Лагуната Балос (Крит)

ферибот с туристи на Балос

Лагуната Балос (λιμνοθάλασσα Μπάλος / Balos Lagoon) е сред най-известните плажове на Крит, Гърция и Европа. Безспорно е истински природен феномен. За да се насладите обаче, е необходимо внимателно планиране.

Чудото на природата – Балос

Тъй като плажът е толкова голяма туристическа атракция, на ден идват буквално хиляди посетители. Въпреки добрата организация, която гръцките власти опитват да въведат, големият наплив от туристи създава известна суматоха. Пътят е черен и прашен. Следва да се кара внимателно и бавно около 7 км. Моят съвет е да сте на входа на черния път около 8 или най-късно 9 часа сутринта.

Карта на местността, взета от тук

Пътят минава покрай морето и е много живописен. На места е трудно да се разминат 2 коли, особено когато има цяла колона паркирали коли. Има входна такса по 1 евро на човек. Когато пристигнете на паркинга, в добрия случай може да паркирате там, ако има места.

Преди да тръгнете с колата наобратно – уверете се, че няма да бутнете някоя коза, която се скатава на сянка 🙂

Тесният път предполага трудности при разминаване на колите. Особено, ако паркингът вече е пълен и се налага да се прави колона от паркирали коли покрай пътя. А през цялото време, докато се опитвате да паркирате, идват и други автомобили. Затова трябва да сте там рано. Така ще си спестите изнервяне още от сутринта. 🙂

Златното правило на Балос – колкото и рано да сте там, все ще има някой преди вас 🙂 Ако не са туристи – то ще има козички 🙂 На снимката – козички покрай прашния черен път към Балос

Още по-голяма лудница става навръщане. Затова моят съвет е да си тръгнете в нестандартно време, когато се предполага, че няма да има такова голямо движение/задръстване.

Колаж на боричкащи се козлета, които многократно се кюскат 🙂

Ние посетихме Балос в края на септември и имаше стотици коли с посетители. Паркингът не ги беше събрал и имаше колона от поне 500-600 автомобила, паркирали по продължение на пътя. Представям си какво е през топ сезона!

Козите са навсякъде и ви наблюдават 🙂

След паркинга има около 1,5 км. пеша по камениста и прашна пътека. Съветвам ви да сте с удобни обувки и да си носите храна, вода и чадър.

Пътеката към плажа

Красотата наоколо „неутрализира“ умората от ходенето, а и очакването, че ще видите прекрасни гледки, ви държи мотивирани

Пътят наобратно (навръщане)

Добре е да предвидите, че същият път ще трябва да изминете навръщане, но този път ще бъде нагоре Може би ще сте уморени, поизгорели, гладни, а жегата ще е в пъти по-голяма. Спокойно 🙂 Гърците са се погрижили да ви предоставят възможност да пояздите магаренце-такси, което си е ново изживяване-атракция.

Mагарешко такси

Гледката, която се открива е меко казано впечатляваща.

В лявата част се намира лагуната, където можете да се разходите или да изтичате „езерцето“

Наистина, човек да се чуди къде да гледа и как е възможно лагуната да е толкова съвършена.

Лагуната в по-близък план

Има цяло езеро, което е с още по-топла вода, защото средната дълбочина на водата в него е до глезените. Голям кеф е да го изтичаш това езеро Въпреки, че дъното е пясъчно, ако ще тичате, е по-добре да сте със специалните плажни обувки, за да не настъпите някоя вкаменелост.

Турист, който претичва лагуната, която му е до около глезена

А същата лагуна, снимана отгоре изглежда така:

Забележете мащаба на хората и на лагуната 🙂

Красотата на плажа се вижда най-вече рано сутрин, когато все още няма много хора, а и светлината е подходяща за снимки. Това ще е допълнителна мотивация за фотографите

Като наближавате плажа, започвате да се ориентирате кое какво е. На тази ивица с пясък (посредата) са чадърите и шезлонгите. В ляво от нея се намира лагуната, която е плитка и може да изтичате или да се разходите там. В дясно от пясъчната ивица започва постепенно да става дълбоко. В далечината се вижда съседния остров. А в близката част се намира заведение, съблекалния и WC.

Следобед идват туристически кораби, които „доставят“ хора и по море. Всъщност, ако предпочитате пътя по море – може да се възползвате от тази услуга. Но голямата награда на спиращата дъха гледка е да видите Балос именно от височината, което предполага да сте дошли по суша.

Гледката 🙂

И в по-близък план. Снимката е правена рано сутрин и затова няма черните точици (туристите) 🙂 На заден план в ляво е Мишият остров

На самия плаж има павильон, предлагащ дребни неща за хапване и напитки. Има тоалетни, чадъри и шезлонги. Шезлонг и чадър в края на септември на топ място струваше 10 евро на човек, което не е никак много за такова място. Важно е да се знае, че не може да поставите чадър, който вие си носите, където си поискате, а има определени места за това.

Наближаваме пясъчната част с чадърите

Време е да се насладите на красотата. Пясъкът е прекрасен, а водата чиста и плитка.

Канарата, погледната от плиткото езеро

Пясъкът на места е розовеещ, което се дължи на малки мидички.

Розовият плаж 🙂

Подходящо е за плуване, за почивка, за печене на слънце. Кеф отвсякъде

Плажът Балос с гледка към остров Грамвуса на заден план

Гледките към съседните островчета също са много привлекателни.

На заден план – Мишият остров

Следобед слънцето пада по различен ъгъл и ще видите морето в различни цветове. Към обяд започват да идват и различни яхти, които доукрасяват гледката.

Лодката, която „разрязва“ морето

От плажа се виждат и няколко островчета: Грамвуса (Γραμοβούσα / Gramvousa islet) и Мишия остров (Ποντικονισί / Pontikonisi). Остров Грамвуса има венецианска крепост, която се издига на 137 м. над плажа.

Остров Грамвуса от високо

Крепостта е строена в продължение на 5 години и е завършена през 1584 г. Има триъгълна форма, а обиколката й е над 1 км. Крепостта е побирала 3000 души.

В близък план – остров Грамвуса

През годините е била използвана от венецианци, пирати, турци и въстаници. Възможно е да се отиде до крепостта с лодка, но трябва да проучите какви са възможностите.

Можете да свалите карта на западен Крит тук: Ханя-Западен Крит

За да видите актуална температура на морската вода на Ханя – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.