Различната Атина или отвъд „камъните“

Автобус за туристически атракции

Правилното ударение е на „и” – Атина; Атина е женско име или името на богинята; Атина е неправилно

Athina statuia
Статуя на гръцката богиня на мъдростта Атина 

Обща информация

Атина (Αθήνα /Athens) е все по-достъпна, благодарение на евтини полети. Тъй като градът изобилства с история от Древността до днес, не е възможно да се разгледат всички забележителности и по-малко „камъни”. Ще се опитам да представя някои по-интересни места. В големия град, какъвто е Атина със своите 4 000 000 жители (с предградията), е важно да се отиде подготвен или да се започне с ориентирането предварително.

Ако се ориентирате добре по карта или пък сте любители на проспекти и брошури, е добре да се отбиете до туристическия информационен център.

В туристическия център има много безплатни карти и информационни материали. Тук има и безплатни тоалетни. На различни точки в града може да се натъкнете на карта на Атина. Директен линк за преглед или сваляне на туристическа карта на Атина.

Важни правила и възможности за обиколка на града

Ако сте с автомобил, е добре да се запознаете със специфичното правило Дактилиос – в центъра на Атина на четни дати могат да се движат само коли, чиито регистрационни номера завършват на четна цифра, а в нечетни дни – номерата с нечетна цифра. Нарушението се наказва с глоба от 200 евро.

Забележителностите на Атина са разпръснати и затова бихте могли да ги разгледате по модерен начин на две колела. Хем ще опитате нещо ново, хем ще се забавлявате.

Пешеходен тур на колела
Иновативен пешеходен тур, който пести време и усилия

В интернет има най-различни гидове (този например) за Атина и околностите.

Бихте могли да се включите и в безплатна пешеходна разходка, водена от екскурзовод.

Авторът на статията пред автобус, минаващ покрай най-значимите забележителности на Атина
Автобус, който минава през най-значимите забележителности на Атина

Разглеждането на популярните атракции на града с туристически автобус е изживяване само по себе си.

Важна информация като цяло за транспорта в Атина – в превозните средства климатиците духат много силно и студено. Ако навън е 30 – 40 градуса, климатикът в тролея например е настроен на около 20 – 25 и постоянно се опитва да навакса, заради отварянето на вратите. Т.е. добре е да си имате връхна дрешка.

Билетът струва 1.40 евро, а глобата е 60 пъти неговата цена (т.е. 84 евро). Съветвам ви да пътувате с билет. Той важи 90 минути и е за повече от 1 превозно средство. Може да видите цени за дневна карта, както и за 3/5-дневни туристически билети тук.

Работно време на магазините

Кога работят магазините? Това е добър въпрос. Поне в Атина повечето магазини (за обувки, дрехи, мобилни оператори и т.н.) би трябвало да работят със следното работно време:

Снимка, показваща работното време на повечето магазини: Понеделник и сряда 9 - 15 ч.; вторник, четвъртък и петък 9 - 14:30 и после 17:30 - 21 ч.; Събота 9 - 15 ч.
Понеделник и сряда 9 – 15 ч.; вторник, четвъртък и петък 9 – 14:30 и после 17:30 – 21 ч.; Събота 9 – 15 ч.

Основните забележителности на Атина

Хълмовете Ликавитос и Филопапу

На любителите на разходките Атина има много какво да предложи. Моите любими дестинации са хълмовете Ликавитос (Λυκαβηττός / Lycabettus) и Филопапу (Λόφος Φιλοπάππου / Filopappou Hill).

Според мен е важно туристът, въоръжен с карта, още първия ден да се качи на някой от хълмовете. Когато се намира на най-високата точка и градът е в „краката му”, гледайки картата, се ориентира кое къде е и така следващите дни се оправя много по-добре. В зависимост от това дали търсите романтичен залез, или ясна гледка на града, ще прецените кога да се качите. Аз препоръчвам да бъде след 18 часа, за да не е твърде топло.

Костенурка на хълма Ликавитос
Костенурка на хълма Ликавитос

Разходката е не само приятна тренировка, но и познавателна – ще видите много цъфнали кактуси, което е истинска атракция.

Гледка от хълма Ликавитос
При желание може да видите всичко облизо от Ликавитос 

Хълмът Филопапу, освен че е приятен за разходка, е бил мястото, където Сократ е лежал в затвора.

