Различната Атина или отвъд „камъните“

Автобус за туристически атракции

Правилното ударение е на „и” – Атина; Атина е женско име или името на богинята; Атина е неправилно

Athina statuia

Статуя на гръцката богиня на мъдростта Атина

Атина (Αθήνα /Athens) става все по-достъпна, благодарение на евтини полети. Тъй като Атина изобилства с история от древността до днес, не е възможно да се разгледат всички забележителности и по-малко „камъни” 🙂 Ще се опитам да представя някои интересни места. В големия град, какъвто е Атина със своите 4 000 000 жители (с предградията), е важно да се отиде подготвен или да се започне с ориентирането предварително.

Ако се ориентирате добре по карта, или пък сте любители на проспекти и брошурки, е добре да се отбиете до туристическия информационен център

В туристическия център има много безплатни карти и информационни материали. Тук има и безплатни тоалетни. На различни точки в града може да се натъкнете на карта на Атина. Можете да видите или да свалите туристическа карта на Атина.

Ако сте с автомобил, е добре да се запознаете със специфичното правило Дактилиос – в центъра на Атина на четни дати могат да се движат само коли, чиито регистрационни номера завършват на четна цифра, а в нечетни дни – номерата с нечетна цифра. Нарушението се наказва с глоба от 200 евро.

Забележителностите на Атина са разпръснати и затова бихте могли да го разгледате по модерен начин на две колела. Хем ще опитате нещо ново, хем ще се забавлявате.

Peshehoden tur na Athina

Иновативен пешеходен тур, който пести време и усилия

В интернет има най-различни гидове (този например) за Атина и околностите. Изберете подходящия за вас.

Може да посетите и безплатна пешеходна разходка, водена от екскурзовод.

Ekskurzovod i avtobus

Автобус, който минава през най-значимите забележителности на Атина

Само по себе си е изживяване да разгледате забележителностите на града с туристически автобус, който ще ви заведе до популярните атркации.

Важна „врътка” като цяло за транспорта в Атина – в превозните средства климатиците духат много силно и студено. Ако навън е 30-40 градуса, климатикът в тролея например е настроен на около 20-25 и постоянно се опитва да навакса, заради отварянето на вратите. Т.е. добре е да си имате дрешка 🙂

Билетът струва 1.40 евро, а глобата е 60 пъти неговата цена (т.е. 84 евро). Съветвам ви да си дупчите билет. Той важи 90 минути и е за повече от 1 превозно средство. Може да видите цени за дневна карта, както и за 3/5-дневни туристически билети тук.

Кога работят магазините? Това е добър въпрос. Поне в Атина би трябвало повечето магазини (за обувки, дрехи, мобилни оператори и т.н.) да работят със следното работно време:

Rabotno vreme

Понеделник и сряда 9 – 15 ч.; вторник, четвъртък и петък 9 – 14:30 и после от 17:30 – 21 ч.; Събота 9 – 15 ч.

Кои са основните забележителности на Атина?

На любителите на разходките Атина има много какво да предложи. Моите любими дестинации са хълмовете Ликавитос(Λυκαβηττός / Lycabettus) и Филопапу(Λόφος Φιλοπάππου / Filopappou Hill).

Според мен е важно туристът още първия ден да се качи на някой от хълмовете и да е въоръжен с карта. Когато се намира на най-високата точка и градът е в „краката му”, гледайки картата се ориентира кое къде е и така през следващите дни се оправя много по-добре. В зависимост от това дали търсите романтичен залез или ясна гледка на града, ще прецените кога да се качите. Аз ви препоръчвам да бъде след 18 часа, за да не е твърде топло.

Kostenurka po Likavithos

Костенурка на хълма Ликавитос

Разходката е не само приятна тренировка, но и познавателна – ще срещнете много цъфнали кактуси, което е истинска атракция.

gledka ot likavitos

При желание може да видите всичко облизо от Ликавитос

Хълмът Филопапу, освен че е приятен за разходка, е бил мястото, където Сократ е лежал в затвора.

Zatvora na Sokrat.jpg

И днес неговата „килия” привлича ценителите на историята

От хълма Филопапу се открива чудесна гледка към Партенона. Хълмът е подходящ и за сбирки на младежи късно вечер. С моята компания се събирахме тук на приказки и свирене на бузуки.

