Фиорда Лимани Геракас, Пелопонес (част 4)

Лимни Герака

Сега ще ви разкажа за една интересна природна забележителност – фиорда Лимани Геракас (Το λιμάνι του Γερακα / Limin Gerakas) в Пелопонес.

Пристанището на Герака

Това местенце представлява силно врязан в сушата морски залив. По-странното е, че е с много причудлива форма и огромни размери. Изглежда като много спокойно езеро, което всъщност е морето, обградено от суша и даже с островче посредата.

Снимка от птичи поглед, взета оттук

„Входът“ откъм морето е тесен и „езерото“ е изключително спокойно. Най-добре се вижда този феномен от птичи поглед, за което свидетелства и самото му име „геракас“ – ястреб. Т.е. само ястребът може да види цялата картинка и да му стане ясно, че това е море, а не езеро.

Атмосферата е типично гръцка 🙂

И както подобава на едно малко селце – разполага с няколко таверни, които разчитат предимно на платежоспособни яхтаджии и малкото туристи, които идват с кола от Монемвасия, макар да е само на 22 км.

Спокойствието е навсякъде

Таверните са специализирани в рибните ястия. Ние хапнахме в Remetzo и останахме много доволни.

Октопод 🙂

Морските деликатеси бяха на висота!

Калмар  на грил

И още един типично гръцки специалитет – фава.

Фава

Самото пристанище има и стълба, по която можеш да слезеш и да поплуваш. Аз се осмелих да го направя, макар че е леко страшно (каменисто и дълбоко) в сравнение с нормалните плажове. Все пак, това преди всичко е пристанище и рибарско селище, а не плаж.

Сам в морето 🙂

Селцето има и няколко чаровни улички, но всъщност магията е в красотата, спокойствието и особената природо-географска даденост на района.

От шофьорското място се виждаше само морето

Главната уличка е тясна и трябва да се паркира внимателно, тъй като до нея е самото море, което както споменах, е дълбоко, а парапет няма.

Снимка на пристанището на Герака, взета оттук 

За да видите актуална температура на морската вода на Пелопонес – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.