За здравеопазването в Гърция

морси таралеж отблизо

Бих искал да дам полезен съвет относно здравеопазването в Гърция, без да съм обиколил всички болници в Гърция (и слава Богу). Като екскурзовод много пъти се е случвало да прибягвам до услугите на гръцките болници заради разнообразните неволи на туристите ми.

Примерен знак за медицински услуги
Вероятно предполагате, че  „фармация“ и „хигиена“ имат гръцки произход?

Работното време на болниците

В големите градове, където има повече от една болница, трябва да проверите дали болницата, към която сте се насочили, работи (т.е. дали е дежурна). Ако нямате достъп до интернет, ви съветвам да попитате някой местен коя болница работи/чете се „ефимереви“/ (εφημερεύει / hospital on duty).

Болниците са дежурни или работещи в дадени дни и в определени часове. Т.е. тръгвайки към болницата, трябва да имате предвид след колко време горе-долу ще стигнете, за да попаднете в работното ѝ време.

На гръцки болница се чете "носокомИо"
Болница – чете се „носокомИо/ (Νοσοκομείο / Hospital)

Ако става въпрос за по-малък град или остров, най-добре е предварително да сте се информирали кои са по-големите градове наоколо или къде е областната болница. Когато става дума за областна болница или за една болница – тя би следвало да е отворена.

Ако имате застраховка или Европейска здравноосигурителна карта

По пътя за болницата, ако имате застраховка, е добре да се обадите на спешния телефон за регистриране на застрахователно събитие. Целта е вашият застраховател да бъде уведомен. Понякога застрахователите работят с асистиращи компании, които биха могли да ви посетят на място, да ви организират транспорт, да поемат разходите и т.н. Всичко това обаче зависи от сключената застраховка. Задължително пазете всички документи, касови бележки, рецепти, направления и т.н., имащи отношение към това, което ви се е случило. Целта е да се докаже събитието и разходите ви да бъдат покрити от застрахователя.

Ако нямате застраховка, е добре да имате Европейска здравноосигурителна карта 

Европейска здравноосигурителна карта

С тази карта все едно сте здравноосигурен, както в България, и не би трябвало да плащате за прегледа (и съответните рентгенови и други изследвания/снимки, например). Все пак, не всички болници признават тези карти. Европейската здравноосигурителна карта има срок на валидност една година, затова имайте грижата, картата ви да бъде валидна.

Ако нямате нито застраховка, нито Европейска здравноосигурителна карта, не се притеснявайте, защото спешната помощ в Гърция е безплатна.

Процедурата в болницата

Основната цел е да се окаже първа помощ и документацията остава на заден план. Когато влезете в болницата, често пъти ще ви поискат личната карта (и Европейската здравна карта, ако имате такава), ще ѝ направят ксерокопие (или само ще я проверят). Трябва да ви я върнат и да продължите към доктора. Най-често се влиза в голяма приемна, в която има уред за издаване на номера, указващи реда. Важно е още от самото начало да си вземете номерче, за да си запазите ред. Ако не можете да се справите с уреда, ако имате въпроси и т.н., най-добре попитайте.

След като дойде вашият ред, може отново да покажете документите си и следва да ви разпределят към даден кабинет.

В кабинета може да има няколко доктори. Опишете възможно най-конкретно проблема си.

След прегледа ще ви дадат документи/рецепти, ще ви обяснят какво ви е и какво следва. Пазете документите. Купете си лекарствата, пазейки касовите бележки.

Аптеките

Аптеките също са с типичното за гръцките магазини работно време. Хубавото е, че ако дадена аптека не работи, следва на вратата ѝ да има списък с работещите аптеки. Ако не се ориентирате – обърнете се към местните.

На гръцки "аптека" се чете "фармакИо"
Аптека – чете се „фармакИо“ (Φαρμακείο / Pharmacy)

В заключение

При нужда от лекарска помощ като поставяне на инжекция, която няма описание на друг език, освен български, най-вероятно това ще се окаже проблем. Много от лекарите отказват да поставят такава инжекция и това е разбираемо, защото носят отговорност за действията си. Не става въпрос за пари. Ако някой се съгласи, то ще бъде в частен кабинет, а не в болница и ще ви кажат, че ви помагат, но ако нещо ви се случи – никога не са ви виждали и лекували. Биха могли и да поискат някаква сума за поставянето на инжекцията.

Бих добавил, че докторите са най-уважаваното съсловие в Гърция. И все пак не може да се каже, че всички са добри и внимателни или обратното. Има от изключително добри и съвестни до такива, които не бихте препоръчали.

Ако останете доволни и искате да се отблагодарите на доктора, то най-често се купуват бонбони (сладки) или цветя. Тези дарове обикновено лекарите оставят във фоайето, за да се почерпят пациентите. Не е прието да се дават пари, алкохол и т.н.

След завръщането си в България е най-добре отново да отидете на преглед, за да проследите лечението и да се уверите, че сте разбрали правилно какво точно ви има. Случва се, когато сте били в спешния кабинет, да не сте разбрали на 100% медицинските термини, които са ви казали или превели. Преводачът също може да не е знаел в дълбочина тънкостите на медицинската терминология.

Дано не ви се налага да ползвате услугите на гръцките лекари и аптеки. И все пак, ако имате опит – моля да го споделите, тъй като може да е от полза на друг, изпаднал в беда.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".