Akropola po-dobra snimka

Панорама към Акропола от хълма Филопапу

Отделете време за олимпийския стадион Калимармаро (Καλλιμάρμαρο / Kallimarmaro), където се провеждат възобновените Олимпийски игри през 1896 г.

olimpiiskia stadion igrite 1896

Стадионът

Стадионът е изключително красив и е направен изцяло от мрамор. Днес е средище за спортни и културни събития. Тук са пяли Тина Търнър, Боб Дилън, Black Sabbath, REM, Depeche Mode и т.н.

Една различна атракция е пазарът на АтинаВарвакиос” (Βαρβάκειος αγορά / Varvakios Market). Жените и кулинарите биха прекарали тук часове. И с право 🙂

Pazara v Athina.jpg

Изобилие от морски деликатеси на пазара

Можете да купите всичко. Изключително интересно е и има някак ориенталски привкус.

Ако сте желаещи да усетите какво е било през Втората световна война, посетете мястото на историческата памет.

Korai-4

Снимката е взета от тук, тъй като е забранено да се правят снимки

Това не е музей, а входът е безплатен. Мястото е наситено с история и е различно от всичко останало в днешна Атина. Гърците са особено чувствителни към немската окупация на Атина. Най-общо казано това е подземие в центъра на столицата, което е било щабквартира на Гестапо. Било е и затвор. И до днес са запазени издълбаните и изрисувани в стените послания на затворниците.

За мен едни от най-знаковите сгради на Атина са Академията (Ακαδημία Αθηνών Academy of Athens), Централната сграда на Университета (Πανεπιστήμιο / The University of Athens) и Националната библиотека (Εθνική Βιβλιοθήκη / The National Library).

edna ot trite sgradi

Снимка на една от трите сгради (Академията)

Сградите са с прекрасна архитектура и са изящно произведение на изкуството. Трите сгради са в неокласически стил и са построени през 19 век.

Ако имате желание да плувате, или да се поглезите, но все още морето не е толкова топло, то може да отскочите до езерото Вулиагмени(Λίμνη Βουλιαγμένη / Vouliagmeni Lake)

Ezeroto Vuliagmeni

Езерото Вулиагмени – идеално за плуване и SPA-глезене 🙂

Тук температурата на водата е 22-29 градуса през цялата година. Водата е лекувита, а мястото е много приятно и красиво. Намира се на около 25 км. от центъра на Атина.

Една от най-интересните атракции е парламентът(Βουλή / Parliament) както и площадът, на който се намира – Синтагма (Σύνταγμα / Syntagma).

Gruckia parlament

Гръцкият парламент

Така наречените евзони (εύζωνες / evzones), подобно на нашите гвардейци, са голяма атракция, може би най-вече заради облеклото си. Не се срещат често мъже с пола (фустанела) и смешни обувки. Евзоните ходят по особено забавен начин, изпълнявайки специфични движения. Не е особено лесно да се снимате с тях, без да се хване някой друг в кадър.

Strazata pred parlamenta

Когато се приближите твърде много до евзоните, те потропват с приклада на пушката си в земята. Това е знак, че ги смущавате и трябва да се отдалечите.

При смяната на караула, често полицаи пазят евзоните от множеството туристи. Най-интересна е церемонията по смяна на караула в 11:00 в неделя. Иначе на всеки час има смяна на караула, която трае 15-тина минути.

Не може всеки да се разходи в парламента, но по някой специален повод като университетски обмен на чужденци е възможно.

at the Greek Parlament

Не съм оттук и съм за малко 🙂

Акрополът(Ακρόπολη /Acropolis) е запазената марка на Атина. Ако се интересувате от история, не го пропускайте! Имайте предвид, че има много туристи, няма сянка, жега е и без някой да ви обясни кое какво точно е – няма да разберете много 🙂 Има входна такса.

Akropola na-dobra snimka

Акропола, погледнат от новия музей на Акропола

„Черешката на тортата” е Πартенонът (Παρθενώνας / Parthenon). Много е трудно да се снимате, хващайки целия му блясък и да няма други туристи на снимката.

