Кавала и забележителностите наоколо

Крепостта на Кавала

Тъй като ни се струва, че ударенията в гръцкия език са на най-неподходящите места, често сме склонни да слагаме ударението на Кавала, вместо нормалното – Кавала (Καβάλα / Kavala).

akvedukt maya1.jpg

Запазената марка на Кавала – акведукта

Кавала е един изключително красив град, който е подценяван и стои в сянката на Солун, тъй като е само на 150 км.

nosa na kavala 2

Гледка към Стария град на Кавала – Панагия /в превод Богородица/

И все пак, ако трябва да погледнем реално, Кавала е град с хълмове, море, много история, красота и още мноооого все хубави места. Кавала изглежда спокоен и уютен град с 54000 души население. Като го погледнеш и ще кажеш, че там се раждат артисти.

Това е един от градовете, където трябва да внимавате какво говорите, защото е много вероятно да ви разберат.

Кавала разполага и с хубави плажове наоколо, та даже и остров Тасос е на „една ръка разстояние“.

Kavala Map 3.png

Добре е да се запознаете с картата на града, за да се ориентирате правилно

Най-голямата забележителност на Кавала е акведуктът (υδραγωγείο / aqueduct) построен от Сюлейман Великолепни около 1530 г. Запазената част е дълга 280 метра и впечатлява с 60 арки с най-голяма височина 24.5 метра. Акведуктът е носел вода от 6.5 км.

aqau m

Красотата на съоръжението за пренос на питейна вода

Изключително интересна и неповторима забележителност е музеят на тютюна. В Европа няма друг музей, който е посветен на тютюна. В началото на 20-ти век Кавала е най-големият производител на тютюн в региона.

Можете да направите приятна разходка до крепостта на Кавала (φρούριο Καβάλας / Acropolis of Kavala), където ще имате възможността да погледнете от високо и да се ориентирате.

Kavala more

Гледка от крепостта. Кавала има всичко: море, хълмове, история 🙂

Имайте предвид, че крепостта е построена на хълм, което е логично 🙂 И все пак, често туристите недоволстват, че трябва да се размърдат 🙂 Моят съвет е, ако не искате да видите нещо различно – останете си вкъщи 🙂 или хапнете и пийнете точно където ви остави превозното средство 🙂 За всички останали – малко спорт няма да навреди.

Kulata na kavala

Централната цилиндрична кула на крепостта. Размери на кулата: диаметър –  9.70 метра; височина – 13 метра.

Пътят към крепостта е много приятен – малки китни улички, пълни с цветя и котки, а самата крепост си заслужава. Входна такса – около 3 евро.

giuleta v krepostta 2

Гюлета в подземията на крепостта

Друга забележителност е къщата на Мехмед Али – т.нар. конак. Днес тя е културен център-музей. Конакът би бил интересен за хора, които не са виждали богата къща в турски стил, построена 1790 г.

В Кавала има и туристически офис, където може да си вземете полезни брошурки или да получите необходима информация. По-любознателните могат да се запознаят и онлайн с някой гид за Кавала.

Ако разполагате с повече средства, може да посетите имарета, който от 2004 г. е луксозен хотел. Имаретът е с разгъната площ 4200 кв. м. и е построен през 1821 г.

snimka na hotela

Снимка на имарета с характерните куминчета. Ако искате да разберете кога Кавала става част от Гърция – прочетете тук

Като стане време за обяд, имате богат избор – от гирос до таверна с морски дарове. Туристите обикновено посещават таверните около крайбрежната алея.

Само на 17 км. от Кавала се намира и археологическият комплекс Филипи (Φίλιπποι / Philippi), кръстен на Филип II Македонски (бащата на Александър Македонски). Това е място за ценители на историята и археологията. Покрай музея има и приятна градинка със заведение. Изненадващо е колко много гръцки семейства идват тук, за да се забавляват и да се учат децата им. За да разберете по-пълноценно такъв археологически комплекс, най-добре е да наемете местен екскурзовод. Иначе няма да разберете много и ще бъде поредното „място с камъни“, където сте се разходили и уж сте си повишили общата култура.

Може да съчетаете посещението на археологическия комплекс с една от най-полезните и забавни забележителности – спа център, известен със своите лекувити кални бани, само на 4 км. разстояние.

Пещерата Алистрати (σπήλαιο Αλιστράτης / Cave of Alistrati) е на 60 км. от Кавала  – добре е да си вземете дрешка, защото вътре е хладно (15-17 градуса), а влажността на въздуха особено през пролетта е много висока 95-105%). Площта на пещерата е 25 000 кв. м., а дължината й е 3 км. Според критиките на туристите до момента, около 85% от тях дават най-висок рейтинг на пещерата.

Alistrati cave

Входа на пещера Алистрати

Пещерата Ангитис (σπήλαιο Αγγίτη / Cave Aggitis River) се намира на още 40 км. северно от пещерата Алистрати. Пещерата има и друго име – Маара (σπήλαιο Μααράς / Maaras Cave). Според гърците това е най-голямата речна пещера в света – с дължина 21 км. Истината е, че ако не в цял свят, то поне в Гърция е най-голямата 🙂 И все пак, достъпната част за туристите е около 500 м. Температурата на реката е 13 градуса, а на въздуха е 17. Пещерата е много приятна, тъй като реката протича през нея. Към момента мненията на туристите са само две: отлично и много добро.

final

Поздрави от Кавала. Очаквам вашите разкази и приключения 🙂

п.с. За да видите прогноза на времето на Кавала – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".