По забележителностите на Милос с кола под наем

Милос гледка

Остров Милос набира слава и има защо. Островът е меко казано очарователен, особено в края на сезона. Ние прекарахме един ден тук и успяхме да видим значителна част от забележителностите.

Рибарско селище, Милос
Традиционното рибарско селище Мандракия

Круиз до Милос

Ние пътувахме с круизен кораб из Егейско море и остров Милос беше един от цикладските острови, които посетихме. Моето предварително проучване ми подсказваше, че именно тук ще бъде много интересно. Ето защо се постарахме да разгледаме повече атракции.

Пристанище Адамас
Атмосфера на пристанището Адамас

Корабът ни пусна котва на разстояние от пристанището на Милос (Адамас) и бяхме извозени с лодки. Круизната компания беше осигурила регулярни трансфери от пристанището до кораба и обратно. Те щяха да са на около половин час (в зависимост от метеорологичната обстановка).

Корабна лодка
С лодка до остров Милос

Кола под наем на Милос

Планът ни беше да вземем rent-a-car, в която да се возим четирима възрастни и детето ни, на година и девет месеца. Бяхме предплатили колата и щом стигнахме на пристанището, се обадих на компанията. След около пет минути дойдоха да ни вземат.

Кола под наем на Милос
Нашият джип под наем

Отидохме в офиса и след като се уверихме, че по колата няма забележки, подписахме договора. Потеглихме към плаж Саракинико.

Пътищата

Бяхме доста изненадани от пътищата. Част от тях са черни, прашни, неравни и стръмни. Даже паднахме в нещо като полутунел. Изглежда пътят беше вкопан в терена. Разминаването беше невъзможно. За наш късмет не срещнахме кола в тази отсечка. Любопитното беше, че „пътят“ завърши с изключително стръмен (в посока изкачване) участък, където имахме знак STOP. За щастие нямаше коли, но едва потеглихме от там. Добре, че автомобилът ни беше 4х4, а шофьорът – опитен.

Милос от високо
Гледка от високо към столицата Плака и огромния, естествен залив на Милос

Очевидно това не беше официален път, но оттам ни прекара GPS-a. Иначе, нормалните пътища бяха асфалтирани, тесни и със завои. Някои улички в градчетата бяха с такива завои, че не е възможно автомобил да се „сгъне“.

Улица в Милос
Уличка в Стария град

Явно имаше доста пътища, по които не бива да се поема, но човек не знае какво го очаква „зад завоя“, когато е за пръв път на острова.

Църква Милос
Китна църква на Милос, а долу в ляво има мотор (типично превозно средство на местните)

Разстоянията на острова са малки. Нашите цели бяха на по 5 км разстояние, така че средно от точка до точка пътувахме 15-тина минути.

Забележителности на Милос

Част от плажовете на Милос са забележителности. Хем ходиш на плаж, хем има какво да видиш. Знаехме, че не можем да обиколим всичко за един ден, но опитахме да видим тези места, които ни се бяха сторили най-интересни.

Саракинико остров Милос
Поглед към Саракинико през октомври 2023 г.

Плаж Саракинико

Остров Милос е с вулканичен произход. Природата е изваяла чудни форми както в морето, така и на сушата. От друга страна, Милос е богат на руда, която е използвана още от древните гърци. Наличието на тези ценни изкопаеми е дало тласък за развитието на острова.

Саракинико Милос
„Лунен“ пейзаж на Саракинико

На плаж Саракинико се преплитат всички компоненти. Плажът е привлекателен за туристите и заради странните форми. Релефът е причудлив, което се е харесало на пиратите, използвали района за свое скривалище. Скалните образувания в морето им помагали да се крият, а наоколо има и пещери. Впрочем, „Саракинико“ означава „Пиратското“, така че именно сарацините са дали име на това място.

Пещери на остров Милос
Скалните пещери

На сушата пък има тунели, които свидетелстват за добива на руда. Тунелите са толкова големи и широки, че са интересна туристическа атракция. Те са като сложна мрежа, подходяща и за скривалище на пиратски съкровища.