Az na Partenona

Ако посетите Партенона много пъти, все ще издебнете момента

Препоръчвам Новия музей на акропола(Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης / Acropolis Museum). Освен че е сред най-съвременните и богати музеи в Европа, има безплатен интернет и климатик. Това гарантира да научите много, да се „чекнете във фейса” и да ви е комфортно. Самата архитектура на музея е впечатляваща и разчупена. Експонатите са изложени много пригледно и описани и на английски език. На места подът е прозрачен, така че може да виждате и под вас. Има чудесна гледка към Акропола.

Muzeia na akropola

Новият музей на Акропола

Най-популярното място за сувенири е Монастираки(Μοναστηράκι / Monastiraki). Тук ще намерите както ръчно правени произведения на изкуството, така и всякакви фалшификати. Все пак, районът е приятен за разходка. Може да опитате да се спазарите. Това е сред най-туристическите обекти.

Suvenir za kolegi

Оригинален сувенир за колеги 🙂

Плака (Πλάκα / Plaka) е може би най-старият и живописен квартал на Атина. Повечето улици са пешеходни. Плака е много красив туристически квартал, невероятен за разходка. Ако основният въпрос който ви интересува е „Къде да хапнем в Атина“, то Плака предлага голямо разнообразие от типични гръцки таверни.

За мен най-забавното и откачено място в Атина е лунапарка“Allou! Fun Park”. Мястото е много подходящо за забавления на деца в Атина.

lunapark otdalech

Атракциите са много и има за всекиго по нещо

Тук се разпуска. Всички проблеми и мисли изчезват! Остава само усмивката и …гаденето (в последствие).

Lunapark po-dobre

Въпреки че изглежда страшно, е безопасно, стига да са закопчани коланите 🙂

Всеки може да прецени докъде да стигне, но със сигурност, ако непрекъснато изпробвате себе си на страшните съоръжения, рано или късно ще ви прилошее.

sled lunaparka

Ясно се вижда, че всички сме „разцентровани“, кой се държи за глава, кой за корем…

Организацията в увеселителния парк е на ниво. Изглежда са помислили за всичко.

Lunapark lost children

Специално гише за изгубени деца 🙂

След като си платите входа за всички „джаджи“, е време за екшън 🙂

Na lunapark v Athina

Вземете си фотоапарата (дръжте го добре) и „щракайте“ селфита 🙂

И така, докато буквално се главозамаете 🙂

finalna snimka lunapark

Човек трябва да се научи да казва „не“, но „не“ на гръцки означава „да“ 🙂

Кратък списък на местата в Атина, които препоръчвам да избягвате или да сте с повишено внимание:

  • Около площад Омония (πλατεία Ομόνοιας / Omonia Square) – смята се, че престъпността, мигрантите и несигурността „върлуват” в този район
  • Около площад Екзархия (πλατεία Εξαρχείων / Exarchia Square) – място, символ на анархистите в града. Тук полицията се сблъсква с анархистите.
  • Университетите – тъй като е забранено полицията да влиза в университетите, там е възможно да попаднете на анархисти. Най-общо казано – място, на което е забранено да стъпва полиция, „не му е чиста работата”.

Universiteta v Athina

Снимка на факултет в Атина. Университетите изглеждат много по-различно от нашата представа.

  • Окупирани сгради – често срещана гледка е дадена сграда да е окупирана (най-често от анархисти). Отличителните черти на окупираните сгради са – занемареност, плакати, съмнителни младежи с качулки около тях.

Okupirani sgradi

Снимка на окупирана сграда

Още нещо важно, което да не правите. Когато видите портокали/мандарини/лимони на някое улично дърво, не означава, че са ядливи.

Ne iazte portokalite.jpg

Портокали, които не стават за ядене, защото не са култивирани

smeshen gruk

Очаквам с нетърпение да ми разкажете за вашата Атина 🙂

Добра идея за екскурзия за уикенда е да отскочите до остров Ангистри. За повече информация – прочетете тук.

 

Автор: Георги Грънчаров
Facebook group: Съвети за пътувания в Гърция
Facebook Page: Guidegr
Instagram: guide_gr
Публикувано в Дестинации с етикети , , , , , , , , , . Постоянна връзка.