Паркинг в Кавала

Акведукта на Кавала

Смятам, че е важно да се обърне внимание на паркингите в Кавала, защото на много от нас им се налага да паркират колата си, за да отплават след това с ферибот, ако не искат да я взимат със себе си.

Кавала, снимана от ферибот

Предвидливо прегледах по интернет съществуващите паркинги и съответните цени. Реших, че най-удобният за мен е паркингът на митницата (Parking at the Customs House), чиято цена към 22/09/2019 г. е 3.80 евро на денонощие. За мен това не са малко средства, предвид, че трябваше да оставя колата за една седмица. Все пак прецених, че е най-близо до пристанището.

Звънях няколко пъти, за да попитам има ли места и т.н. Никой не вдигна, но все пак реших да отида именно там. На място установих, че актуалната цена не е 3.80 евро за 24 часа, а 8 евро.

Информационното табло на паркинга

Колкото и да негодувах, че това не е коректно и че в интернет пише друго – нямаше какво да направя. Вероятно са променили цената за летния сезон или по друга причина.

Като прочетох обаче внимателно каква услуга се включва в паркинга… останах отново изумен. Оказа се, че не носят отговорност, ако някой ти открадне нещо от колата или я удари.

При това положение платих на таксиметров шофьор да пообиколим съществуващите наблизо паркинги. Установих, че паркинга Родопи (Rodopi parking), който в интернет към дата 22/09/2019 г. е обявен за 4,50 евро на денонощие, всъщност струва 6 евро на денонощие. Така или иначе, това е по-добра оферта и преместих колата, за да спестя 14 евро за една седмица. И тук не гарантират липси или наранявания по колата, но поне е по-евтино.

Снимка на ценоразписа на паркинга

На практика, плащате паркинг само за да сте сигурни, че никой няма да ви вдигне колата за неправилно паркиране. А това не е никак маловажно, защото в Гърция санкциите за неправилно паркиране могат да са наистина сериозни.

Из града има знаци, че се отнемат номера на нарушителите.

Знак, който означава, че се отнемат номерата на автомобила при нарушение

Явно цените на паркингите нарочно не са актуални, но поне вие ще сте подготвени за това и може да имате едно на ум 🙂

Прикачвам линк с карта на паркингите, за да прецените кой ви устройва като локация.

Ако искате да проверите разписанията на фериботите от Кавала, както и техните цени, хвърлете един поглед тук.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.