Какво трябва да знаем за здравеопазването в Гърция?

морси таралеж отблизо

Бих искал да дам полезен съвет относно здравеопазването в Гърция, без да съм обиколил всички болници в Гърция (и слава Богу). Като екскурзовод много пъти се е случвало да прибягвам до услугите на гръцките болници по повод разнообразните неволи на туристите ми.

Вероятно предполагате, че  „фармация“ и „хигиена“ имат гръцки произход 🙂

В големите градове, където има повече от една болница, трябва да проверитедали болницата, към която сте се насочили, работи (т.е. дали е дежурна). Ако нямате достъп до интернет, най-добре да попитате някой местен коя болница работи/чете се „ефимереви“/ (εφημερεύει / hospital on duty).

Болниците са дежурни или работещи в дадени дни и в определени часове. Т.е. когато тръгнете към болницата, трябва да имате предвид евентуално след колко време ще стигнете, за да попаднете в работното време на болницата.

Болница – чете се „носокомИо/ (Νοσοκομείο / Hospital)

Ако става въпрос за по-малък град или остров, най-добре е предварително да сте се запознали кои са по-големите градове наоколо или къде е областната болница. Когато става въпрос за областна болница или за 1 болница – тя би следвало да е отворена.

По пътя за болницата, ако имате застраховка, е добре да се обадите на спешния телефон за регистриране на застрахователно събитие. Целта е Вашият Застраховател да е уведомен. Понякога застрахователите работят с асистиращи компании, които биха могли да Ви посетят на място, да Ви организират транспорт, да поемат разходите и т.н. Всичко това обаче зависи от Вашата сключена застраховка. Ако имате застраховка, задължително пазете всички документи, касови бележки, рецепти, направления и т.н., които имат отношение към това, което Ви се е случило. Целта е да се докаже събитието и да се покрият Вашите разходи.

Ако нямате застраховка, е добре да имате Европейска здравноосигурителна карта 

С тази карта все едно сте здравноосигурен, както в България, и не би трябвало да Ви се наложи да плащате за прегледа (и съответните рентгенови и други изследвания/снимки). Все пак, не всички болници признават тези карти. Имайте предвид, че Европейска здравноосигурителна карта има срок на валидност – 1 година. Т.е. трябва картата Ви да е валидна.

Ако нямате нито застраховка, нито Европейска здравноосигурителна карта, все пак не се притеснявайте, защото спешната помощ в Гърция е безплатна.

Основната цел е да се окаже първа помощ, така че документацията остава на заден план. Когато влезете в болницата, често пъти ще Ви поискат личната карта (и Европейската здравна карта /ако имате такава/), ще й направят ксерокопие (или само ще я проверят). Трябва да Ви я върнат и да продължите към доктора. Най-често влизате в голяма приемна, в която има уред, който издава номерца. Важно е още от самото начало да си вземете номерче, за да си запазите ред. Ако не можете да се оправите с уреда, ако имате въпроси и т.н., най-добре попитайте.

След като дойде Вашият ред, може отново да покажете документите си и следва да Ви разпределят към даден кабинет.

Когато влезете в кабинета, може да има няколко доктори. Опишете възможно най-конкретно проблема си.

След прегледа ще Ви дадат документи/рецепти и следва да Ви обяснят какво Ви е и какво следва. Пазете документите. Купете си лекарствата (пазете касовите бележки).

Аптеките също са с типичното за гръцките магазини работно време. Хубавото е, че ако не работи аптеката, следва на вратата й да има списък с работещите аптеки. Ако не се ориентирате – питайте местните.

Аптека – чете се „фармакИо“ (Φαρμακείο / Pharmacy)

Ако пък имате нужда от лекарска помощ от типа – да Ви сложат инжекция, която няма описание на друг език, освен български, най-вероятно това ще се окаже проблем. Много от лекарите отказват откровено да поставят такава инжекция, защото носят отговорност за действията си. Не става въпрос за пари. Или в най-общия случай, ако някой се съгласи, то ще е от частен кабинет, а не от болница и ще Ви кажат, че Ви помагат, но ако нещо Ви се случи – никога не са Ви виждали и лекували. Биха могли и да поискат някаква сума за поставянето на инжекцията.

Като цяло докторите са най-уважаваното съсловие в Гърция. И все пак не може да се обобщи, че всички са добри и внимателни или обратното. Има всякакви – от изключително добри и съвестни до такива, каквито не бихте препоръчали.

Ако останете доволни и искате да се отблагодарите на даден доктор, то най-често се купуват бонбони (сладки) или цветя. Тези цветя и бонбони обикновено лекарите оставят после във фоайето си, за да се почерпят пациентите. Не е прието да се дават пари, бутилки алкохол и т.н.

След като се върнете в България, най-добре е отново да отидете на преглед, за да проследите лечението и за да се уверите, че сте разбрали правилно какво точно Ви има. Случва се, когато сте били в спешния кабинет, да не сте разбрали на 100% медицинските термини, които са Ви казали или превели. Имайте предвид, че ако е имало преводач, той също може да не е знаел в дълбочина тънкостите на медицинската терминология.

Дано не Ви се налага да ползвате услугите на гръцките лекари и аптеки. И все пак, ако имате такъв опит – моля да го споделите, тъй като може да е в полза на някой друг, изпаднал в беда.

 

Автор: Георги Грънчаров
Facebook group: Съвети за пътувания в Гърция
Facebook Page: Guidegr
Instagram: guide_gr
Публикувано в Планиране с етикети , , , , , . Постоянна връзка.