Какво може да се обърка по време на пътуване

типична гледка от самолет в Гърция

Представете си дълго чаканата почивка. И ето, че тя наближава. За да сте напълно сигурни, че сте направили всичко необходимо, пътуването да мине гладко, прочетете и тази статия.

по път към плаж Превели
По пътищата на остров Крит

Статията е написана на базата на личен опит като екскурзовод в Гърция и по Балканите.

„Универсални“ проблеми

Лична карта / паспорт

Когато автобусът с туристи отпътува, първият въпрос на екскурзовода е: „Взехте ли си личните документи?“. В този момент се очаква всеки пътник отново да провери дали документите за минаване на границата са налични. Ако пътувате с деца – уверете се, че и техните документи са взети.

Проблеми с GSM

Ако пътувате с туристическа фирма, проверете дали сте си записали номера на екскурзовода. Както и че сте предоставили своя телефонен номер, ако се наложи да бъдете издирен. И не на последно място – трябва да имате включен роуминг.

Автобус за туристически атракции
Туристически автобус за разглеждане на забележителности в Атина

Застраховки

Уверете се, че сте сключили туристическа застраховка и че знаете на кой номер да се обадите в случай на нужда. Добре е да сте си записали и номера на полицата – така адекватна помощ може да ви бъде оказана по-бързо.

Ако пътувате с кола, то следва да имате: Зелен талон, Голям талон и евентуално застраховка за колата.

Европейска здравна карта

Добре е да сте си изкарали и Европейска здравна карта. Това би намалило значително разходите ви, ако ви се наложи спешен преглед.

Европейска здравна карта
Европейска здравна карта

Няма да е лошо да сте разучили кои са големите градове наоколо и в случай на здравословен проблем да знаете накъде да се насочите.

Техника

Често се случва да забравим зарядното устройство на телефона или въобще нещо важно като GPS, резервна батерия, лап топ и т.н. Уверете се, че сте ги взели.

Важни документи

Съветвам ви, ако е възможно, да разпечатате потвържденията на направени резервации, застраховки, билети и т.н. поне 2 пъти и да сложите тези копия на различни места. Ако ги изгубите на едното място, да можете да ги намерите на другото.

Диви кози на път на о. Крит
Козички на път на остров Крит

*Моят съвет е да сте си разпечатали карта с инструкции как да стигнете до мястото за настаняване например. Може да се окаже, че телефонът ви няма обхват или, че навигацията не може да ви заведе до правилното място. Аз лично съм изпадал в такива ситуации.

Часова зона

Проверете дали има разлика в часовите зони на държавите. Това може да предизвика закъснение и пропускане на транспортна „връзка“.

Валута

Уверете се, че знаете каква валута ще ви бъде необходима в държавата, в която отивате. Добре е да имате пари в брой от тази валута, а не да разчитате само на банкомати или разплащане с карта.

Пътуване с автомобил

Гранични разпоредби

Информирайте се какво е необходимо да имате налично в колата (аптечка, триъгълник и т.н.) и какво е важно да извадите от колата (например бухалка, нож, брадва и т.н.), за да преминете границата без проблем.

пътят до Сейтан лимани на Крит
Ако ще си взимате кола под наем, проучете условията предварително.

Разминете се с трафика

Опитайте се да изберете нетрадиционно време или маршрут, за да си осигурите по-спокойно пътуване.

Специфични разпоредби

Спазвайте стриктно Закона за движение по пътищата на съответната държава. Бъдете нащрек и за специфични разпоредби, каквито има в Атина например (в зависимост от деня кои автомобили имат право да влязат в центъра). По-детайлни съвети при пътуване с автомобил ще намерите в специалната ни статия.

Бензиностанции и пътни такси

Проучете вашия маршрут, места за почивка и бензиностанции за зареждане на гориво. Ако не го направите предварително, може да се окажете неприятно изненадани. Разбира се, имайте предвид пътните такси, които не са малко перо.

Паркинг

Много би ви улеснило, ако сте разучили къде има паркинг и изобщо къде и при какви условия може да оставите колата си.

