Спокойна Южна Ситония, Халкидики

с каяк на Ситония

В продължение на статията за Вурвуру, идва моментът за „черешката на тортата“ – Южна Ситония. Ще ви „заведа“ до най-добрите плажове на Ситония.

Gledka kum Aton ot Sarti

Изгрев зад планината Атон, гледано от Сарти

Смятам, че именно тук са най-спокойните плажове. Всеки човек има свои предпочитания и класация. Като цяло в Гърция водата е чиста, храната е истинска (особено ако се храните в заведенията, където ядат местните гърци), а дните са дълги и слънчеви. Шансът да попаднете на приятно място е много голям. Когато избирате плаж, можете да погледнете плажовете със сертификати син флаг / Blue flag (трябва да натиснете на Blue flag и да „скролнете“ надолу, за да стигнете до картата).

И все пак има и много други плажове, които са по-трудно достъпни или неохраняеми и затова нямат син флаг за качество, но всъщност са много по-приятни за почивка.

Sithonia_Map2

По-добре ще видите картата на Ситония тук

Сарти (Σάρτη / Sarti) е малък курорт с необятна плажна ивица. Самият плаж на Сарти не блести със своите качества – добър е, но не е изключителен. Курортът е добра идея да наемете квартира и оттук да „атакувате“ различни плажове наоколо. В Сарти бих препоръчал следните атракции, свързани предимно с ядене 🙂

Моята практика е да ставам сутрин рано, да си взема фреш и топла баничка от местната фурна и да гледам изгрева. Изглежда толкова просто, но е любимото ми изживяване. Слънцето изгрява точно зад планината Атон на съседния „ръкав“ на Халкидики. Седя на плажа, наслаждавам се на закуската си и чувам лекото разливане на двусантиметровите вълнички. Отделните шумове, които прекъсват идилията, са някоя чайка да изписка и някое моторче да изпърпори по улицата. Това е повече от закуска – бих казал – ритуал.

Sarti_morning.jpg

Величието на природата – Атон, погледнат рано сутрун от Сарти

Любопитно е, че в Сарти няма адреси, т.е. улиците нямат име и номер. Затова е добре да сте се ориентирали предварително къде отивате. Може да погледнете карта на курорта тук. За по-любознателните, тук ще намерите и кратък гид за Сарти.

За обяд и вечеря препоръчвам с 2 ръце семейната таверна “то Пирофани” (Το Πυροφάνι / To Pyrofani). Порциите са големи, а храната е изключителна.

Време е за плаж 🙂

За по-раннобудните препоръчвам плажа Кавуротрипес /в превод дупките на рачето/ (Καβουρότρυπες / Kavourotrypes), който има много имена: Орандж (Πορτοκάλι/ Orange), Портокали ( Πορτοκάλι / Portokali).

Portokali.jpg

Гледка към плажа Портокали, където се събират зеленината и гръцки синьото море 🙂

Плажът се намира на около 7 км на север от Сарти. Прекрасен и изключително красив. Водата е тюркоазена. Минусите тук са, че след като е толкова известен и хубав плаж, често е претъпкан.

kavu fb

Кавуротрипес представлява малки заливчета, скалички и изключително приятен цвят морска вода

Най-добре е да сте дошли до 9:30 сутринта, за да има къде да паркирате и да вземете някакви места за хавлиите. След 10:30 някъде започват да идват и туристи, които ги карат с корабчета, така че става допълнителна лудница 🙂 Наоколо има 1-2 минибусчета, които продават сандвичи и напитки.

На 13 км. На юг се намира разкошният плаж Климатаря (Κληματαριά / Klimataria) с приказни тавернички. Плажът се намира в залив и е особено спокоен.

1.jpg

Климатаря (в превод „асмата“) е сред най-добрите плажове на Халкидики

За тези, които искат да се събудят на плажа, една от таверните предлага и нощувки на не повече от 10 метра от морето, буквално на самия плаж. Не са добри в промотирането си, но определено услугите им са.

2.jpg

Параклиса на Климатаря

На такъв плаж във висок сезон си струва да се отиде дори към 18 ч., тъй като жегата е поотминала, а може и да са се освободили паркоместа 🙂  Внимавайте с пътя – тесен е, за 1 кола с много завои, а надолу – скали и пропаст. Затова карайте кротко и внимателно.

klimataria dupka fb

Интересна „проходна пещера“ под параклиса на Климатаря, където се виджат прекрасните цветове на водата

Каламици (Καλαμίτσι / Kalamitsi) е плажът на селцето Каламици. Тук най-интерестното е да плувате около малко островче 🙂 И все пак умната със скалите, вълните, теченията и морските таралежи. Морските таралежи се закрепват за скалите и ако има вълнение, е възможно да се понесете в нежеланата посока. При плуване покрай скали си оставяйте място аванс за реакция.

