Подготовка преди пътуване до Атон (правила и особености)

Портата на българския манастир

Целта на тази статия е да даде основни насоки на бъдещите поклонници. Споделям своя личен опит и обобщавам правилниците, на които съм се натъкнал. Т.е. допускам, че е възможно да има и други правила и порядки.

Зографски манастир
Дворът на Зографския манастир

Тази статия не е съгласувана с монашеската общност, нито пък одобрена от съответната институция. В голямата си част посочените по-долу насоки важат за Зографския (българския) манастир. Предполагам, че са сходни и в други манастири.

Облекло, храна и вода

Облекло

Най-общо казано, туристическо облекло: дълги ръкави, дълги панталони. По възможност да прилича на монашеско (да не бие на очи). Не е ясно колко градуса ще е в манастира (там може да е студено, следователно – дебели дрехи). Удобни обувки – защото ако няма транспорт, ще трябва да ходите пеша.
Забранено е да сте по къс ръкав, къси панталони и бански.

Храна

На Атон се яде само постно, 2 пъти на ден (след литургия). Единият път е около 5 – 7 часа сутринта, а вторият – около следобед 15 – 17 ч., като часовете са ориентировъчни. Яде се бързо. Храненето започва, когато даден духовник даде знак, и приключва отново след подаден от него знак. Не може да се говори по време на ядене. На масата се седи така, както наредят.

Не може да си занесеш храна в столовата, нито пък да си вземеш от там за из път. Храната е простичко приготвена и според мен не е достатъчна. По-претенциозните като мен, следва да си носят храна (месо и месни продукти са забранени), която да ядат скришом извън портите на манастира или в стаята (стига да не ви види някой монах). Няма изрична забрана да си хапнете от свои резерви, например, ако не го правите публично.

Вода

В Зографския манастир има само една чешма с питейна вода и тя е на двора. Съветвам да имате поне по една бутилка (литър и половина), за да си я напълните. Особено ако ще ходите пеша, ако изпуснете транспорт, или ако е жега.

Български манастир на Атон
Зографският манастир

Часово време и отключен манастир

На Атон животът тече по зимното часово време (дори и лятото).

Залез слънце

Портите на манастира се заключват на залез слънце. Добре е да сте влезнали в манастира до тогава. Понякога портите остават отворени, но не бих разчитал на това.

Къмпингуване, пушене и огън

Къмпингуването и паленето на огън са забранени. Пушенето като цяло не е разрешено. Единствените изключения за пушачите са на обособените за това места, извън портите на манастира.

Местни правила

Спазват се правилата и порядките на всеки манастир. Те може да се различават. Дръжте се уважително към светата обител.

Правила на Атон
Правила, снимани в българския манастир

Снимки и въпроси

Снимки

Заснемането на икони е забранено. В Руския манастир изцяло е забранено снимането. Не е позволено да снимате монаси, без тяхното изрично благоволение.

Въпроси към монасите

Монасите търсят уединение. Те не са там, за да отговарят на въпроси или за да угаждат. Не е задължително нито да отговорят, нито да помогнат. Все пак, ако имате въпрос, попитайте ги вежливо.

Езици и богослужение

В Зографския манастир може да се разберете свободно на български език. Извън него е добре да поназнайвате английски или гръцки. Понякога помагат руски и сръбски.

Диамонитирио - правила
Правилата, описани на гръцки език на гръба на визата

Литургии

Атон е място за поклонници. Така че е добре да посетите литургиите. Не е задължително, но се гледа с добро око, ако присъствате. След литургия обикновено следва хранене. Така няма да го пропуснете.

Дарения, пари и сувенири

Дарения

Има каса за дарения, в която може да дарите. Също така е добре да занесете нещо от следните продукти: брашно, ориз, зехтин, олио, вино, кафе, чай, локум и т.н.

Пари

Добре е да имате евро и то в брой.

Икони и „сувенири“

Могат да бъдат закупени ръчно направени стоки от Карея, пристанището Дафни или от църковните магазини към всеки манастир.

Телефон и обхват

Забранено е звукът на телефоните да бъде включен, докато сте в църквата, по време на хранене или на обществените места, в близост до монаси.

Обхватът на Света гора е добър (поне на местата, където аз бях).

Носете си допълнителни външни батерии за телефон. В нашия манастир не е гаранция, че ще има ток. А и да има, шансът да се доредите до контакт е минимален.

Здравна карта и застраховка

Здравна карта (безплатна)

В случай, че ви се наложи да потърсите медицинска помощ, е добре да имате Европейска здравна карта. Тя се изкарва безплатно в Първа инвестиционна банка (към 2023 г.). Център по здравни услуги – нещо като „поликлиника“, има само в столицата Карея. Добре е да си носите лекарства и неща от първа необходимост.

