Пътна помощ в Гърция

път на о. Крит

Как се вика пътна помощ (Οδική Βοήθεια /чете се „одикИ воИтиа“) в Гърция?

Ако имате застраховка за подобно събитие, то следва да се обадите на компанията, с която имате сключен договор.

Ако нямате застраховка, значи по-скоро не знаете на кого точно трябва да се обадите. За съжаление точно в тази ситуация става сложно.

Нашият Ситроен остана неподвижен, след като му потъна съединителят

Ето моите съвети:

  • Опитайте се да потърсите съдействие от местен грък (пешеходец или шофьор). Това е необходимо, защото дори да се доберете до информация в интернет, че трябва да звъннете на кратък номер (например 11555 /какъвто е телефонът на Intersalonika – една от компаниите за  пътна помощ в Гърция/), то най-вероятно няма да можете да го изберете от Вашия GSM, тъй като кратките номера могат да бъдат набрани само от гръцки телефонен номер. Местният грък освен че би могъл да ви услужи с мобилния си телефон, най-вероятно може да обясни на пътната помощ къде точно се намирате.
  • Ако все пак там, където сте закъсали, няма хора, които да ви помогнат, то най-добре се обадете на приятел, който може от интернет да намери адекватен номер и евентуално да се обади от ваше име
  • Ако и приятелят не може да намери адекватен номер, то следват крайни варианти като телефон на справки 18282 (Χρυσός οδηγός / Golden Pages), телефон на гръцката пътна полиция КАТ (Τροχαία; чете се трохЕа) 0030 210 5284000 или на някоя от големите застрахователни компании
  • Големите компании като Interamerican и Intersalonika е възможно да откажат да съдействат на автомобил с чужда регистрация. Тези компании обслужват преди всичко своите клиенти.
  • Имайте предвид, че след като извикате пътната помощ ще трябва да й платите. Например в района на Солун е 50 евро за обикновен автомобил (кола). Ние използвахме тази 0030  6937935000 (може да наберете номера от български номер).
  • Опитайте се, чрез познати и приятели да намерите препоръчан сервиз, който да работи. Обикновено петък вечер и уикендите (т.е. когато повечето българи пътуват), гърците не работят, т.е. ще се наложи да си оставите колата за ремонт (ако изобщо я приемат) и ще бъде готова в най-добрия случай в понеделник.
  • Ако не сте намерили препоръчан сервиз, то попитайте шофьора от пътната помощ да Ви закара до сервиз, с който работят.
  • Като оставяте колата при сервиза, най-добре уточнете поне колко ще струва трудът. Попитайте и за евентуалната цена на частите. Снимайте сервиза и адреса на сервиза. Вземете визитна картичка.
  • Ние използвахме услугите на Димитриос (тел. 0030 215553930 и 0030 6977770112) от сервиза на снимката. За труд ни все 30 евро за лек ремонт на съединител на Citroen Xsara. Димитриос прие автомобила ни в петък вечер и в понеделник на обяд беше готов.

Адресът на този сервиз е „Νέα Μοναστηρίου 66“ / „Nea Monastiriou 66″

Надявам се да четете тази статия само информативно и да не ви се налага да прилагане на наученото

Лек път 🙂

Редактор: Елена Грънчарова

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".