Талантливият футболист Йордан Етов за остров Крит

плаж Кедродасос о. Крит

Запознахме се с Йордан Етов през лятото на 2017-та година, малко преди той да приеме предложението на критския футболен клуб „Иродотос“ (на гръцки Ηρόδοτος). Въпреки значителните успехи, които вече беше постигнал, ни впечатли със скромност, земност, целеустременост и осъзнатост. И, разбира се, чар. 🙂 И понеже той не би го изтъкнал, го споделяме ние – за тазгодишния успех на ФК „Иродотос“ той изигра една от главните роли!

След като се завърна от Крит, прие поканата за интервю. За да разкаже и на нас, и на вас, повече за атмосферата там. С първите няколко въпроса ви представяме накратко Йордан като личност, а в частта За остров Крит го поразпитахме за самия остров.

Йордан Етов, снимка покрай пристанището на Ираклио, Крит 

Може ли да събереш себе си в едно изречение?

 • По настоящем на 29 години, активен спортист с безброй мини и макро цели и мечти 🙂

Разкажи ни какво те отведе на остров Крит?

 • Договор с местен футболен отбор. По-точно от най-големия град – Ираклио. Приех го като предизвикателство и приключение едновременно. За щастие периодът там ми беше изключително успешен и изпъстрен с много приятни изживявания. Поради това ще помня престоя си на Крит за цял живот!

Отборна снимка

Най-ценният момент за теб от престоя ти там?

 • Всички моменти са ми ценни, защото изучих ново място, нова култура и се докоснах до историята. И все пак няма как да не отлича края на футболния сезон, когато с отбора постигнахме успех, който местните чакат от 37 години. Чувството, когато видях щастието в очите на деца и възрастни… безценно е!

Коя е най-голямата ти страст извън футбола?

 • Не мога да отлича една. В сферата на спорта обожавам волейбол и да карам ски. Чувствам се себе си и жив, когато пътувам и посещавам нови места, като изучавам култури и наблюдавам развитието на дадено място и народ. Тук правя връзка и с книгите, те са цяла вселена от знание. Чета във всеки удобен момент и между другото романът на Никос Казандзакис – „Зорба Гъркът“ беше първата творба, която прочетох, след като дойдох на острова 🙂 /Казандзакис е от Ираклио/

Кои са трите неща, които правиш сутрин, за да започне денят ти добре?

 • Настройвам се ментално, че ще имам ползотворен ден. Задължително се усмихвам и не оставям негативна енергия да навлиза в мисленото ми пространство. Второто нещо е да раздвижа тялото си. Не си представяйте някаква натоварваща гимнастика. Няколко движения за ключовите части на тялото са ми достатъчни, за да се освежа. И след това закусвам… задължително! 🙂

За остров Крит

Плаж Елафониси

 1. Какво беше първото нещо, което те впечатли на Крит?                                   Преди да отида там, бях чувал, че хората на Крит се различават от останалите гърци. Първото нещо, което ме впечатли, беше, че този слух се оказа верен. Не само хората, с културата и историята на развитието им, но и начинът на живот там е различен, музиката, която се слуша. Имат си собствени банки и супермаркети, които ги няма в останалата част нa Гърция.
 2. Кои са трите места на острова, които човек не бива да пропуска? – Двата големи града – Ираклио и Ханя са впечатлаващи и трябва да се видят. Дворецът на Минойския цар Минос в старинния град Кносос, където са държали митичния Минотавър, също трябва да се посети. На острова са едни от най-добрите плажове в Европа. Бих отличил Елафониси, който се намира на западния браг на КритПлаж Елафониси (Ελαφονήσι / Elafonissi) *снимките оттук надолу са взети от този сайт
 3. Кое беше най-странното ядене, което ти предложиха?

На почит там е морската кухня. Жителите на острова от векове се изхранват с даровете на заобикалящото ги море. Аз обичам риба, но другите морски дарове не са ми по вкуса. Спомням си една вечеря със съотборници, на която сервираха ястие с миди, омари и много различни  сосове. За тях може би е деликатес, но на мен ми се видя много странно и дори не го опитах.

4. А какво би препоръчал непременно да дегустира всеки гост на острова?

Много известно там е т.нар. дакос. Представлява специално изсушено хлебче с домат, сирене и традиционни местни подправки. Стана ми любимо още от първия път, щом го опитах.

5. През кой месец най-късно и най-рано плува в морето?

Лично аз не съм плажувал през ранните пролетни месеци, но виждах редовно хора по плажовете още от началото на март. Температурите по това време на острова редовно са над 20 градуса. А най-късно ми се случи края на октомври.

Лагуната Балос (Λιμνοθάλασσα Μπάλου / Balos lagoon)

 1. Има мит, че населението на Крит са много диви хора и с характер. Видя ли нещо такова?

Чак диви не бих казал, но определено местните се отличават със своята своенравност, горделивост, свободолюбивост и патриотизъм. Да, бих казал, че са хора с много твърд хатактер, който ги отличава от другите гърци.

