Плаване с катамаран до Цикладите: една по-различна ваканция в Гърция

Остров Милос, Циклади

Вероятно на всеки от нас се е случвало да лежи под чадъра на плажа, загледан в морето, любувайки се на минаващата на хоризонта платноходка… Предполагам, че отговорът е: „Да!“ Допускам също така, че всеки, макар и за кратко, си е помислил как би искал един ден да е на борда на платноходката вместо под чадъра на плажа… Познахме, нали? Готови ли сте? Отплаваме…

Ветроходен катамаран
„…И тъй — всяко момче всъщност е бъдещ мъж, поет или моряк.
А морякът иска да е капитан, смел капитан…“ Миряна Башева

Плаването с яхта набира скорост

За щастие, яхтеният туризъм вече не е запазена територия само за заклети мореплаватели, морски вълци и ветроходци. Затова и ваканцията на яхта добива все по-голяма популярност.

Ваканция на яхта
Ваканцията на яхта е едно незабравимо приключение и преживяване

Голям брой хора предпочитат и избират ваканция на яхта не само заради приключението, но и заради спокойствието, по-малкия брой хора около тях по време на пътуването. И най-вече заради разнообразието от гледки, места, вкусове и забавленията, които човек преживява по време на такова пътуване.

Всеки остров – с времето си

Ако имате огромно желание да плавате с яхта, но нямате опит, ви съветваме да предприемете по-спокоен маршрут. Като за начинаещи е Волос – Споради.

Защо на Цикладите

Ще плувате в заливите на остров Кеа (Дзиа), ще пийнете узо на остров Андрос, ще се разходите до популярните мелници на остров Миконос, ще се насладите на красивия град Ермополи в Сирос – столица на Цикладите, ще посетите островния музей Делос и още, и още…

Храмът на Аполон, Портара - остров Наксос
Храмът на Аполон на остров Наксос
Спиращи дъха гледки, предлага почти всеки цикладски остров, който ще посетите
*Голяма част от снимките в статията са дело на „Без багаж“ по време на тяхното плаване с катамарана Ирис до Цикладските острови“

За кого е подходящо това плаване

Този маршрут е подходящ за по-опитни ветроходци от всички възрасти, млади и стари, двойки и сингъли, семейства с деца и без. Условията са да обичат слънцето, гмуркането, вятъра, морето, вълните, пътуването до острови и… да притежават щипка приключенски дух.

Време за гмуркане
Време за гмуркане

Ако търсите силни усещания и истинско ветроходно плаване, това е вашето място. По тези острови е добре да имате вече опит и да сте с качествен капитан.

Църква "Свети Николай" на остров Милос
Църква „Свети Николай“ на остров Милос. Източник – „Без багаж“

Урок по география

Цикладските острови или накратко Цикладите (Κυκλάδες) са архипелаг от над 200 острова, разположени в южната част на Егейско море. Името „Циклади“ идва от гръцкото κύκλος – кръг.

Карта на Цикладите
Карта на Цикладските острови

Разделят се на малки и големи Циклади, съответно Малките Циклади: Ираклея, Схинуса (Schoinoussa), Куфониси, Керос и Донуса.

Панорама от остров Фолегандрос
Панорама от остров Фолегандрос

Към Големите Циклади спадат: Андрос, Тинос, Миконос, Наксос, Аморгос, Сирос, Парос, Антипарос, Иос, Санторини, Анафи, Кеа, Китнос, Серифос, Сифнос, Фолегандрос, Сикинос, Милос и Кимолос.

Остров Куфониси
Остров Куфониси

Голяма част от Цикладските острови са скалисти и варовикови, а релефът им – планински. С вулканичен произход са островите Милос и Санторини. Силно изразеният средиземноморски климат тук се отличава с горещо и сухо лято, и силен мелтем от север от юни до август.

Остров Като Куфониси
Остров Като Куфониси

Цикладите несъмнено са една от най-популярните дестинации не само в Гърция, но и в света. Те предлагат на посетителите си красиви плажове, прекрасни гледки, древна архитектура, автентична гръцка кухня и култура.

