дори надминаха моите очаквания. Спуснаха разстоянието по инерция, без въобще да запалват своите мотори!

С мотор до пясъка

Вечер в къмпинга

Това е иситнско пиршество на сетивата. Освен че човек може да „нанюха“ вкусотиите, които всяко домакинство готви за вечеря, най-интересното е на улицата пред „вкъщи“.

Китна уличка с бунгала

Децата се събират на тайфи и започват да си играят. Няма значение, че са международна компания. Те някак намират обю език. Чува се глъчка. Тичат, играят, надбягват се с тротинетки, пеят и танцуват.

Пазете децата

Родителите могат да се насладят на спокойна вечер и да хвърлят по един поглед на своите малчугани. Коли и заплахи няма.

Общо впечатление

Помислено е за всеки вкус. Всичко е планирано и изпипано като идея. Разположението и „градоустройството“ на къмпинга са за пример. Наистина къмпинга прилича на малко градче.

Детска площадка

Къмпингуване в гората

Къмпинг сред природата не значи просто къща за гости сред природата. Това е преживяване с всичките плюсове и минуси на близостта на природата.

Гледка към Атон

Усеща се амплитудата на топло/студено, има комари. Добре е да следите прогнозата и преди дъжд да си съберете покъщината на сушина.

„Служебно гостоприемство“

В Арменистис не се усеща гръцкото гостоприемство. Няма нищо лично. Това е нещо като да получиш лично отношение като се обадиш на Call Center в България.

Чек ин и чек аут, който не се спазва съвсем

Важно чекаута е от 8 сутринта. Сутрин най-не им се работи на гърците.

Бележка с телефон за спешни случай, оставена на рецепция

Последната изненада

А на изпроводяк, гърците се сбогуват като подаряват и емблематична лепенка за автомобила, която да им напомня за безгрижната ваканция на Арменистис.

Логото на Арменистис

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.