Топ плажове на Халкидики, Гърция (Пътеводител за Халкидики)

Залива Криарици

Имате въпроси за Халкидики и търсите из интернет, но не попадате на едно място с необходимата за вас информация? Е, точно затова опитах да синтезирам най-препоръчваните плажове на Халкидики в една статия.

Плаж Кавуротрипес

Гръцки синьо море – плаж Кавуротрипес, Ситония. Снимката е взета от тук

Различни критерии

Искам да уточня, че всеки има своите критерии, по които определя кои са най-добрите плажове на Халкидики. В тази класация ще взема предвид моите критерии, които са: чисто море, пясъчни плажове, запазена природа, рибки, красиви гледки и усещането, че искаш да се върнеш там 🙂

Като говорим за Халкидики, нека имаме представа, че са 3 ръкава: Касандра (най-западният), Ситония (средният), Атон (най-източният). Ще разгледаме и трите последователно.

туристическа карта на Халкидики
Карта на Халкидики (Χαλκιδική / Chalkidiki), взета от тук.

Топ плажове на Касандра

Аз бих откроил точно 2 плажа като „УАУ” и това са: плаж Сивири и Пясъчната коса (плаж Посиди).

Плаж Сивири, Касандра

Плаж Сивири (Σίβηρη / Siviri) е впечатляващ с красотата си и с пясъчната си ивица. Лесно достъпен, плитък е доста навъре, подходящ за деца и начинаещи плувци. Наблизо има барове, заведения и хотели. Наистина има всичко на едно място.

плаж Сивири Касандра
Плаж Сивири, Касандра (Κασσάνδρα / Kassandra)

Пясъчната коса на Касандра

Пясъчната коса на Касандра е истински феномен, който няма аналог на Халкидики. И понеже наистина рядко се вижда такава забележителност, си струва да се насладите. Представлява огромен плаж, който е сравнително лесно достъпен. Какво имам предвид – ще трябва да походите малко по дългата плажна ивица, за да стигнете до „края”. Има и забележителност – фар, който е готин за снимки :). Ако имате дрон, може да направите страхотни снимки.

пясъчнато коса на Посиди Касандра
Снимка на пясъчната коса (Αμμογλώσσα / Possidi cape). Снимката е взета от тук

Защо на Касандра

Ще изброя плюсовете на Касандра, за да прецените дали да изберете Касандра или Ситония:

 • Касандра е първият ръкав, т.е. най-близко е до Солун и е най-лесно достъпен с кола и с автобус;
 • На Касандра има най-голям брой автобусни екскурзии и т.нар. „сувалки” т.е. автобус, който да „достави“ туристи например в събота до даден хотел и в следващата събота да ги прибере към България;
 • На Касандра може да се намери почивка All inclusive, макар че гърците принципно не предлагат много този тип изхранване. Но все пак, в сравнение със Ситония, именно на Касандра има по-голям брой големи хотели и хотелски комплекси, така че ако търсите организирана екскурзия – то това е вашето място. Т.е. ако сте от типа хора, които искат по-скоро почивка и да не шофират, а да стоят на едно място и да похапват добре – ще намерите това, което търсите;
 • Вероятно Касандра е по-подходящ вариант за почивка с деца;
 • Ако сте фенове на партита, дискотеки, нощен живот – то пак Касандра ще е по-подходяща за вас;
 • Най-симпатичното градче, подходящо за разходки, красиви снимки, хубави сувенири е Афитос. Там ще намерите хубави хотели, приятни и романтични улички, старинна архитектура и, разбира се – таверни и барове.
Афитос Касандра
Гледка от Афитос (Άφυτος / Afytos). Снимката е взета от тук

Тъй като е въпрос на вкус – кой какво харесва, е съвсем реално изброените до тук „предимства” да не са ви впечатлили. А, ако все още си задавате въпроса „Къде на Халкидики да отидем?”, вероятно Ситония ще бъде „правилният” отговор за вас.

Топ плажове на Ситония

*класацията е в този ред, за да бъде в контраст с написаното за Касандра.

Климатаря, Ситония

Климатаря (Κληματαριά / Klimataria): страхотен пясък; чудесен залив; таверни на плажа; шезлонги и чадъри; красота и дивотия; достъп с кола по тесен път.

пясъчния плаж на Климатариа
Плаж Климатариа на Ситония (Σιθωνία / Sithonia); локацията на плажа е тук

Криарици, Ситония

Криарици (Κριατίτσι / Kriaritsi) е идеално място за уединение. Притежава дълга плажна ивица, на която има 2 къмпинга и достатъчно място за всекиго. Най-трудното е да стигнете точно до Криарици, тъй като има огромен лабиринт от асфалтови и черни пътища.

Ще се наложи да походите малко, за да стигнете до прекрасния залив. За да се ориентирате – може да погледнета локацията на Beach Bar Hawaii. Всъщност препоръчвам мястото не заради бара, а заради плажа. Пясъкът е фин, а вълни няма и на теория има малко туристи дори в топ сезон.

