Как да НЕ си загубите багажа?

Касандра Халкидики от самолет

Може би заглавието звучи странно, но по-добре да сте внимателни сега, отколкото някога да се запитате „Е, как можа пък точно на мен да се случи?“

Обърнете внимание на този знак, защото на летищата може да се ориентирате по него накъде да се насочите. Снимката е взета оттук

Освен като екскурзовод, работя и като ликвидатор на щети към застрахователна компания. Напрактика работя с „каръци“ 🙂  т.е. с хора, които са си мислили, че не е възможно да им се случи, обаче все на някого се случва…

Следвайки няколко прости съвета, не би следвало да имате проблем с багажа си.

Следните правила важат за всички пътувания и багажи:

 • Не използвайте най-масово продаваните куфари и чанти за багаж;
 • Ако все пак притежавате именно от масовите куфари, то е добре да сложите отличителен знак, който да е ярък и да се вижда (лепенка, панделка, конец);
 • Най-важното – на всеки багаж е добре да има ясно отличаващ се етикет, на която да пише на английски език вашето име, телефон за връзка и евентуално адрес за доставка;
 • Ако пътувате със скъп куфар, пазете касовата бележка за закупуването му. Ще ви потрябва, ако той бъде счупен при пътуването. Добре е да имате снимки на багажа си.
 • Ако не разполагате в момента с нищо отличително, то е добре да знаете как точно сте оставили циповете му и да се ориентирате по тях.

Пътуване със самолет

Ръчен багаж:

 • Не е за подценяване възможността да ви бъде загубен и ръчният багаж, така че е добре да спазите горните препоръки.

Снимката е взета оттук

 • При скенирането на пътниците и личния багаж, когато се събличате и събувате, пътникът преди или след вас, ако има подобен на вашия куфар, е възможно да се обърка и да го вземе. За да избегнете това, слагайте личните си принадлежности и личния си багаж заедно в една „кошница“. Дори и да се обърка и да вземе вашия куфар, другият пътник ще забележи, че останалите лични вещи в кошницата са различни от неговите. Също така, следете багажа си с поглед.

Чекиран багаж:

При чекирането на багажа и издаването на стикер от служител на летището, проверете  дали на дадените стикери е изписано вашето име. Случва се да пътуват пътници с подобни и дори еднакви имена.

Когато се приземите и отидете на лентата да вземете багажа си, внимавайте да не вземете чужд.

Какво да правите, ако си загубите багажа?

 • В случай, че не намерите багажа си, а намерите идентичен куфар, който обаче не е вашият, е много вероятно някой по погрешка и да е взел вашия. Тогава следва да вземете този багаж и да се оглеждате за пътник с вашия куфар, за да си ги размените. Понякога другият пътник се е „усетил“, но е възможно вече да е минал през вратите, които се отварят само в една посока. Много е възможно да ви чака именно там. Ако и там не го срещнете, следва да потърсите летищните власти и да декларирате разминаването. Ако на чуждия куфар има телефонен номер, се обадете и опитайте да обясните какъв е проблемът.

Още една важна ориентировъчна табелка. Снимката е взета оттук

 • В случай, че вашият багаж го няма и няма подобен на вашия куфар, най-вероятно багажът ви е загубен. Следва да декларирате това на летищните власти и да пазите документите, които ще ви дадат. Обикновено същинското търсене на багажа е до 7-8 дена. Ако дотогава не се намери – шансовете да се появи впоследствие са малки. И все пак, всяка авиокомпания има различни правила, но в общия случай, някъде до около месец след събитието следва да ви информират окончателно дали е намерен. Ако не е намерен, следва да ви изплатят обезщетение.
 • В случай, че имате допълнителна застраховка, която покрива загубен багаж, следва да се запознаете с общите условия, да информирате застрахователя, да следвате инструкциите, които ще ви даде и да пазите касовите бележки, в случай, че ви се полага застрахователно обезщетение. Запомнете датата и часа на обаждането към номера на застрахователя (който също следва да запаметите).

Ето и на още езици 🙂 Снимката е взета оттук

 • В случай, че багажът ви бъде намерен, бъдете внимателни при доставянето му и следете дали куфарът е непокътнат, дали не е отварян и дали липсва нещо. Чак след това разпишете протокола за доставка. Ако има някакъв проблем с багажа или вещите ви, следва да се отрази в протокола и след това да търсите правата си от авиокомпанията и впоследствие (ако не сте удовлетворен от авиокомпанията) от застрахователя (ако имате застрховка за багажа). Пазете протокола!
 • В случай, че не ви предоставят протокол за доставката на багажа, а по него има щети (повреди и/или липси), уведомете незабавно авиокомпанията за събитието. Трябва да подадете оплакване, придружено със снимков материал до няколко дни след получаването на багажа си. За по-точна информация, проверете какви са условията на конкретната авиокомпания.

Пътуване с автобус

 • Запомнете къде точно сте сложили багажа си;
 • Сложете му стикер с вашето име и телефон;
 • При всяко слизане, внимавайте дали някой от пътниците няма да вземе вашия багаж;
 • Пазете си билета, тъй като е възможно на него да е отбелязано.

Сещате ли се за още нещо, което би помогнало? Тогава ще се радвам да ми пишете, за да допълня съветите. 🙂

 

Автор: Георги Грънчаров
Facebook group: Съвети за пътувания в Гърция
Facebook Page: Guidegr
Instagram: guide_gr

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".