Пътуване със самолет

Уверете се, че имате достатъчно време да стигнете на летището и да се чекирате. Наблюдавайте постоянно багажа си. Добре е да сте сложили някакъв отличителен стикер с вашето име, телефонен номер и адрес за връзка. Това би помогнало багажът ви да не бъде объркан.

Остров Крит от самолет
Поглед от самолет

Проблем с багажа

Често пъти при слизане от самолета багажът не пристига. Тогава следва да се обърнете към летището и летищните власти и да ви бъде издаден документ за липсващия багжа PIR (Property Irregularity Report). Същият документ се попълва и в случай, че багажът ви е повреден или има липсващи вещи.

*Целта на документа е да послужи пред авиокомпанията (или застрахователя, ако имате такъв), за да получите обезщетение за забавен или повреден багаж.

Прекачване

Ако ще се прекачвате, закупувайки билетите, опитайте да оставите повече от 4 часа „дупка“ между полетите. Смята се, че едва ли не е допустимо да има закъснение на полет с до 4 часа.

Избор на куфар

Правилният избор на куфар според мен е следният: не бива да ви е яд, ако бъде повреден. Често пъти нашите куфари са хвърляни, натискани, мачкани и е нормолно да се счупят. Затова не бива куфарът ви да има сантиментална стойност за вас.

Основната цел на куфара е да превози вашия багаж от точка А до точка Б. За да не се изгуби по пътя, е добре доколкото може да го държите под око, и да го маркирате със специален знак (за да не бъде взет по погрешка).

Добра идея е да го увиете с фолио (това би предпазило до известна степен целостта на куфара).

Пътуване с ферибот

Основните съвети тук са да закупите билет предварително (особено ако пътувате с МПС в топ сезон) и да бъдете около 1 час по-рано на пристанището. За повече съвети, свързани с пътуването с ферибот – прочетете тази статия.

Ферибот до Спорадите
Ферибот, пристигащ на остров Алонисос

Най-чести проблеми в Гърция

Морски таралеж

Ако се обоцкате на морски таралеж, попитайте местните или се консултирайте с лекар. Най-сигурно е да избягвате тези морски обитатели, за да нямате проблеми.

Оси/пчели

Не е нов феномен. И в България си ги имаме, но се пазете от тях.

Медузи

Обикновено в Гърция няма медузи, но през лятото на 2021 г. имаше големи проблеми с „нашествието“ на медузите по Халкидики и Спорадските острови.

Опарване от медуза
Опарване от медуза

Костенурки и тюлени

Макар че се срещат рядко, ако се натъкнете на тях, най-добре е да им се полюбувате от разстояние. Не опитвайте да ги приближавате или да ги галите. Можете да бъдете ухапани.

Пясък, миди и други подобни

Моят съвет е да не си взимате за спомен подобни неща, тъй като може да се окаже, че има изрична забрана и да ви глобят.

Организираният плаж Фаласарна, Крит
Розов пясък на остров Крит

Мелтеми (сезонен вятър)

От изключително значение е да можете да се ориентирате какво ще бъде времето и да знаете какво ви очаква. За повече информация – прочетете специализираната ни статия за мелтемите в Гърция.

Средиземноморски циклон

Независимо от сезона, през който ще пътувате, проверете прогнозата за времето. Макар и рядко, в Гърция се образуват силни бури (циклони), които предизвикват сериозни проблеми. В резултат често пъти има наводнения, спрени фериботи, откъснати села и т.н. През зимата на 2022 г. (януари) станахме свидетели на сериозна снежна буря, която блокира основната магистрала Атина – Солун.

Портокалово дърво покрито със сняг
Портокалово дърво в Атина, което е покрито със сняг (януари, 2022 г.). Автор на снимката: Christine Tsatsou

Слънчево изгаряне

Най-добре е да се пазите от слънцето. Един от най-ефикасните методи, за да не изгорите, докато плувате, е да бъдете с блуза против изгаряне с UV-защита.

В случай на слънчево изгаряне, ако нямате специален продукт за мазане, може да използвате зехтин.

*Ще се радваме да споделите и вашите съвети за правилно планиране.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".