Залива Криарици
Залива на Криарици. По-дивата част, която е спокойна (няма вълни) е най-вдясно. Снимката е взета от тук.

Сарти, Ситония

Сарти (Σάρτη / Sarti) е правилното място, за тези които обичат прекрасните изгреви. Гледката на слънцето, което се подава над Света гора/ Атон е много „уау“.

Ситония изгрев
Сарти – изгрев над Атон

Сарти е много добър избор за курорт (отправна точка), ако имате намерение да обикаляте с кола Ситония. Намира се в центъра на препоръчаните плажове, има достатъчно хотели и таверни. Фурните за закуски и хляб отварят рано, така че имате всичко необходимо на една ръка разстояние. Плажът е изключително дълъг, но обикновен (и все пак – добър).

Къмпинг Арменистис

Armenistis Camping & Bungalows е едно райско кътче, което гърците са съхранили и използват по доста правилен начин. Успехът на този къмпинг се дължи първо на прекасния плаж, запазената природа и елегантната хармония между удобствата на 21-ви век и близостта на природата.

плажа на къмпинг Арменистис Ситония
Плажа на Арменистис, Ситония

Има таверни, кафенета, магазинчета, водни атркации. За да научите повече за къмпингите в Гърция – прочетете тук.

Къмпинг Талатта

Къмпинг Талатта (Thalatta Camp) е  много подобен на Арменистис. Просто е въпрос на вкус и ценови услови къде бихте предпочели. На Талатта например има дори тенис корт и басейн. Според мен обаче плажът не беше толкова изключителен. И все пак, на Талатта имате всичко необходимо на едно място и определено е отличен избор.

Снимка на къмпинг Талатта, който се намира на плаж Каламици. Снимката е взета от тук

Вурвуру

*по-скоро разходка с лодка до остров Диапорос (Διάπορος / Diaporos) и околните островчета

Вурвуру е приятен курорт, но е твърде голям за малкия си хубав плаж – Кариди (Καρύδι / Karidi). Всъщност, ако сте отседнали на хотел във Вурвуру, е много възможно да си имате частен плаж. Но ако нямате такъв и, ако вече сте се изкефили на плаж Кариди, и все още искате разнообразие, то най-доброто предложение е да наемете малка моторна лодка.

капитан за един ден край Вурвуру
С моторна лодка по островите край Вурвуру, Ситония

Станете капитан за един ден и посетете дивите островчета с техните приказни плажове. Невероятно преживяване е! Трябва да внимавате за следното:

 • Имате ли достатъчно гориво да се върнете (няма бензиностанции на безлюдните острови)
 • Да не се изгубите
 • Да имате достатъчно вода и провизии (няма магазини в морето)
 • Да не изгорите
 • Да се върнете навреме и да имате заредени мобилни телефони в случай на нужда
Вурвуру острови от високо
Островите покрай Вурвуру. Снимката е взета от тук

От Вурвуру се организират и каяк екскурзии до споменатите острови. За повече информация – прочетете тук.

карта на островите на Вурвуру
Карта на островите около Вурвуру, взета от тук

Плаж Портокали

Тъй като Портокали (Πορτοκάλι / Portokali) е супер готин плаж с невероятен цвят на морето и прекрасна борова растителност, е доста популярен. Моят съвет е да сте на плажа към 8-9 сутринта, за да може да му се насладите без хора. После идват много плажуващи, яхти и лодки. Всъщност плаж Портокали е комплекс от няколко съседни плажа Кавуротрипес /в превод дупките на рачето/ (Καβουρότρυπες / Kavourotrypes), Ориндж (Πορτοκάλι / Orange). Моят съвет е: веднъж стигнали до там – изследвайте.

плаж Кавуротрипес Ситония
Плаж Кавуротрипес. Снимката е взета от тук. Тук ще намерите локация на плажа.

Къмпинг Акти Ониру

Къмпинг Акти Ониру (Ακτή Ονείρου / Akti Oneirou) има прекрасен плаж. В превод означава кътче от мечтите. Наистина си заслужава! Отговаря на вече описаните условия на гръцките къмпинги.

къмпинг Акти Ониру
Плажът на Акти Ониру. Снимката е взета от тук

Порто Куфо

Порто Куфо (Πόρτο Κουφό / Porto koufo) е истински природен феномен. В превод означава „глухият залив” и на практика е много дълбок (в смисъл на голям) и наистина дълбок (на дълбочина) залив.

Порто Куфо от високо
Порто Куфо от високо. Снимката е взета от тук.

По време на Втората Световна Война немците са криели своя флот тук. Специфичната форма на залива е такава, че само от дадена точка се вижда открито море, иначе изглежда като езеро, което е като в „гнездо“, заобиколено от скали. Ако имате дрон, може да направите страхотни снимки. Мястото е подходящо за хапване на морски деликатеси.

