Урануполи – портата към манастирите и близките острови

Урануполи Халкидики

Урануполи е малко градче с целогодишен туризъм, заради факта, че е „вратата“ към монашеската република на Атон. От друга страна обаче, градчето има какво да предложи и на обикновени туристи.

плажът на Урануполи
Урануполи – приказно море и градче със забележителности

Кратка история

До 1922 г. землището на Урануполи принадлежи на манастирската общност. След малоазийската катастрофа обаче, в Гърция се заселват милиони бежанци. Бедната гръцка държава търси начин да ги настани. Ето защо територията на Урануполи е предоставена на гърците-бежанци от Мала Азия.

Урануполи карта
Карта на Урануполи. Градчето е малко, с две главни улици и добре уредено

Вход към Света гора

Ключова роля за развитието на града и района играе фактът, че Урануполи е мястото, отъдето поклонниците влизат в монашеската република. Това носи на градчето целогодишен туристопоток. Поклонниците, посещаващи Атон, на годишна база са повече от 250 000. Ако разделим този брой на 356 дни, означава, че около 700 поклонника влизат в Атон всеки ден. Разбира се, има определени периоди, когато поклонниците са в пъти повече.

Урануполи залез
Залез на Урануполи

Бюро за поклонници

Бюрото за поклонници (Γραφείο Προσκυνητών / Holy executive of the holy Mount Athos – Pilgrims Bureau в Урануполи) се намира на следния адрес. Там се издават предварително заявените визи.

Бюро за поклонници Урануполи

Работното време е от 6 до 13 ч. Визата се взима същия ден, в който ще влизате в Атон. Т.е. трябва да дойдете в бюрото за поклонници по-раничко, защото е възможно да има опашка. Необходима е лична карта и такса (25 евро). Всеки сам взима своята виза (на гръцки – диамонитирио).

След като си вземете диамонитириото, може да си вземете фериботниия билет (а не обратното).

*Добре е да се има предвид, че още от 5 часа сутринта има глъчка около бюрото за поклонници. Пристигат рейсове, бусове и автомобили, които карат поклонниците.

Фериботни билети за поклонници

Офисът на фериботната компания, която превозва поклонниците до Света гора, е буквално на 100 метра (1 минута пеша) от бюрото за поклонници. Най-общо казано, просто се продължава по същата улица, водеща на запад (към морето), и когато улицата завие, се стига до офиса за фериботните билети. Ето линк към точното местоположение.

Фериботни билети Урануполи

Таверни, настаняване, паркинг

Населението на Урануполи е свикнало да посреща гости и се грижи за тяхния подслон, изхранване и добър престой. Градчето разполага с чудесни таверни, различен клас хотели и платени паркинги.

Таверна Урануполи
Местните гърци обикновено хапват в Lemoniadis.

Има голяма концентрация на магазини, предлагащи църковни стоки, икони и т.н. Като всеки гръцки град, има църква, фурни, супермаркети и т.н.

Урануполи изкуство
Улично изкуство

Летен курорт

Урануполи е предпочитана дестинация за море. Има прилични плажове и доста хотели, предлагащи all Inclusive (на „първа линия“). Всичко това го прави много подходящ за българските туристи, особено за семейства с малки деца или попадащите в групата на 55+.

Гледка от Урануполи
Корабчета, които правят круизи до магарешките острови. Фотограф: Галина Бояджиева

Урануполи се хвали, че е подходящ и за любителите на велосипеди. Смята се, че на тяхно разположение има 22 маршрута.

Дървени стълбове в Гърция
Емблематичните за Гърция дървени стълбове

Забележителности

Основната забележителност в самия Урануполи е отбранителната кула. Тя е построена през 1344 г., за да могат манастирите да се отбраняват от пирати. Днес кулата е реставрирана и е превърната в музей. Впрочем, това е най-голямата византийска кула (цели 22 метра) на Халкидики.

Урануполи
Кулата на пристанището, наречена Просфорио. На преден план е корабчето, което прави трансфера до Магарешките острови. Фотограф: Галина Бояджиева

Разходка с лодка

От Урануполи тръгват няколко различни маршрута, като всеки може да прецени какво е подходящо за него.

Плаж на Дрения
Плаж Дрения. Фотограф: Галина Бояджиева

Круиз покрай Атон

Тъй като на Света гора е забранено за жени, дамите могат да „надникнат“ само от палубата на корабчето, обикалящо покрай манастирите. Този вид круизи не могат да приближат брега на повече от 500 метра.

Круиз край Атон
Чайките ескортират ферибота край Атон

Ако искате да прочетете повече – вижте специалната ни статия.

Лодка до островите Дрениа

Една от най-интересните атракции е разходка до островите Дрениа, известни още и като „магарешките острови“. Местните имали магарета, които им помагали за преноса на стоки. Когато животните остареели, местните ги закарвали на Дрениа да доживеят старините си. Ето от какво е произлезло името „Магарешките острови“.

Урануполи острови
Поглед към магарешките острови

Днес тези острови примамват туристи със своте изключително красиви плажове и тюркоазено-кристални води. Островчетата са близо до Урануполи, но усещенето е напълно различно.

С ферибот до Амулиани

От пристанището Трипити може да се вземе ферибот до остров Амулиани. Там има абсолютно всичко за прекрасна почивка: хотели, таверни и приказни плажове. На Амулиани човек може да изкара спокойно своята почивка, докато островите Дрениа са подходящи за еднодневен излез (там няма хотели).

Остров Пенна
Остров Пенна. Фотограф: Галина Бояджиева

Тук може да видите повече за Амулиани.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".