Плаж Потистика и село Неохори, Пилио

плаж Потистика Магнесиа

Време е да ви заведа на един от най-впечатляващите плажове на Пилио. Плаж за истински любители на морската стихия: открито море, грамадни скали и голям плаж. Изобщо на плажа всичко е голямо – включително и вълните.

Плаж Потистика от високо

Впечатляващият плаж Потистика, сниман от високо

Пясъчния плаж Потистика

Пясъчната плажна ивица на Потистика (Ποτιστικά/Potistika)

След като бяхме проучили, че плаж Потистика е един от най-добрите на Пилио, решихме, че заради неговите размери ще бъде спокоен дори през уикенда. И бяхме прави! Наистина нямаше хора, но пък случихме на двуметрови вълни.

плаж Потистика Пилио

Пяна от вълни сред гигантски скали. Потистика

Почувствахме се като мравчици и решихме да пообиколим плажа… Вълните се сгромолясваха, разстилаха се на 7 – 8 метра, а пяната покриваше ситния пясък. Оказа се, че трябва да изчакваме вълната да се отдръпне и бързо да се „шмугнем“ по-нататък по пътечката между скалите, докато дойде следващата вълна.

широка пясъчна ивица на Потистика

Широката пясъчна ивица на плажа

Плажът е организиран и дори има спасител, но ние не се престрашихме да влезем във водата при тези вълни. При хубаво време със сигурност си заслужава да му се насладите.

чадъри на плаж Потистика

Зона с чадъри и шезлонги

А къде се намира плажът?

Карта на плаж Потистика

Карта на плажа, взета от този източник

Зад плажната ивица минава малка рекичка, а около нея има и буйна тръстика. Това прави плажа още по-чаровен. Между високата растителност има „тунел“, водещ до таверна. Ние не я посетихме, защото решихме да не се задържаме на плажа при това време.

растителност и река на плаж Потистика

Рекичката и растителността зад плажа

Решихме, че е време да посетим някое планинско селце и се спряхме на Неохори (в превод – „Ново село“). Неохори (Νεοχόρι / Neochori) е китно, малко селце, чийто поминък са каменоделството и продажбата на каменни плочи. Именно от тук пазаруват местните, за да реставрират къщата си или да построят нова.

Село Неохори Пилио - карта

Карта на Неохори, източник

Неохори се намира на ключово място – посредата на полуострова, в близост до главния път и на вододел между Изтока и Запада. От Неохори може лесно да достигнете различни точки. Плаж Потистика е на 23 км, които се взимат за около половин час с кола.

Таверна в село Неохори

Зеленина, покриваща площада на селото

Селото е малко и подредено по характерния начин – в центъра има мегдан с чинар, църква и таверна. А околните улички са калдъръмени. Разбира се, и тук намерихме чешми с планинска вода, годна за пиене.

Входа на църквата Свети Димитър, Неохори

Църквата с каменни тикли, построена около 1760 г.

Тъй като беше неделя, извадихме късмет и се натъкнахме на гръцко кръщене в църквата Свети Димитър (Άγιος Δημήτριος/Agios Dimitrios / Агиос Димитриос).

Кръщане, Неохори

Приготовления за кръщенето на входа на църквата

Позволиха ни да направим няколко снимки, но все пак решихме да не прекаляваме с гостоприемството на празнуващите.

скара Неохори

„Цър-пър“ за големия празник

Заформяше се голяма почерпка за гостите и в таверната вече започваха да подготвят мръвчиците.

Старинна къща, Неохори

Старинна къща в селото и калдъръмен път

Макар „забравено от времето“, това селце има своите забележителности и стил. Местното кафене бе с артистичен дизайн, а акцентът беше на така популярната за Пилио нейно величество – Ябълката.

Ева изкушава Адам с ябълка

Установихме, че детайлът с ябълката е вграден навсякъде

Село Неохори е популярно и със своите планинарски пътеки, така че ако си падате по преходите, селото има какво да предложи.

плаинарски пътеки в Неохори

Планински пътеки край Неохори, което се намира на около 480 м. надм. височина

И не на последно място – селото е сред планината и само на 5 км по права линия от морето! Поредната добра дестинация за разходка.

Карта на село Неохори

Карта на разстоянието от Неохори до морето, взета от този източник

Вместо заключение: Неохори не е най-впечатляващото място, но пък е много приятно и няма да останете разочаровани.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".