Застраховка (срещу заплащане)

Препоръчвам да имате сключена медицинска застраховка (или както се нарича в съответната застрахователна компания: туристическа застраховка за чужбина; застраховка помощ при пътуване; застраховка пътуване в чужбина и т.н.)

Виза за Атон

„Визата“ или т.нар. „диамонитирио“/διαμονητήριο струва 25 евро на човек. Визата е с продължителност за 4 дни.

Виза за Света гора
Диамонитирио за Света гора

Платен паркинг в Урануполи

Препоръчвам поклонниците, които идват с автомобил, да го оставят на платен паркинг в Урануполи. Цената за 4 дни е около 20 евро. Това е далеч по-приемливо, отколкото да ви свалят номера за направилно пракиране и да имате сериозни разправии и глоби.

Паркирането забранено
Този знак означава, че се отнемат регистрационни номера, ако някой е спрял или паркирал неправилно. Снимката е от Урануполи.

Транспорт на Атон

Влизане в Света гора

За да влезете в монашеската република, трява да вземете ферибот от Урануполи. Слизате на съответното пристанище (арсана).

Ферибот до Атон
Фериботът от Урануполи към Света гора

Към Зограф и обратно

Ако сте за Зографския манастир (Арсанас Зографу) – втората спирка. Ако имате виза, издадена от нашия манастир, би следвало да ви очакват и като слезете на пристанището, да има бус. С предимство се качват възрастни, деца и монаси. Ако няма места, или трябва да помолите шофьора да се върне, или да ходите пеша. Ако трябва да изчакате бусът да се върне, означава, че ще почакате около един час.

Пристанището на Зограф
Пристанището на Зограф

Бусът би трябвало да ви отведе до Зограф. На връщане процедурата е подобна. Попитайте все пак ще има ли бус и в колко часа трябва да сте пред манастира (на „спирката“) и дали ще има място. Ако не – чакате или вървите пеша.

Път на Света гора
Път с табелки на Атон

Друга посока

Ако сте решили да отидете до друг манастир, то трябва да имате разрешение (ако ще нощувате там). Този фактор е от значение, ако искате да стигнете с транспорт до избрания манастир. Шансът да си намерите транспорт, ако нямате разрешение за нощувка в съответния манастир, намалява рязко. Т.е. в този случай, вие сте само за посещение и „такситата“ може да не ви съдействат.

„Междуградски“ транспорт

Ако приемем, че всеки манастир е отделен град, то тогава има и официален „транспорт“ от съответния манастир до други манастири или поне до столицата/пристанището. Тяхното разписание обаче е трудно да бъде актуално.

Разписание и ценоразпис на транспорта на Атон
Снимката на разписанието и ценоразписа е актуална към пролетта на 2023 г.

Любопитен факт е, че на Атон е забранено да се полага асфалт, за да не се нарушава автентичността на природата.

„Такситата“

Такситата, всъщност са бусчета. Всичките обаче се координират от едно място (нещо като диспечърски пункт на монашеската република). За да стигнете до съответната точка, трябва курсът да бъде одобрен/благословен. В противен случай няма да ви вземат. А дори и да срещнете „такси“ и да преговаряте с него да ви закара до даденото място, таксито отново звъни на „диспечъра“, който вече ви е отказал, и отново ще ви откажат. Т.е. няма конкуренция и не може да се поеме маршрут по ваше желание.

Телефони на таксита на Атон
Ето няколко телефонни номера на таксита: +30 6944302451 и +302377023266; +30 2377023603 (морско такси)

Алтернативен транспорт

Ако по суша ви бъде отказано, пробвайте да стигнете с ферибот или пеша.

Телефонни номера на водно такси: 0030 23770 23603, 0030 6979 110022

Фериботно разписание
Фериботно разписание, актуално към пролетта на 2023 г.

Хотел в Карея – столицата на Атон

В Карея функционира и нещо като хотел. Там може да отседнат поклонници, които по една или друга причина не са получили позволение да нощуват в даден манастир или скит. Цената на една стая за нощувка към април 2024 г. струва 50 евро. Телефон за връзка +30 2377 024114

Други забрани

Плуване и плажуване

Къпането в морето и плажуването са забранени.

Сгради и помещения

Не ходете някъде, където не сте поканени или нямате специално разрешение

Шум, телевизия, радио

Забранено е вдигането на шум, гледането на телевизия, слушането на радио, включително слушането на музика от телефон или друго устройство.

Лов, риболов

Ловуването, риболовът, внасянето на оръжия и кучета са забанени.

Морско такси Атон
Морско такси

Ако знаете нещо, което може да бъде от полза на бъдещи поклонници, моля напишете коментар

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.