Анафиотика – островният квартал в Атина

Атина Анафиотика

Имате само броени часове в Атина и искате да видите нещо наистина уникално? Хем да е близо до таверни, хем до сувениери, но и да е край Акропола? Ето го решението.

Анафиотика Акропола
Квартал Анафиотика

Въпрос на приоритети

Атина е космополитен град с вековна история. Много е трудно да избереш какво точно да посетиш. Ако обаче не си падате по древни останки, а искате да видите нещо „по-така“…

Главна улижа в Анафиотика
Уличка с цветя в Анафиотика

Защо Анафиотика

Гледка от високо

Анафиотика се намира на хълм, всъщност е точно под Акропола. Може лесно да се ориентирате или поне да погледнете Атина от високо.

Гледка от Анафиотика
Гледка от Анафиотика

Всъщност, ако не сте група и част от вас искат да посетят Акропола, но други търсите нещо по-различно, можете да се помотаете в Анафиотика и Плака.

Улица в Анафиотика
Улица-стълбище в Анафиотика

Близо до Плака

Плака е най-туристическият квартал в Атина. Има таверни, магазинчета със сувенири и е много приятен. Анафиотика е буквално на 5 минути пеша от Плака.

Квартал Анафиотика
Растителност в квартала

Отворено 24/7

Често забележителностите имат работно време. Но тъй като Анафиотика е квартал, може да бъде посетен по всяко време.

Пощи в Анафиотика
В Анафиотика живеят местни жители и съответно имат пощи (сините кутии в ляво на снимката). В квартала се забелязват и изключително много графити.

Комуникативно място

До Анафиотика се стига лесно. На 15-тина минути пеша от централния площад (Платиа Синтагматос), където има метро.

Анафиотика Гърция
Може би една от най-широките улици в махалата

Уникалното на Анафиотика

История на квартала

През 1860 г. двама майстори от острв Анафи построяват своите две къщички тук. Последват ги и други. Лека-полека кварталът придобива напълно островен облик. И по-конкретно – атмосферата е точно като на цикладски остров.

Анафиотика Плака
Тук могат да се видят рекламни снимки и постери на остров Анафи. И разбира се, в квартала има и котки.

Днес са запазени само 45 къщички. В квартала никога не е имало улици. В това толкова малко кварталче има две църкви (на св. Георги и на св. Симеон). Един от най-лесните варианти да стигнете до тук е да заложите в google крайна цел църквата на Св. Георги („Saint George of the Rock“).

Уличка в Анафиотика Атина
Уличка в квартала

Майсторите от Анафи дошли в Атина, за да строят. Архитектурата на Анафиотика е като на Цикладите.

Селфи в Анафиотика
Най-тясната улица в квартала е толкова тясна, че аз не можех да мина нормално. Трябваше да се „провра“ с едното рамо напред.

Площта на къщите варира от 8 до 36 квадратни метра. Сокаците са тесни, криви и стръмни. Понякога дори стъпаловидни.

Стъпала в Анафиотика
Сокак в Анафиотика

„Остров“ в сърцето на Атина

Атина е град с много лица. За мен най-впечатляващата възможност е да посетиш този квартал, потапяйки се в атмосферата на цикладски остров. Т.е. ако ви влече да придобиете представа как е на Цикладите, но нямате време или възможност да отидете до там, то Анафиотика е точно за вас.

Атина Анафиотика
Спокойствие в Анафиотика

Остров Анафи е на 259 км от Атина по права линия. А пък кварталът в Атина е също толкова автентичен. Сам по себе си Анафиотика е без аналог и може да ви „пренесе във времето“ (около 160 години назад).

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".