Карибите или Гърция?

Пиратски плаж на Карибите

Защо Карибите са ми като Гърция?

Всяко пътуване извън границите на собствената ти страна е и пътуване към теб. Покрай новите гледки и усещания, откриваш по нещо ново за себе си и най-вече –  научаваш се да приемаш различното и изненадите.

Карибско синьо море – типична гледка и за Гърция

Настоящата статия беше съставена като на шега и с лекота, благодарение на Деница Гергова. Тя предостави и лични снимки, за да можем да се полюбуваме и на Карибите, докато ги сравняваме с Гърция. Е, този път няма да намерите снимки на Гърция, защото се предполага, че сте запознати с красотите ѝ 🙂

Снимка на Дени

Няколко думи за нашия гид-а на Карибите:

Дени е пътешественик по душа – защото пътуванията те правят широко скроен, отворен за новото и приемащ различното. Любител на активния и здравословен начин на живот – защото вярвам, че тялото е храмът, в който душата ни живее и трябва да го поддържаме чист. Бохем, коткоман и какво ли още не 🙂

Дени посети Карибите, тъй като се смята, че са сред най-екзотичните и препоръчвани плажове в цял свят. Определено е много хубаво местенце 🙂 Ето какво говорят цифрите за 2018 г.

Разликата е, че Гърция се посещава и от туристи, които се интересуват и от други аспекти освен плаж и море, докато на Карибите това е основният фактор.

Дени на плажа 🙂

И когато попътуваш по света малко повече, откриваш, че новите местата започват да ти приличат на някъде другаде, където вече си бил. Защото освен обстановката, към нещо познато те връщат усещанията за мястото, спомените и малката частица от теб, която е останала там.

Като си на Карибите, няма как да не се почувстваш пират. По гръцките острови се чувстваш като във филма Mamma Mia 🙂

След последната ми двуседмична ваканция из Карибския басейн (из островите Гренада, Тобаго и Барбадос), си направих равносметка, че понякога не е нужно да отидеш толкова далече, за да се наслаждаваш на пясък, синьо море и добра почивка.

Карибите, макар че подобна гледка може да се види и на плажовете за сърфисти в Гърция

Храната

Ако през лятото отидеш до Гърция, ще получиш почти същото изживяване, плюс бонус – прекрасната средиземноморска храна, която на Карибите страшно ми липсваше. Защото там т.нар. “Джънк фууд” е навсякъде – пържено месо, пържени картофи, пържено каквото и да е.

Характерна гледка на заведение за бързо хранене. Това всъщност е служител на „заведението“ и пече пилешко и свинско месо в бойлерсамоделкабарбекю. Я, сега го сравнете с гръцките гироси 🙂 

Наскоро попаднах на една класация на страните с най-нездравословен начин на живот. В топ 10 (освен България за съжаление) бяха и 3 Карибски острова. За сравнение – редовното хапване на средиземноморска кухня води до дълголетие, така че е излишно да обяснявам за предимствата на гръцката салата и октопода на скара.

Безкраен пясъчен плаж на Карибите, които са много подходящи за почивка, дори и през март

Напитките

И нещо, което страшно ми липсваше на Карибите – фрапето на плажа! Защото там местните хора нямат културата на пиене на кафе. Из заведенията рядко се намира еспресо машина.

Това толкова обикновено кафе, с което сме свикнали, въобще не може да се намери… ако все пак някъде го има, то вкусът му е отвратителен, а цената 6 $ (малко над 10 лв.). В съседна Гърция за 5 евро можете да получите фреш, шезлонг и чадър за няколко часа

За сметка на това, имат сериозни традиции в пиенето на ром. Но пък да започнеш деня с ром не е особено препоръчително, ако ти предстои дълго обикаляне из местни забележителности, с автомобил.

И като пийнеш малко ром, вече наистина си главен герой във филма „Карибски пирати

Цената на продуктите

И в Гърция, и на Карибите хората са спокойни и се наслаждават на живота. Но ако в Гърция в нормално средностатистическо заведение на плажа за салата, порция гаврос и едно малко узо ще платите 20 евро, в Гренада за 20 евро ядете най-обикновена пица в заведение за бързо хранене. Което затваря в 21:00 часа. Да, на Карибите е трудно да намерите работещ ресторант след 21:00 часа през седмицата.

И като няма къде да ходиш вечер, остава да се любуваш на дивотата и романтиката на плажа

Начин на живот

Просто хората вечерят рано и предимно вкъщи, такива са местните традиции, докато в Гърция купонът започва още в таверната и продължава, докато ти решиш.

Настаняването на Карибите не е кой знае колко разнообразно или луксозно, но пък за сметка на това е скъпо.

Е, да, има и приятни местенца – предимно през Airbnb

Наистина, маслиновите гръцки горички няма как да се конкурират със сочните Карибски джунгли.

На Карибите няма стрес и бързане, също като в Гърция

Достъпността

Но пък трите поредни полета със самолет до Гренада спокойно могат да се конкурират с 4-часово приятно шофиране до Солун, например. 🙂

Разстоянието между София и Барбадос (Карибски остров) в права линия е около 8400 км. За сравнение – пътят с кола София – Атина е около 800 км.

Самолетните билети за 8 полета струваха около 2300 лв., а всички разходи (лични, полети, спане, rent-a-car и т.н.) за 2 седмици излязоха около 5000 лв. Помислете с подобна сума колко човека, колко време и къде в Гърция бихте могли да почивате?

И все пак, „кеф цена нема“, така че си струва да имате такава гледка от спалнята 🙂

Всяко местенце по света заслужава да бъде посетено. Но трябва да оценяваме и тези, които са ни близки по сърце и по разстояние.

Като на филм 🙂

Благодарим ти, Дени!

p.s. Ще очакваме и следващия ти „сравнителен анализ“ 🙂 На добър път!

Редактор: Елена Грънчарова

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.