На бензиностанциите в Гърция – за какво да внимаваме?

Кола под наем в Гърция

Ще споделя моя опит от една бензиностанция на остров Крит. Бяхме с кола под наем на една от известните на острова компании – т.е. беше очевидно, че колата е под наем. Там имат добра практика да лепят голяма лепенка около резервоара, която оказва с какво гориво работи колата. В нашия случай беше “DIESEL”.

На път към плаж Фаласарна; фотограф – Галина Бояджиева

Бяхме 5 човека в колата и си приказвахме сладко-сладко, когато спряхме на бензиностанцията. Очевидно бяхме чужденци с кола под наем. Поръчахме да заредим гориво само за 10 евро, защото толкова ни трябваше, за да върнем колата с правилното количество гориво.

Служителят на бензиностанцията отвори резервоара и сложи гориво, докато ние се забавлявахме в колата. Платихме и потеглихме.

След като поехме по пътя, който беше един от големите междуградски пътища, където е трудно да се обърне посоката, забелязахме, че стрелката за горивото на километража не се е покачила от налятото количество. Зачудихме се, тъй като предишни пъти като сме зареждали, веднага е „скачала“. Решихме, че е необходимо малко време, за да се отчете горивото и почнахме да разсъждаваме. Оказа се, че не сме получили касов бон – наша грешка, че не сме поискали.

Шофьорът сподели, че като е затварял вратичката на резервоара, е имало полята течност около него.

Продължихме по пътя ни и се убедихме, че стрелката-показател за гориво няма да се покачи. Явно сме били измамени, а трикът е следният:

  • Хитрецът на бензиностанцията набелязва коли под наем, карани от разсеяни чужденци
  • Ако количеството, което трябва да се зареди е малко, той преценява, че стрелката за гориво няма да мръдне значително и си струва да приложи трика си
  • Нарочно олива около резервоара с малко гориво, за да се види, че всъщност е зареждал
  • Не дава касов бон
  • Разчита на това, че туристите няма да го забележат, а и за да се върнат при него, трябва доста да позаобиколят, отклонявайки се от главния път и най вече – ще си загубят времето, вместо да си почиват

Моята поука: винаги да „държа под контрол“ процеса по наливане на гориво. Да следя какво показва датчикът на колонката и да изискам касов бон.

Лек път и, ако се натъкнете на други хитрини – моля да ги споделите 🙂

За да проверите цената на бензина в Гърция, прочетете тук (жените са по дати, така че най-долу е най-актуалната дата).

Редактор: Елена Пройчева

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".