Курорта Афисос и разходка до Волос

залива на с. Афисос Волос

Мислите ли, че е възможно да има кътче в Гърция, което да не е свързано с древногръцката митология? Дори и да има такова, ние посещаваме дадени места, защото ни харесват каквито са днес, а не толкова заради славното им минало. Село Афисос е само на 25 км от Волос и е прекрасен летен курорт.

курорта Афисос Пилио

Спокойствие в залива на Афисос

Центъра на село Афисос

Площадът на Афисос – таверна, сянка и прохлада на 20 метра от морето

Атмосферата в селцето предразполага към спокойствие и изглежда все едно сте на остров. Намира се в хубав залив и морето е спокойно. Голямо преимущество на Афисос е, че се намира в закрито море. От другата страна на полуострова (от изток) често има вълни, тъй като морето е открито.

залива на с. Афисос Волос

Въпреки „навъсеното море“ пристанището е спокойно и няма вълни

Разбира се, има си малко пристанище и хубава крайбрежна улица, „отрупана“ със заведения. Макар селцето да е малко, нищо не ни липсваше. Имаше и фурна, и супермаркет. 😊

спокойното море на дълбокия залив на Волос - село Афисос

Крайбрежната улица

Тук ще намерите морска кухня, което не е особено характерно за района на Пилио.

Порция Отопод в Афисос Волос

Голямо пипало на октопод с гранде салата

Курортът Афисос е разположен амфитеатрално покрай брега, затова наоколо е хем много красиво, хем скътано откъм шум. Плажът е пясъчен и охраняем – има спасители 👓. Разполага с всичко – заведения, шезлонги и чадъри. Можете да ги използвате или не 🙂

забележителност Афисос, Гърция

Забележителност в центъра (кръгла сграда)

За по-любознателните: според митологията именно тук са се отбили Язон и аргонавтите, за да си налеят вода, преди да се отправят на път да търсят златното руно. Факт е, че в центъра на селото има чешма с планинска вода, но принципно във всяко село в Пилио е така.

Чешмата в центъра на Афисос

Чешмата с питейна вода

А името на селото Афисос (Άφησσος / Άφυσσος /Afissos ) произхождало от аргонавтите, които толкова харесали мястото и едва го оставили, за да продължат пътя си. На гръцки „афиса“ (άφησα) означава „оставих“.

Центъра на Ависос Магнесиа

Площадът на Афисос е пълен със зеленина и вода

Местните вярват, че аргонавтите са били по земите им и именно в тяхна чест през лятото се провежда фестивал „Аргонавтика“ (Αργοναυτικά). На фестивала има театрални постановки и концерти.

Нашето общо впечатление за Афисос е, че е приятно местенце за лятна почивка (+ плаж) и нощувки край гр. Волос.

Пристанището на Волос

Велоалея край пристанището на Волос

След като установихме, че времето не е подходящо за плуване, решихме да се разходим за малко до Волос. До центъра на Волос се стига за около 50 мин. Най-трудно бе да намерим къде да паркираме. Определено не е лесно – голям поток от автомобили, много еднопосочни и забранени за паркиране улици, затова избрахме платен паркинг до пристанището.

Крайбрежната алея на Волос

Широката крайбрежна улица на Волос

Поразходихме се добре 🚶‍♂️. Наоколо има готини заведения за хапване и пийване. Абе, всичко има – Волос е голям град. Даже е 6-ият по големина гръцки град с население от около 150 000 души.

Волос архитектура

Сградата на Тесалийския университет

Минахме и покрай парка на Св. Константин, откъдето има хубава гледка към едноименната църква.

променадата във Волос

Църквата „Св. св. Константин и Елена“, завършена през 1936 г.

И тъй като беше неделя, извадихме късмет – случихме на красиво кръщане в църквата 🙂

кръщане във Волос
Украса по гръцки

От пристанището на Волос тръгват фериботи до Спорадските острови! Ако решите да отскочите за малко на някой остров – има и такъв вариант. За билети и информация – вижте тук.

Разходихме се из центъра на Волос и забелязахме, че всички заведения бяха пълни със студенти. И както подобава на един гръцки студентски град – има си свой дух, който е довел до забележителност (рекорд на гинес).

Рекорд на Гинес за сиртаки

През 2012 г. тук е изтанцувано най-голямото сиртаки в света. Участвали са общо 5841 човека!

Карта със забележителностите на Волос можете да вземете от тук, а туристическият информационен център се намира тук.

Убедени сме, че във Волос има още интересни местенца, но ние си дадохме малко време. Пък и нека остане нещо и за следващия път. 😉

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.