По стъпките на „Mamma mia“ на Пилио – плаж Дамухари

Плажът на Дамухари

Единственият плаж, който се намира в планината Пилио, и е заснет в мюзикъла „Mamma mia“, е Дамухари. Мястото е вълшебно, отвежда те в друга реалност! И е напълно различно в сравнение с околността.

Панорама Дамухари

Гледка към залива на плаж Дамухари

Към плаж Дамухари

Приятна пътечка, водеща към плажа

Плаж Дамухари си струва да се посети, не защото е сниман световноизвестен филм, а защото мястото е чаровно само по себе си. Дамухари представлява малко заливче, заобиколено от зелена растителност, а днес е украсено от няколко прекрасни таверни. Въпреки че местенцето е мъничко, е изключително приятно, тъй като е направено в много артистичен стил.

хипи ван Пилио

Този Hippie Van посреща посетителите на плаж Дамухари и подсказва за арт обстановката, която ги очаква

Цялостното ми впечатление е, че плаж Дамухари (Νταμούχαρη/Ntamouchari) представлява добре управляван китен комплекс, който е истински магнит за туристи и за ценители на морския начин на живот. Въпреки че Пилио граничи с морето, няма рибни таверни и въобще заведения и атмосфера с типичния за гърците морски характер. Именно този морски дух на Дамухари го прави толкова различен сред цялото Пилио.

Хотел плаж Дамухари

Един от хотелите край плажа

Има малка уличка със сувенири, което колкото и да ви се струва странно, е единственото място, където видях сувенири в околността. На самия плаж има и няколко артистични хотелчета и къщи за гости. Настаняване от този тип не се предлага на много места. Убеден съм, че можете да си резервирате нощувка, ако планирате това предварително, чрез популярните платформи. В случай, че не успеете – можете да ми пишете, за да опитам чрез моите познанства.

артистина атмосфера на плаж Дамухари

Арт атмосфера край плажа

Къде се намира Дамухари?

До Дамухари се стига по хубав асфалтов път от селцето Муреси (Μούρεσι/Mouresi). Намира се на 5 км, които се изминават за 10 – 15 мин с кола. Разполага с паркинг, а до самия плаж се има още 100 – 200 метра пеша по хубава и облагородена пътека.

Карта на плаж Дамухари

Карта на Дамухари, взета от този източник. Село Муреси е добър вариант за настаняване, ако искате да сте близо до плаж Дамухари и все пак нощувките да са на по-изгодна цена

Името Дамухари идва от гръцкото „досе му хари“, което означава „дай ми радост“.

Плажът на Дамухари

Плажната част е от камъчета

Историята разказва, че гъркът Апостолос Вайнопулос – капитан на британската армия, се оженил за знатна румънка Клеопатра Мирамаре, която довел тук. Построил хубава къща в знак на своята голяма любов. Въпреки че Клеопатра обичала морето, тук нямала социални контакти. Къщата се превърнала в затвор за румънката, която била свикнала на охолен живот и светски събития. Дамухари за нея било буквално самотен пущинак и само след пет години починала.

Ретро атмосфера на плажа

Ретро джипка допринася за необикновената обстановка

Моят съвет е да се насладите на вкусотиите, които предлагат таверните тук. Нас ни поканиха в кухнята, за да ни покажат какво се готви в момента – беше впечатляващо да се докоснем до ритуала на приготвяне! 🥣

Аперитив в таверната

Разядка по гръцки 😋

И не на последно място – представете си, че именно на тези места са хапвали едни от най-големите звезди на киното като Мерил Стрийп и Пиърс Броснaн, докато са снимали сцените от филма „Мама мия“.

Мама мия плаж Дамухари

Таверните съхраняват снимки със звездите от времето на заснемането на филма

Коя сцена от „Мама мия“ е снимана на плаж Дамухари?

Сцената се развива на кей, построен специално за филма. А точният момент е, когато песента „Dancing Queen“ е към своя край и след това героите скачат щуро в морето. За да съм по-конкретен, сцената започва от 2.56 секунда на този линк от песента. 🎵

Заливът на плажа Дамухари

Спокойният залив на плаж Дамухари, който привлече звездите от филма, екранизиран през 2008 г.

Интересен факт е, че плажът е привличал звезди още от 70-те години, когато красивата актриса Роми Шнайдер, годеница на Ален Делон, прекарва ваканцията си тук през 1974 г.

Хълма на плаж Дамухари

Спокойният плаж Дамухари

За любителите на преходите: от плаж Дамухари тръгват планински пътечки по посока село Цагарада.

Плаж Дамухари, Пилио

На снимката се вижда, че тук морето и планината буквално се срещат

За любителите на водни спортове: плаж Дамухари предлага канута и лодки 🛶.

водни спортове Дамухари

Заливът на Дамухари е истинско убежище сред откритото море. Тук е едно от най-спокойните кътчета на Пилио

Моето общо впечатление е, че Дамухари е пленително място, което е в пълен контраст с околните селца и забележителности. Именно това го прави още по-уникално 🤩.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".