 1. Крит има ли характер? Можеш ли да кажеш, че дадени неща са Критски?

О, със сигурност. Както вече споменах, едно от първите неща, които ме впечатлиха на Крит, беше това, че там хората са изградили собствен стил в почти всичко. Това, което най-много ми правеше впечатление бяха музиката и храната. Иначе забелязах, че те имат традиции и обичаи при празнуването на определени празници, които се спазват само на острова.

Ханя (Χανιά / Chania), Старият град

 1. Имаше ли ситуация, в която не можеше да се разбереш на друг език освен на гръцки?

Почти всеки ден :). Повечето ми съотборници не говореха добре английски език и ако не се справях добре с гръцкия, щях да имам трудности в комуникацията. Но иначе в заведения, магазини и други обществени места, служителите говорят добър английски, което се предполага от целогодишния характер на туризма на Крит.

 1. Колко градуса обикновено е температурата през лятото?

Там е горещо. 33-37 бих казал. Температури, на които сме свикнали и ние, но там влажността прави усещането за още по-топло и задушно време.

Плажът Скинариа (Σχοινάρια / Shinaria )

 1. Би ли искал да се върнеш на острова?

Разбира се. Оставих много приятели, които ще ми е приятно да виждам. А и има места, за които едно посещение е твърде малко. Чувствам се неразривно свързан с южната ни съседка и Крит стана незаменима част от приключението „Гърция”.

 1. А би ли искал да живееш там?

Единственото място, на което искам да остарея и да живея е България. Бил съм на много места, включително и из цяла Гърция, но никъде не се чувствам така, както в собствената ни родина.

 1. Колко дни са необходими, за да може да се обиколи Крит?

Може да се обиколи за 2-3 дни напълно спокойно. Но ако човек иска да разгледа всичко, което си заслужава, бих посъветвал да си отдели 2-3 седмици.

Карта на острова, взета оттук

 1. Имаш ли впечатления от градския транспорт?

Да, първите месеци от престоя ми там се придвижвах чрез него. Напълно развита и удобна градска транспортна система. Особено лятото има автобуси за всяка точка от града /Ираклио/ през 5-10 минути. Въпреки това, почти винаги автобусите са препълнени, а и често има задръствания в централната част на града, което би изнервило някои туристи.

 1. Цивилизовано ли е? Има ли указателни табели на английски език?

Да! Имайки предвид, че туристи има през цялата година, целият град е снабден с информационни табели на английски. Има туристически център, където всеки може да получи гид и брошури с информация за най-интересните забележителности на няколко езика.

 1. Изгуби ли се поне веднъж?

Аз лично не, погрижиха се да ме запознаят с града добре. А и по принцип рядко ми се случва да се загубя 🙂 Сещам се обаче за една ситуация, при която отивахме да играем в друг град и никой не знаеше къде точно се намира стадиона. Загубихме доста време в питане на местните на къде да поемем и накрая едва не закъсняхме за мача…

Дори и пътищата на острова са красиви

 1. Крит напомня ли ти на друго място?

Разбира се, все пак това е Гърция и природата и климатът не се различават особено от континенталната част на страната. В определени моменти ми приличаше и на африканска пустиня, заради частичките прах и пясък, донесени от ветровете именно от южния континент. Това се случваше зимата и траеше със седмици. Но трябва да кажа също така, че обстановката там е различна от всяко друго място и ако някой има достатъчно време, би станал свидетел на техния различен свят.

 1. Какво беше най-странното нещо, което ти се случи на острова?

Не се сещам за нещо толкова нетипично, че да съм го запомнил по такъв начин. Като странно мога да обобщя усещането, което изпитвах, осъзнавайки, че съм в Гърция, а в същото време виждах толкова различни неща, както в хората, така и в заобикалящата ме среда.

Фарът на Ханя

Интересни факти за Крит

 • Крит е най-големият гръцки остров и е вторият по големина след Кипър в източното средиземноморие. Крит е дълъг 260 км и широк 56 км;
 • На острова се намират най-много плажове със сертификат Blue flag  в Европа;
 • Водите на Крит са най-чистите в Европа. Може да се вижда до 40 м надолу;
 • Смята се, че климатът на Крит е сред най-здравословните. Има 2 климатични зони – средиземноморска и планинска.
 • Крит е планински. Има 3 високи планини: Дикти 2148 м,  2456 м Псилоритис и 2453 м Лефка ори (в превод Белите планини);
 • На Крит има пещери, върхове, водопади, планински езера, скрити плажове и ждрела. Ждрелото Самария (Φαράγγι Σαμαριάς / Samaria Gorge) е най-голямото в Европа (с дължина 17 км).

Самарското жредло (каньон). Снимката е взета оттук

 • Крит е родното място на Ел Греко и Никос Казандзакис
 • Смята се, че Зевс е роден тук
 • На плажа Ставрос (Σταυρός / Stavros) е сниман филма „Зорба Гъркът“

Плажът Ставрос. Снимката е взета оттук. Пожелавам ви да отидете и да му се насладите 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".