В супермаркета в Гърция

Гръцки продукти в магазин

Съмнявам се да не знаете, че гърците обичат много да хапват, да се борят за правата си и да се карат.

Тази статия ще ви помогне да се ориентирате в супермаркета и ще ви спести някой скандал, ако случайно предредите някого 🙂

Пред някои супермаркети има 2 интересни места, които не съм ги виждал в България. Едното е специално паркомясто за бременни, а другото е място, където да оставите кучето си.

Паркомясто за бременни (Супермаркет на остров Лимнос)

„Паркинг“ за кучета

В супермаркета също имаше някои иновативни решения, които ми направиха впечатление.

На щанда за пресни млечни и месни продукти има специален механизъм, който определя реда. Трябва да си вземете номерче (както в някои български банки) и да изчакате да бъдете повикан от светлинното табло или по микрофона.

Най-качествените и пресни стоки са именно гръцките, които са на щанда с обслужване. Характерно е, че винаги ви дават да пробвате, преди да си купите.

снимка на устройството

Струва си да се обърне внимание на качеството на гръцките продукти. Да вземем например кисело мляко – взех си насипно. Гъстотата на това мляко беше такава, че то не падаше (не течеше), когато го обръщах наобратно.

Кисело мляко на грамаж по желание на клиента в кофички

Определено ми хареса и инициативата да се дарява по 1 плод на ден на всяко дете, което е в супермаркета.

Дарителската кампания за деца

Голям интерес предизвикват и бананите от остров Крит, които са по-малки по размер и се продават от клона. Понеже е трудно да бъдат откършени от клона, може да използвате нож, който е предвидливо оставен около тях.

Снимката е направена в супермаркет на остров Крит 🙂

Редактор: Елена Грънчарова

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".