Планинско село Арнея, Халкидики

Арнея архитектура

Арнея е планинско селце в сърцето на полуостров Халкидики. Тъй като е малко встрани от основните пътни артерии към „ръкавите“, остава непозната. Ние обаче се разходихме и ще ви разкажем с какво ни впечатли.

Арнея къщи
Архитектурата на Арнея

Забележителности

За мен най-голямата забележителност на Арнея е цялостният ѝ облик. Селото е защитено от гръцката държава още от 1936 г. Архитектурата е впечатляваща. Къщите са цветни и автентични. Именно това прави селото толкова приятно.

Арнея настаняване
Впечатляващите къщи и спокойните улици на Арнея

В Арнея има поне 180 запазени къщи, които могат да бъдат видяни. Пред всяка една забележителност има надпис на гръцки и английски език, накратко разказващ за съответния род и неговия поминък.

Арнея, Гърция
Информационна табела на забележителност (къща)

Най-голям разцвет селото бележи през втората половина на 19-ти век. Населението се е занимавало с производство на килими, земеделие и добив на руда (предимно сребро). Благодарение на трудолюбието си, постигнало своето богатство.

Арнея, Стар град
Нереставрираните къщи също са впечатляващи

Днес в селото има поне 5 туристически маршрута с продължителност между 10 и 20 минути, които разказват историята на махалите и техните видни личности.

Улица в Арнея
Уличка в Арнея

Интересен е и главният храм на селото, посветен на Свети Стефан. Църквата е построена през 1812 г. но през 2005 г. изгаря от пожар. При възстановяването ѝ става ясно, че под руините е имало и по-стари храмове – от около 5-ти и от 11-ти век. Ето как храмът се оказа още по-значим. Гърците го възстановяват отлично през 2006-та, оставяйки част от руините да се виждат през стъклени плоскости на пода.

Арнея, църква
Църквата „Свети Стефан“

Настаняване

Арнея се намира на около 600 метра надморска височина. Разположена е в планината Холомондас с най-висока точка – връх Холомондас 1165 м. Голям плюс на Арнея е че, макар че е разположена в планина, може лесно да се достигне и до бреговете на Халкидики.

Арнея, Халкидики
В селото се виждат пикапи, с които местните си вършат работа. Често са натоварени със земеделска продукция.

Населението на Арнея наброява около 3000 души. Селцето е живо и приятно. Когато се настанявахме в хотела, ни попитаха дали отиваме на Атон. Явно доста поклонници избират селцето именно с тази цел.

Таверни

На централния площад има няколко таверни. Ние хапнахме предоволно там. Цените бяха доста по-ниски, сравнени с тези в Урануполи, например. Моят личен избор е, когато видя таверна, която се казва „Πλάτανος“ (в превод „чинар“), да избера нея. Защото чинарът означава традиция. Чинарите обикновено са на стотици години и са в центъра на площада. Именно затова смятам, че таверна с такова име следва да бъде най-старата или поне автентична – със запазена традиция.

Арнея, специалитети
Традиционни деликатеси „надничат“ и изкушават минувачите

Ние си купихме зехтин и мед от рики (характерна за региона билка – Ρείκι/Erica manipuliflora) или ккато ѝ казват местнити „сусура“ (Σουσούρα).

Премълчаван факт

Всъщност Арнея (Αρναία / Arnaia) до 1928 г. се е казвала „Леригово“. Не е необходимо човек да бъде филолог, за да разбере, че името „Леригово“ не е с гръцки произход. За да не кажа, че е българско, ще спомена, че „Леригово“ е най-малкото славянско име.

Арнея нощувки
Типична архитектура в Арнея

Впрочем, Леригово попада в територията на Гърция след Балканската война (1913 г.). Дотогава в селото е имало всякакво население, защото е било част от Османската империя.

Арнея, площад

Според 24-тия брой на цариградския вестник „Съветник“, издаден през 1863 г., жителите на Леригово отказали да платят заплатата на гръцкия владика.

Както споменахме по-горе, селото по онова време е било в разцвет. Т.е. не става въпрос за финансов проблем, а за идеологически. Ако населението не е имало самосъзнание да се причисли като гръцко, по пътя на логиката би следвало да се смята за българско.

В края на XIX век селото е подложено на гърцизация, което за онези години е било нормална държавна практика.

Арнея, пазар
Подвижен плод-зеленчук – пикап, натоварен с местна продукция

Днес селото се развива прекрасно под гръцкия флаг. По време на престоя ни, бяхме добре дошли и се радвахме на приятелско отношение. В днешно време всеки би могъл да пътува или да си закупи имот (стига да има финансова възможност).

Арнея забележителности
Внушителна постройка в Арнея

Когато ние посетихме селото, не знаехме за историята му. Просто някои къщи много ни приличаха, например, на Стария град в Пловдив.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.