Килията на Сократ на хълма Филопапу
И днес неговата „килия” привлича ценителите на историята

От хълма Филопапу се открива чудесна гледка към Партенона. Хълмът е и място за сбирки на младежи късно вечер. С моята компания се събирахме тук на приказки и свирене на бузуки.

Панорама към Акропола от хълма Филопапу
Панорама към Акропола от хълма Филопапу

Олимпийският стадион Калимармаро

Отделете време за олимпийския стадион Калимармаро (Καλλιμάρμαρο / Kallimarmaro), където се провеждат възобновените Олимпийски игри през 1896 г.

Стадионът Калимармаро
Стадионът

Стадионът е изключително красив и е направен изцяло от мрамор. Днес е средище за спортни и културни събития. Тук са пяли Тина Търнър, Боб Дилън, Black Sabbath, REM, Depeche Mode и т.н.

Пазарът „Варвакиос“

Една различна атракция е пазарът на АтинаВарвакиос” (Βαρβάκειος αγορά / Varvakios Market). Жените и кулинарите биха прекарали тук часове. И с право.

Щанд за морски деликатеси на пазара "Варвакиос"
Изобилие от морски деликатеси на пазара

Можете да купите всичко. Изключително интересно е и има някак ориенталски привкус.

Мястото на историческата памет

Ако желаете да усетите какво е било през Втората световна война, посетете мястото на историческата памет.

Мястото на историческата памет
Снимката е взета от тук, тъй като е забранено да се правят снимки

Това не е музей, а входът е безплатен. Мястото е наситено с история и е различно от всичко останало в днешна Атина. Гърците са особено чувствителни към немската окупация на столицата си. Най-общо казано, това е подземие в центъра на града, което е било щабквартира на Гестапо. Било е и затвор. И до днес са запазени издълбаните и изрисувани в стените послания на затворниците.

Академията, Централната сграда на Университета, Националната библиотека

За мен едни от най-знаковите сгради на Атина са Академията (Ακαδημία Αθηνών Academy of Athens), Централната сграда на Университета (Πανεπιστήμιο / The University of Athens) и Националната библиотека (Εθνική Βιβλιοθήκη / The National Library).

Снимка на Академията
Снимка на една от трите сгради (Академията)

Сградите са с прекрасна архитектура и са изящно произведение на изкуството. Трите сгради са в неокласически стил и са построени през 19-ти век.

Езерото Вулиагмени

Ако имате желание да плувате или да се поглезите, но все още морето не е толкова топло, то може да отскочите до езерото Вулиагмени (Λίμνη Βουλιαγμένη / Vouliagmeni Lake)

Езерото Вулиагмени
Езерото Вулиагмени – идеално за плуване и SPA-глезене

Тук температурата на водата е 22 – 29 градуса през цялата година! Водата е лековита, а мястото е много приятно и красиво. Намира се на около 25 км от центъра на Атина.

Парламентът и площад Синтагма

Част от най-интересните атракции са Парламентът (Βουλή / Parliament) и площадът, на който се намира – Синтагма (Σύνταγμα / Syntagma).

Гръцкият парламент
Гръцкият парламент

Така наречените евзони (εύζωνες / evzones), подобно на нашите гвардейци, са голяма атракция, може би най-вече заради облеклото си. Евзоните ходят по особено забавен начин, изпълнявайки специфични движения. Не е лесно да се снимате с тях, без да се хване някой друг в кадъра.

Евзон
Когато се приближите твърде много до евзоните, те потропват с приклада на пушката си в земята – знак, че ги смущавате и трябва да се отдалечите.

Когато караулът се сменя, често полицаи пазят евзоните от множеството туристи. Най-интересна е церемонията по смяна на караула в 11:00 в неделя. Иначе на всеки час има смяна, която трае 15-тина минути.

Не може всеки да се разходи в парламента, но при специален повод, като университетски обмен на чужденци, е възможно.

Авторът на статията в заседателната зала на парламента
В заседателната зала на парламента

Акрополът

Акрополът (Ακρόπολη /Acropolis) е запазената марка на Атина, разбира се. Ако се интересувате от история, не го пропускайте! Имайте предвид, че има много туристи, няма сянка, жега е и без някой да ви обясни кое какво точно е – няма да разберете много. Има входна такса.

Акрополът, погледнат от новия музей на Акропола
Акрополът, погледнат от новия музей на Акропола

Партенонът

„Черешката на тортата” е Πартенонът (Παρθενώνας / Parthenon). Много е трудно да се снимате, хващайки целия му блясък, и да няма други туристи на снимката.