Kalamitsi

Островчето на Каламици

На Каламици има много добър къмпинг Талатта (Θάλαττα /Thalatta), където ще намерите всякакви удобства и услуги. Когато го видях за пръв път, си казах, че именно там искам да водя децата си на почивка.

Camping kalamici

Това е басейнът на къмпинга. Ако се случи морето да е бурно, което е изключително рядко, пак има къде да се плува 🙂

Време е да избягаме от цивилизацията и да потърсим диви плажове на Ситония.

Криарици (Κριατίτσι / Kriaritsi) е идеално място за уединение, тъй като има дълга плажна ивица, на която има 2 къмпинга и достатъчно място за всекиго. Най-трудната уловка е да стигнете точно до Криарици, тъй като има огромен лабиринт от асфалтови и черни пътища.

zaliva Kriaritsi

Заливът на Криарици. В далечната част приключва пътят. Там е къмпинг Парадисос, след него в ляво и в по-близък план е къмпинг Кристина и в най-близък план е спокойният хубав (и леко нудистки) плаж, който ние нарекохме с кодовото име „Чичаци с пищаци“

Най-общо пътувайки от Каламици, на около 3 км. На север по посока Сикиа (Σύκια / Sykia), точно преди да минете под бетонен мост има табелка в дясно Kriaritsi Beach и черен път. Трябва да тръгнете по черния път, който след малко става асфалтов. От време на време има табели за Криарици (Κριαρίτσι / Kriaritsi). На самия плаж на Каламици се намират къмпинг Парадисос (κάμπινγκ Παράδεισος / Camping Paradisos) и къмпинг Кристина (κάμπινγκ Κριστίνα/ Camping Christina). Така че и техните табели може да са ви ориентир. От мястото, където се отклонихте от главния път (преди моста), до Криарици са около 3-4 км.

Kriaritsi beach - camping Cristina - 4i4aci s pishtaci

Спокойствие на плажа „Чичаци с пищаци“ 🙂 На снимката се вижда финия пясък на плажа

Когато стигнете на Криарици, точно до плажа в северната му част се намира чудна таверна. В тази част морето е по-открито и вълнисто. На юг следват къмпинг Парадисос и къмпинг Кристина. Най-хубавата част е след къмпинг Кристина. Там е диво, спокойно и райско, а плажът – без вълни. Стига да искате да избягате от цивилизацията – това е мястото. Има и нудисти там.

Morski taralez

                                       Снимка на Морски таралеж                                           

Rak.jpg

Снимка на рак

По скалите наоколо можете да събирате истинска екологична сол, която се е образувала от изпарена морска вода. В малките локвички по скалите, ще срещнете рачета.

dete s morski taralez i rak

Това гръцко дете държи в едната си ръка рака, а в другата – морския таралеж

Добре е да сте си взели всичко необходимо, иначе ще трябва да се връщате към къмпингите и цивилизацията.

ohtopod

Този грък е хванал октопод и го удря в скалите, за да не е толкова жилав, когато се сготви

Криарици е измежу най-предпочитаните плажове, защото трудно стигат коли, а след това само наистина любителите на природата се разхождат, за да намерят уединение.

ohtopodi za pechene

Ето какво се случи с нашия приятел от предната снимка 🙂

Торони (Τορώνη / Toroni) е малко селце, което разполага с дълъг пясъчен плаж с blue flag.

Toroni

Не е нещо особено, но като за разнообразие – става 🙂

Порто Куфо (Πόρτο Κουφό / Porto koufo) е приятен природен феномен. В превод означава глухият залив и всъщност е много дълбок (в смисъл на голям) и наистина дълбок (на дълбочина) залив. Толкова е дълбок, че още от брега се вижда как дъното се губи като в бездна. Специфичната форма на залива е такава, че само от определена точка се вижда открито море, иначе изглежда като езеро, което е като в „гнездо“, заобиколено от скали. Заради спецификата на този феномен, тук са били скрити немски подводници по време на втората световна война.

Porto koufo.jpg

Порто Куфо от птичи поглед. Снимката е взета от тук

Днес мястото е малко рибарско селище с отлични таверни. Ако решите да хапнете там, бих препоръчал таверна Дзидзикас (Τζίτζικας / Tzitzikas).

uroci po pluvane 2

Южна Ситония е моето място, където се отпускам най-добре.

Очаквам да ми разкажете за вашето място 🙂

 

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".