Църквичка на остров Сифнос
Църквичка на остров Сифнос

Подготвили сме 7-дневен маршрут за чартър на яхта от Лаврио, за да се възползвате максимално от тези необикновени места.

 Таверна на плажа
Често пъти катамаранът или лодката спират точно до таверната на плажа

Маршрутът

Ден 1: Лаврио – Кеа, 17 морски мили

След пристигане на пристанището на Лаврио и настаняване на катамарана, ще отплавате към остров Кеа, който не е добре познат на туристите като цяло. Той предлага безлюдни плажове с тюркоазени води, нетипични села и изключително дружелюбни жители.

Циклади
Типична гледка на Цикладите. Източник – „Без багаж“

След като пристигнете в Кеа, ще закотвите в залива Отзиас (Otzias), където ще намерите спокойствие и тишина през нощта. Подходящ за нощувка е и залива Агиос Николаос, разположен в североизточната част на Кеа. Това е едно от най-безопасните, естествени пристанища в цяло Егейско море.

Чисти води и диви заливи в Гърция
Кристално чисти води и диви заливи ви очакват в Гърция

Препоръчваме ви да вечеряте в някоя от таверните, предлагащи вкусни местни морски дарове.

Ден 2: Кеа – Андрос, 24 морски мили

Андрос е автентичен и тих остров с много красиви и разнообразни пейзажи. Благодарение на силно развитата си фауна и флора, островът е популярно място за туристи и любителите на културата, благодарение на своето художествено и културно наследство.

град Хора на остров Наксос
Столицата Хора на остров Наксос. Ако искате да разберете защо къщите на цикладските острови са бели – прочетете нашата статия. Източник – „Без багаж“

За да пренощувате на острова, имате две възможности. Можете да закотвите на пристанището на Баци (Batsi), очарователно селце, където ще намерите храна и напитки.

Друг вариант е да закотвите в главното пристанище на острова, Порт Гаврио. При силен вятър не се препоръчва акостиране на пристанище Баци.

Кеф на катамаран
Кеф на катамаран

Ден 3: Андрос – Тинос, 26 морски мили

Тинос е остров, опазен от масов туризъм. Тук ще намерите село с впечатляващи религиозни сгради като църквата Panagía Evangelistria. Тази черква е емблема на селото и най-важното място за поклонение на гръцките православни.

Ще посетите един от райските плажове на този остров. Ще плувате сами в топлите и прозрачни води на плажовете Агиос Фокас, Киония, Панормос или Колимбитра.

Разходка по каменистите улички на цикладските острови
Вечерните разходки по каменистите улички на островите са очарователни

Що се отнася до нощувката, имате две възможности: закотвяне на пристанището (популярно със своите кафенета, ресторанти и архитектура). Или за повече спокойствие, в залива на изток от пристанището.

Паркирани катамарани
Паркирани катамарани. Източник – „Без багаж“

Ден 4: Тинос – Миконос, 15 морски мили

В този четвърти ден от ветроходния круиз поемате курс към известния Миконос, известен с красивите си бели къщи и нощен живот. Този остров е място, което трябва да се посети поне веднъж в живота.

Мелниците на Миконос
Мелниците на Миконос. Източник – „Без багаж“

За нощувката няма да можете да закотвите в старото пристанище. Отправете се към новото Tourlos, за да можете да акостирате. Но на разположение са водни таксита които ще ви отведат до старото пристанище срещу 2 евро. Втора възможност е да закотвите в залива Агия Анна, за да се насладите на плажовете на острова.

Остров Миконос
Красотата на остров Миконос. Източник – „Без багаж“

Ден 5: Миконос – Делос, 3 морски мили

След нощта, прекарана в Миконос, ще се насочите на запад към островния музей Делос. Времето за плаване е около 40 минути.

Храмът на Деметра, Delos, UNESCO World Heritage Site
Храмът на Деметра на остров Делос. Източник – „Без багаж“

Делос е много популярен археологически обект. Тук ще откриете емблематични места от гръцката митология. На този остров е забранено да се пуска котва през нощта. Възможно е да се пренощува на котва в залива Риния.

