Организираният удобен и хубав плаж Калатас (Ханя, Крит)

морска звезда на плажа

Калатас (Καλαθάς / Kalathas) е типичен плаж, който е подходящ за семейства с малки деца. Намира се близо до Ханя и е леснодостъпен с кола. Постепенно става дълбоко. Пясъкът е ситен и приятен. Водата е чиста и отговаря на всички стандарти.

Плаж Калатас

Най-готиното е, че на около 150-200 метра има малък остров и така плуването става още по-забавно, тъй като има цел за покоряване. На такъв плаж човек наистина може спокойно да се отпусне и да плува свободно.

Островчето край плажа

Плажът е организиран – има съблекални, чадъри, шезлонги, та даже и 2 таверни. Едната от тях бе тествана – обядът беше превъзходен!

Плажът е подходящо място за посрещане на залеза. Единствен недостатък е, че се намира близко до летището и често преминават самолети. Това има и своя чар, ако харесвате да наблюдавате самолетите

Ситният пясък на плажа и кристалното море създават истински комфорт за почивка

Водата, и въобще цялата екосистема, е толкова чиста и „био“, че в единия „ъгъл“ на плажа, до скалите, се натъкнахме на очарователна морска звезда.

Морската звезда

И понеже много ни впечатли, заслужава да я покажем и на още един кадър 🙂

„Окъпаната“ в слънце морска звезда

Ако този плаж ви допада, вероятно ще ви хареса и Марати (Μαράθι / Marathi) на 16 км. разстояние (само че на източната страна на полуострова).

Карта на пътя до плажовете, взета от тук

Може да намерите карти на областта тук: Ханя-Ретимно

За да видите актуална температура на морската вода на Ханя – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".