Тунел на плаж Саракинико
Дъщеря ни Жаклин изследва лабиринта от тунели

Ето как, само на едно място, човек може да научи толкова много за историята на острова, а на всичкото отгоре и да поплува в плитките води на пясъчния плаж.

Плаж Саракинико
Спокойният плаж Саракинико

До плажа има паркинг, където оставихме колата. Ние дойдохме първо на това място, за да „изпреварим“ туристите, които се очакваше да бъдат повече в по-късните часове на деня.

Рибарски селища

Една от най-емблематичните за Милос отличителни черти е наличието на няколко добре запазени рибарски селища (така наречените „сирмата“). Те „функционират“ и днес, запазвайки очарователната традиция и съхранявайки рибарския занаят.

Мандракия, остров Милос
Рибарски къщи и лодки, Мандракия

Изключително трудно в нашето съвремие е дадено място да се опази от навлизащите новости и масовия туризъм. От една страна, е необходимо да има приходи за препитание, но от друга, не бива да се нарушава „добрия стар ред“.

Рибарска къща Милос
Рибарска къща отвътре, Мандракия

Част от рибарските къщички се дават под наем на туристи, но това не е нарушило хармонията и не пречи на рибарите.

Рибарска къща отвътре
Рибарска къща, която се използва за живеене и се отдава под наем, Клима

Точно обратното, местните предоставят прясната риба на таверните, които приготвят чудни специалитети.

Таверна Мандракия
Таверната „Медуза“ при рибарското селище Мандракия е използвала типичната бяло-синя гама за столовете и масите. Пълна хармония край синьото море и белите скали на Милос.

Мандракия

Мандракия (Μανδράκια / Mandrakia) едно от традиционните рибарски селища. Къщичките са малки и на практика биха могли да приютят лодките. Дървените им врати са боядисани в различни цветове.

Пристанище Мандракия
Пристанището Мандракия

Заливът е изключително закътан. Въпреки това приливът къпе дървените врати, затова местните слагат допълнителни дървени плоскости.

Рибарски къщи Милос
Пред най-близката синя врата има напречно поставени дъски, спиращи прилива

Всъщност, ако човек се загледа, би преброил всичко на всичко двайсетина къщички и горе-долу същия брой лодки.

Мандракия Милос
Спокойното пристанище

Над селището има паркинг, таверна и църква. Мястото е идеално за хапване и почивка. Черквата е в характерните за Цикладите бял цвят със сини прозорци.

Църква, Циклади
Църквата на Мандракия в традиционната за Цикладите архитектура

Фиропотамос

Фиропотамос (Φυροπόταμος / Firopotamos) е друго рибарско селище, където обаче могат да се видят двуетажни къщи. Долният етаж е „гаражът“ на лодката, а на втория етаж е домът на рибаря.

Рибарско село Милос
Гледка към селището Фиропотамос

Къщичките тук също са към двайсетина, но е трудно да бъдат видяни, поради спецификата на релефа. Най-добре се виждат от морето.

Плаж Фиропотамос
Плаж Фиропотамос

Край тях има паркинг и прекрасна бяло-синя църква Агиос Николаос (посветена на покровителя на моряците).

Църква в синьо и бяло
Църквата е в типичните за цикладските острови цвят

Фиропотамос няма таверна, но пък може да се похвали с хубав плаж. Добра идея е да се плажува тук, пък за хапване да се отскочи до Мандракия, което е на около 10 минути с кола.

Морска вода Фиропотамос
Цветът на морската вода

Наблизо има окопи и укрепления, свидетелстващи за мъчното минало на острова, когато е бил окупиран от немците по време на Втората Световна Война.

Клима

Клима (Κλήμα / Klima) e традиционно рибарско селище от западната страна на Милос (Мандракия и Фиропотамос са от източната). Рибарските къщички са около 20. Тук може би е най-лесно да ги разгледате, тъй като „пътеката“ пред къщите е най-широка.

Клима Милос
Една от най-емблематичните гледки на острова е на рибарското селище Клима

Разбира се, най-хубавите снимки се правят от лодка в морето, и то следобед, когато слънцето е огряло къщичките.