Лъвовете на остров Делос
Лъвовете на остров Делос. Източник – „Без багаж“

Ден 6: Делос – Сирос – Китнос, 19 морски мили

За една от последните спирки на круиза, ще отплавате към Сирос, столицата на Цикладите. Ще можете да стъпите на земята, за да откриете архитектурата на град Ермуполи.

Църква в Ермуполи
Църква в Ермуполи

Може да посетите Финикас, разположен на югозападния бряг на острова. Това е малко рибарско селище с очарователни таверни и кафенета. Преспиване на котва е възможно, с отлична защита от мелтема.

Ермуполи на остров Сирос
Ермуполи на остров Сирос. Източник – „Без багаж“

След тази спирка отплаваме към остров, който е запазил своята автентичност: Китнос, наричан още Термия. Ще можете да релаксирате в термалните извори с гореща вода в Лутра, да се запознаете и с пъстрите цветя, тюркоазените води, фините пясъчни плажове и пещерите.

Улиците на Ермуполи
Улиците на Ермуполи. Източник – „Без багаж“

За последната нощ в морето ще закотвим в залив с камъчета, на райски плаж или в яхтеното пристанище Merichas, разположено на западния бряг на острова.

Ден 7: Китнос – Лаврио, 25 морски мили

В последния ден ще се върнем на пристанището Лаврио, а по време на плаването ще имате възможността да видите храма на Посейдон.

Пристанище Лутра на остров Китнос
Пристанище Лутра на остров Китнос

Ден 8: Опаковане на багажа

Този маршрут е примерен, защото всеки маршрут претърпява промени в зависимост от метеорологичните условия и екипажа.

Типична за Цикладите гледка - гол остров с малки бели къщички
Типична за Цикладите гледка – гол остров с малки бели къщички. Източник – „Без багаж“

Удобства на катамарана

Катамаранът Ирис разполага с 4 двойни каюти, 3 бани и може да приюти 8 гости. Има напълно оборудвана кухня, голям хладилник с фризер, еспресо кафе машина, мини фурна, машина за лед, машина за сок и смутита, три котлона за готвене и удобни плотове, всякаква посуда за приготвяне на вкусни ястия по време на вашата почивка.

Рибарска лодка с прясно уловена рибка
Рибарска лодка с прясно уловена рибка. Може да се купи и да се приготви на катамарана. Източник – „Без багаж“

В кают компанията масата е достатъчно голяма за 8 души, които могат да седнат заедно по време на хранене (не всички яхти – еднокилови и катамарани предлагат такова пространство).

Плажът Саракинико на остров Милос
Плажът Саракинико на остров Милос. Източник – „Без багаж“

В допълнение, катамаранът разполага със сух фордек (предна тераса), на която можете да прекарате незабравими вечери, докато слушате песента на цикадите и гледате как изгрява Млечния път. Другите модели катамарани отпред имат мрежи (не е удобно за стоене, а по време на плаване вълните се разбиват именно в мрежите), за разлика от Бали катамараните.

Ветроходен катамаран Бали 4.1
Ветроходен катамаран Бали 4.1

Предимствата на този катамаран

✓ Плаване с Ирис – напълно оборудван нов катамаран – чартира за четвърти сезон през 2023 BALI 4.1 (произведен е 2019);
✓ Опитен капитан – за вашата сигурност и комфорт по време на плаването с Ирис;
✓ Удобства и комфорт – BALI 4.1 е най-просторната и иновативна яхта в нейния клас и разполага с Maxi Lounge (предна тераса) за слънчеви бани и релакс;
✓ Икономичен разход на гориво – благодарение на подемната сила на вятъра.

Капитан Питър Матерн
Капитанът на катамаран Ирис. Източник – „Без багаж“

Резервации

Ако маршрутът ви е харесал и бихте искали да приключенствате с нас, можете да ни пишете на: maternyachting@gmail.com или да разгледате плаванията, които предлагаме на нашия сайт: www.matern-yachting.com. Можете да се свържете с нас и по телефона: 0888355711.

До скоро в морето!

За автора

Силвия е съосновател и собственик на Матерн Яхтинг. По професия ИТ инженер, по душа - номад, търсач на силни усещания и мечтател, на 39-годишна възраст тя напуска сигурната си работа в международна организация и се връща в България, за да създаде собствен бизнес и да преследва мечтите си.