Авторът на статията пред Партенона
Ако посетите Партенона много пъти, все ще издебнете момента

Новият музей на Акропола

Препоръчвам Новия музей на Акропола (Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης / Acropolis Museum). Освен че е сред най-съвременните и богати музеи в Европа, има безплатен интернет и климатик. Гарантира да научите много, да се „чекнете във фейса” и да ви е комфортно. Самата архитектура на музея е впечатляваща и разчупена. Експонатите са изложени много пригледно и описани и на английски език. На места подът е прозрачен. Има чудесна гледка към Акропола.

Новият музей на Акропола
Новият музей на Акропола

Монастираки

Търсите ли сувенири, мястото е Монастираки (Μοναστηράκι / Monastiraki). Тук ще намерите както ръчно правени произведения на изкуството, така и всякакви фалшификати. Може да опитате да се спазарите. Районът е приятен за разходка и е сред най-туристическите обекти.

Щанд със сувенири
Оригинален сувенир за колеги 🙂

Квартал „Плака“

Плака (Πλάκα / Plaka) е може би най-старият и живописен квартал на Атина. Повечето улици тук са пешеходни. Плака е много красив туристически квартал, невероятен за разходка. Ако основният въпрос, който ви интересува, е „Къде да хапнем в Атина?“, то Плака предлага голямо разнообразие от типични гръцки таверни.

Лунапаркът „Allou! Fun Park“

За мен най-забавното и откачено място в Атина е лунапарка “Allou! Fun Park”. Мястото е много подходящо за деца.

Снимка на някои от атракциите на лунапарка от далече
Атракциите са много и има за всекиго по нещо

Тук човек може истински да разпусне. Всички проблеми и мисли изчезват! Остава само усмивката и… евентуалното гадене.

Атракция в лунапарка
Въпреки че изглежда страшно, е безопасно, стига коланите да са закопчани

Всеки преценя докъде да стигне, но със сигурност, ако непрекъснато изпробвате себе си на страшните съоръжения, рано или късно ще ви прилошее.

Снимка на хора, току-що слизащи от увеселително съоръжение
Ясно се вижда, че всички сме „разцентровани“ – кой се държи за глава, кой за корем…

Организацията в увеселителния парк е на ниво. Изглежда са помислили за всичко.

Специално гише за изгубени деца
Специално гише за изгубени деца

След като си платите входа за всички „джаджи“, е време за екшън!

Селфи на автора на статията, докато е високо във въздуха, на едно от увеселителните съоръжения
Вземете си фотоапарата (дръжте го добре) и „щракайте“ селфита

И така, докато буквално се главозамаете.

Снимка на хора на въртележка
Човек трябва да се научи да казва „не“, но „не“ на гръцки означава „да“

Места, които да избягвате

Кратък списък на местата в Атина, които препоръчвам да избягвате или да сте с повишено внимание:

  • Около площад Омония (πλατεία Ομόνοιας / Omonia Square) – смята се, че престъпността, мигрантите и несигурността „върлуват” в този район;
  • Около площад Екзархия (πλατεία Εξαρχείων / Exarchia Square) – място, символ на анархистите в града. Тук полицията се сблъсква с анархистите;
  • Университетите – тъй като е забранено полицията да влиза в университетите, е възможно там да попаднете на анархисти. Най-общо казано – място, на което е забранено да стъпва полиция, „не му е чиста работата”.
В един от факултетите на Атинския университет
Факултет в Атина. Университетите изглеждат много по-различно от нашата представа.
  • Окупирани сгради – често срещана гледка е дадена сграда да бъде окупирана (най-често от анархисти). Отличителните черти на окупираните сгради са: занемареност, плакати, съмнителни младежи с качулки около тях.
Пример за окупирана сграда
Окупирана сграда

Още нещо важно, което да не правите. Когато видите портокали/мандарини/лимони на някое улично дърво, не означава, че са ядливи.

Портокали от улични дървета, които не стават за ядене, защото не са култивирани
Портокали, които не стават за ядене, защото не са култивирани

smeshen gruk

Очаквам с нетърпение да ми разкажете за „вашата“ Атина!

Добра идея за екскурзия за уикенда е да отскочите до остров Ангистри. Повече информация за тази прекрасна дестинация, съвсем близка до столицата, ще намерите тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".