Рибарско селище Клима
Характерно за Клима е, че къщите имат голяма веранда

В една от рибарските къщи ще намерите и магазин за ръчно направени бижута и сувенири.

Сувенири Милос
Сувенири от Милос

Къщите са на два етажа и наподобяват тези на Фиропотамос. Успяхме да надникнем в една от тях.

Традиционна къща
Интересно е, че портите имат нещо като прозорче, което може да се отваря, когато вратата е затворена

Всяка къща е в различен цвят и това има своето логично обяснение. Едно време, когато рибарите са разчитали само на своята сила, за да се придвижват с гребане, е било от изключително значение да пестят своите усилия. Било е важно да се насочат правилно към своята къща, оцветена в различен цвят от тази на съседа.

Рибарско пристанище Клима
Прибиране на лодка

Моето обяснение е, че след като първо в Клима е сработило това цветово различаване на всяка къща, е било приложено и при другите рибарски селища. Смятам, че именно от Клима е започнало, защото тук брегът, на който са разположени къщичките, е най-дълъг и „еднакъв“. На пристанището на Мандракия е изключено да има логика, защото то е твърде малко. А пък при Фиропотамос релефът е по-специфичен и също нямаш видимост. Цветът на къщата ти не би ти помогнал особено, ако не я виждаш изобщо. Впоследствие, боядисването с различен цвят се понравило и на туристите.

Рибарска къща и лодка
Пълен контраст между изоставени и поддържани рибарски къщи

Клима разполага с плаж, малка църква и таверна. Паркингът е малко далече.

Плака, столицата

Главният град на повечето гръцки острови се казва „Хόра“, но на Милос столицата е „Плака“. Тя е малко и чаровно градче, където си струва човек да се разходи.

Растителност Милос
Типична уличка

Плака е китна, с типичната цикладска архитектура – малки бели къщички, тесни улички. В Стария град на столицата има няколко таверни с маси на улицата.

Таверна в Милос

Обстановката е много приятна. В нашия случай бяхме тук точно по времето на гръцката „сиеста“, затова беше спокойно. Тук-там се намират няколко бутикови магазини.

Милос улица
Жаклин е впечатлена от мозайка пред магазин

Голямата атракция е църквата Панагиа Корфиатиса с прекрасния площад и невероятната гледка към Егейско море.

Забележителност Милос
На площада пред църквата – човек се чуди на къде по-напред да погледне. Толкова много красота!

Разходихме се до хълма наоколо, където е имало венецианска крепост. Там видяхме чудесна църква с 360-градусова гледка към целия остров.

Цикладска архитектура
Типична за Цикладите архитектура

По време на Втората Световна война немците за разрушили вече съществуващата църква и са сложили картечници. След войната е построен храма, който може да се види и днес.

Статуята на Афродита

Милос е родината на статуята, която краси Лувъра. Тя е била намерена на острова през 1820 г. Тогавашният френски посланик по тези земи веднага е оценил шедьовъра и го е откупил. Веднага след това го е дарил на именития музей. Интересен факт е, че статуята е имала ръце, които са били счупени по време на транспортирането ѝ.

Афродита от Милос
Днес на острова има само копие на статуята

Ако имахме повече време, щяхме да си наемем лодка, с която да посетим природния феномен и плаж Клефтико (Κλέφτικο / Kleftiko) и щяхме да отсточим за два дена на съседния остров Кимолос (Κίμωλος / Kimolos). Понеже не можахме да осъществим тези наши идеи, си обещахме да се върнем.

Ферибот до Милос

За ваше улеснение може да потърсите ферибот, разписания, че даже и да резервирате билети, директно от следващото поле. Достатъчно е само да напишете отправната точка и дестинацията на английски език и да изберете дати.

Островът има и летище, така че може да го посетите и със самолет.

Цялото пътуване е описано в книгата ми „Опознай Гърция“. Ако харесваш това, което правя, и искаш да ме подкрепиш, купи пътеводителя „Опознай Гърция“.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".