Ормос Панагиас

Пристанището Ормос Панагиас (или в превод пристанището на Богородица) е известно с това, че от тук тръгва атракционен пиратски кораб, който обикаля покрай Атонските манастири.

пиратски кораб на Ситония
Πиратският кораб

Круизът е много впечатляващ, защото често се организират гръцки танци на кораба. Самият кораб е много готин за снимки. Въобще преживяването няма аналог, предвид това, че е един от малкото начини да видите, макар и от разстояние, Атонските манастири. В зависимост от маршрута на кораба е възможно да спре на остров Амулиани.

Манастир Дионисий Атон
Манастир Дионисий – Атонски манастир

За феновете на прясна рибка: от Ормос Панагиас (Όρμος Παναγίας / Ormos Panagias) може да се снабдите с риба от местните рибари, които организират пазар на улова от нощта. Препоръчвам ви да отидете рано сутрин. Там дори може да ви изчистят рибата.

Круиз от Ормос Панагиас до Атонските манастири
Един от вариантите на круиз от Ормос Панагиас. Снимката е взета от тук.

Защо на Ситония

Обобщение на пътеводителя за Ситония и защо да изберете почивка на Ситония:

 • Ситония е за хора, които са по-приключенски настроени, които обичат запазената природа и дивите, неорганизирани плажове. Неорганизиран плаж означава без чадър, шезлонг и заведение;
 • Ситония е за любителите на къмпинг (под къмпинг се разбира място, на което не липсва нищо от модерните удобства, но е елегантно съчетано с морето и природата), кемпер и каравана;
 • Ако обичате да шофирате и да изследвате нови места и плажове;
 • Вторият ръкав е подходящ и за двойки, които търсят усамотение;
 • Почивката на Ситония може лесно да се превърне в екскурзия на Ситония;
 • Ако искате да пробвате различни таверни и да се насладите на традиционна гръцка кухня – тук е вашето място. Много рядко ще намерите All inclusive на Ситония;
 • Почти няма автобусни екскурзии до Ситония, а големите хотелски комплекси се броят на пръсти;
 • Ако трябва с 3 думи да обобщя впечатленията ми от Ситония: плажове, спокойствие, приключения!
Плаж Арменистис, Ситония. Снимката е взета от тук

Топ плажове на Атон

*(третия ръкав)

Както най-вероятно знаете, Света Гора (Άγιον Όρος / Άθως / Athos) се намира на третия ръкав на Халкидики, който се нарича Атон. Там всъщност се намира монашеската република и не е позволено да влизат жени. Ето защо няма как да говорим за кой знае колко плажове, защото и плажуването в рамките на монашеската държава е забранено.

*Ако искате да научите повече за Атон, прочетете този пътеводител за Света гора.

карта на Амулиани
Карта на Амулиани, Урануполи и пристанището Трипити. Картата е взета от тук.

Все пак има две местенца, които бих препоръчал:

Остров Амулиани

Остров Амулиани (Αμμουλιανή/ Ammouliani) е прекрасно място за почивка на Халкидики. Хем е остров, хем е много близо до България. Даже е най-близкият остров до София (350 км). До Амулиани се стига с ферибот от пристанището Трипити. Има редовни фериботи и не са скъпи. Големият плюс на Амулиани е, че плажовете са превъзходни, а островчето е малко и може да му се насладите дори и пеша (с колело). Амулиани е предпочитана дестинация за йога ретрийти и кану-каяк екскурзии.

плаж Амулиани
Пясъчен плаж на Амулиани. Снимката е взета от тук.

Урануполи

Урануполи (Ουρανούπολη / Ouranoupoli) има много симпатичен плаж. И все пак, когато хората избират да почиват на Урануполи, обикновено е заради близостта до Атон. Именно Урануполи е последното населено място до Атон. От Урануполи тръгват както туристически корабчета, които обикалят около Атонските манастири, така и корабите, превозващи посетителите на Света Гора. В Атонската република може да се „влезе” само по вода (т.е. с тези корабчета) и то след като предварително са ви издали специалната виза.

плажа на Урануполи
Средновековната кула на Урануполи и плажа. Снимката е взета от тук

Вместо заключение

Наясно съм, че в този скромен пътеводител за Халкидики няма как да опиша всеки един прекрасен плаж, защото те са твърде много. А е добре и вие да изследвате 🙂 Надявам се, че информацията за основните разлики между ръкавите ще ви помогне да изберете най-доброто за вас.

плаж Кариди, Вурвуру

Плаж Кариди, Вурвуру. Снимката е взета от тук

Ако искате да добавите вашия любим плаж или забележителност на Халкидики, моля да напишете коментар за него и да ни обясните, защо сте привързани към това място. Ако го направите, ще можем да поддържаме нашата класация на препоръчани плажове на Халкидики винаги актуална и все по-пълна.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.