Как да наемем кола в Гърция?

Кола под наем в Гърция

Ще ви разкажа от своя опит как според мен е добре да наемете кола в Гърция:

 1. Проучете мненията в интернет за фирмите, които дават коли под наем в града, където искате да наемете кола. Така ще се ориентирате евентуално кои фирми са с добро реноме.

Нашата кола под наем на път из планините на Пелопонес

 1. Прочетете общите условия на конкретните фирми. С други думи – да знаете дали е необходима кредитна карта (при какви условия) и каква включена застраховка предлага фирмата. Двете най-чести „врътки” са: задържат средствата ви (около 500/1000 евро) като гарант, че ще върнете колата невредима. Проблемът е, че понякога това задържане на средства продължава до 2 седмици след като сте върнали колата. Вторият казус е, че при връщането на колата е възможно да ви покажат някой дефект (драскотина) и да твърдят, че вие сте я предизвикали. Като знаят, че бързате (гоните самолет, ферибот, рейс и т.н.), нямате време да викате полиция и да търсите правата си, в крайна сметка сте принудени да заплатите щетата.
 2. За да избегнете горните 2 ситуации, препоръчвам да сключите застраховка към колата. Тя Ви гарантира, че каквото и да се случи, Вие няма да долащате за щети по колата. Или пък има друга застраховка (имената им при различните компании се различават), която ограничава отговорността Ви (т.е. самоучастието, което би следвало да платите), в случай на събитие и щета. Когато наех кола, сумата от 150 евро (гаранция в случай на събитие), беше замразена от сметката ми още при сключването на договора и след като върнах колата, ме увериха, че ще бъде отблокирана. Наистина ми бе върната 10 дена по-късно, което както разбрах е стандартна процедура.

Готино е да се шофира сравнително нова кола 🙂

 1. Когато взимате колата, трябва да я наснимате добре и да отбележите в протокола всичките й дефекти (драскотини/проблеми), ако има такива. Така се подсигурявате, че няма да могат да Ви бъдат „приписани”. Огледайте и снимайте колата и от вътре (възможно е да има прогорена от цигара седалка и т.н.).
 2. При избора на кола, имайте предвид разхода на гориво и неговия вид. Например в Гърция дизелът е по-евтин и така при равни условия бихте спестили разходи. Обикновено правилото е да Ви дадат автомобил с пълен резервоар и да го върнете пълен. Ако Ви предоставят кола с непълен резервоар, трябва да отбележите в протокола до каква степен пълен е резервоарът и да върнете колата в същото (подобно) положение.
 3. При самата комуникация с компанията, с която сте решили да сключите сделка, е добре да им кажете, че сте се спряли на тях именно заради доброто им име по форумите. Така ще знаят, че сте разумен, мислещ и отстояващ мнението си клиент и ако са имали намерение да Ви излъжат, може и да се откажат заради отрицателния отзив. Обещайте на компанията, че ако останете доволен, ще напишете положителен коментар в интернет. Това ще ги ангажира допълнително.

Много е интересно чувството да паркираш на сантиметри от морето, особено когато няма преграда 🙂

 1. Имайте предвид, че ако поискате отстъпка заради по-дълъг период на наемане или по друга причина, вероятно ще Ви предложат по-висок клас кола, отколкото да намалят цената.
 2. Попитайте дали предлагат и други услуги като трансфер т.е. да Ви вземат от летището или от хотела, за да сключите сделката. Това е удобно за Вас, но и за компанията, защото ще се подсигурят, че в дадения ден и час ще се сключи сделката, а пък Вие няма да се лутате из непознатия град.
 3. Принтирайте кореспонденцията си (офертата) с компанията, за да им покажете какво сте се били разбрали в случай на нужда.
 4. Прочете внимателно Общите условия и обърнете внимание на това, че обикновено нямате право да напускате страната или да качвате колата на кораб (ферибот), освен ако нямате предварително писмено разрешение. Т.е. това условие ви пречи да изследвате гръцките острови, ако не се договорите предварително.

За една седмица минахме 750 км из Пелопонес и карахме общо 2 коли под наем 🙂

 1. Снабдете се с карта (хартиена) на местността, където ще обикаляте и актуализирайте приложението/ GPS навигацията си на телефона.
 2. При паркиране на автомобила не оставяйте ваши лични вещи на видно място в колата. Ако трябва да оставите нещо в колата, то го оставете в багажника. Това се прави, за да не предизвика някого да открадне нещата. В случай на кражба, някои застрахователни компании не поемат отговорност, ако вещите Ви са били извън багажника. При събитие незабавно се обърнете към местните власти, за да Ви издадат документ, както и информирайте рент-а-кар компанията и застрахователя.
 3. Носете договора си винаги с Вас и при проблем първо се обадете на посочения телефон. В случай на събитие също трябва да комуникирате с компанията. Ако се налага колата да бъде теглена, също трябва да поискате разрешение от компанията (аз предлагам да ги накарате да Ви пратят sms или e-mail за Ваша сигурност).
 4. В случай на проблем с колата, настоявайте да Ви я заменят, тъй като това е Ваше право.

П.С. И все пак, вероятно компанията за коли под наем е коректна и всичко ще бъде наред. Аз взех кола от DeltaRent в Каламата и останах доволен от коректността им.

Пожелавам Ви безпроблемно шофиране на rent-a-car-a и да се насладите с пълна сила на пътешествието си 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".