Дивият плаж Факистра, Пилио

Камъчета на плаж Факистра

Факистра е най-дивият известен плаж на Пилио. Заслужава си да се види не само заради снимките, които ще си направите отвисоко, но и си струва да слезете и да му се насладите.

Плаж Факистра, Цагарада

Девственият плаж Факистра в планината Пилио

Зеленината на скътания плаж Факистра

Зеленината около скътания плаж Факистра

Как се стига до плаж Факистра?

Най-близкото селце е Цагарада (на 5 км, но разстоянието се минава за около 15 мин с кола). От Цагарада, по сравнително занемарен асфалтов път, непрекъснато криволичещ, ще стигнете до малък паркинг. Имайте предвид, че както пътят с колата до паркинга е доста стръмен, така и пътеката, която трябва да извървите пеша, е стръмна. Необходими са около 10-тина минутки, за да стигнете пеша до плажа.

Карта на плаж Факистра

Карта на плаж Факистра (Φακίστρα / Fakistra), взета от този източник

Плажът е доста закътан и морето тук е сравнително спокойно. Това беше едно от малкото плажчета, където вълните позволяваха да се поплува.

плаж Факистра, Пилио

Плажът – закътан между скалите

Плажът е много приятен – пясъчен, с малки камъчета, а наоколо – зеленина и спокойствие. Препоръчвам да дойдете тук, докато има слънце, защото скрие ли се, може да стане хладно. Вероятно слънце има до към 17 часа (в зависимост от сезона), а след това е сянка, тъй като склоновете са много стръмни.

Склоновете на плаж Факистра

Склоновете на плаж Факистра (цялата тази денивелация се слиза и качва пеша)

Когато идвате тук, е важно да си донесете всичко необходимо за вашия престой, защото Факистра е див плаж и няма нито заведения, нито цивилизация.

Пясъчен плаж Факистра

Малките вълнички

Наблизо има една не чак толкова голяма забележителност, но така и така сте дошли до тук, може да я посетите. Става въпрос за една пещера, за която има две версии какво е била – параклис на Света Богородица (Всевиждащата) или килийно училище, което е пазило гръцкия дух и култура по време на османската империя. Независимо какво всъщност е била пещерата, факт е, че целта ѝ е била да бъде скрита и труднодостъпна.

пещера до плаж Факистра

Пещерата, която в момента е параклис на Света Богородица Всевиждаща

Интересен факт е, че пещерата е вкопана в отвесни скали над морето.

До пещерата се стига по пътека, която тръгва от паркинга и се пада на север (на ляво), ако сте застанали с лице към морето и плаж Факистра ви се пада от дясно.

пещера на плаж Факистра

Карта на пещерата, взета от следния източник

Гледката от пещерата е впечатляваща

гледка от пещерата

Гледка от пещерата

Моят съвет е първо да посетите пещерата (отиване, връщане и снимки за общо около 20 – 30 минути) и след това да отидете на плаж Факистра. Обратният вариант не ми се вижда удачен – след като сте се отдали на удоволствия, да се поклоните в параклиса… А и пътеката до пещерата е доста стръмна и трябва да сте свежи за нея.

пътеката към пещерата

Пътеката, която е на ръба на скалите и води до пещерата

 

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.