Спорадски острови – на кой остров да отидем

Плаж Милиа Скопелос

Ако не знаете кои са Спорадите и какво е характерно за тях, то ние ще се опитаме да обясним. Обикновено под името Споради се разбират следните острови: Скиатос, Скопелос, Алонисос и Скирос. Разбира се, има и много други острови, но те не са толкова „важни“, защото не са обитаеми.

Плаж Милиа на остров Скопелос
Плаж Милиа на остров Скопелос

Как да изберем остров?

Нека започнем с кратко пояснение за Спорадите, а след това ще разгледаме Скопелос и Алонисос по-подробно. Погледнато географски: три от островите са удобни за посещение (Скиатос, Скопелос и Алонисос), а Скирос – е по в страни.

Карта на Спорадските острови. Източник

Почивка на Скиатос

Скиатос е най-близо до Волос, т.е. е най-леснодостъпен, транспортът е най-евтин, а даже има и летище. Въпреки че е най-малкият по площ остров, има най-много на брой пясъчни плажове. Затова той е най-заселен и туристически. Скиатос е парти дестинация за млади хора.

Пристанището на Скиатос
Пристанището на Скиатос

Голямата част от туристите слизат именно тук и не продължават към другите острови. Скиатос е популярен и като уикенд дестинация.

Почивка на Скопелос

Скопелос е средният по-големина остров от северните Споради. Малко по-скъп е транспортът до там и се стига една идея по-бавно, тъй като фериботът спира първо на Скиатос. Островът е по-див, по-зелен, със свой характер.

Плаж Стафилос на остров Скопелос
Плаж Стафилос на остров Скопелос е обгърнат в зеленина

Има доста плажове, някои от които с пясък. Предполага по-спокойна почивка. Подходящ е за канута и водни спортове. Известен е като островът на Mamma Mia.

Плаж Лимнонари Скопелос
Спокойствие на Скопелос (плаж Лимнонари)

Цените са по-ниски и разполага с достатъчен брой места за настаняване. Главният град (Скопелос) е много чаровен, тъй като сърцевината му е достъпна само за пешеходци.

Улица в Глосса, Скопелос
Тесни и китни улички в градчето Глосса, Скопелос

Почивка на Алонисос

Това е най-далечният и най-големият от северните спорадски острови. Най-труднодостъпен е, защото е най-далеч. Фериботът спира първо на Скиатос, после на Скопелос и чак тогава на Алонисос. Транспортът до Алонисос е най-скъп. Остовът е най-див и подходящ за еко туризъм.

Плаж Агиос Димитриос Алонисос
Плаж Агиос Димитриос, остров Алонисос

Известен е като част от най-големия гръцки морски резерват. Изключително подходящ е за разходка с лодка, гмуркане и посещение на необитаеми острови, каквито има наоколо. Тук е раят и на платноходките. Има доста заливчета, където може да намерите пристан при ветровито време.

Залив на Алонисос
Дори непопулярните заливчета на Алонисос са красиви. Ако искате да посетите острова с катамаран, мога да ви свържа с точните хора. Пишете ми – georgi@guidegr.com

Алонисос е подходящ и за планински преходи. Настаняването е една идея по-скъпо от Скопелос. Старият град на Алонисос е като от приказките – достъпен е само за пешеходци, но е истинко бижу.

Старият град на Алонисос
Главната улициа на Стария град на Алонисос

Почивка на Скирос

Скирос е най-големият от Спорадските острови. Тъй като той е по-встрани от тях, обикновено или не е посещаван при Island Hopping на Спорадите.

Гледка от Алонисос
Гледка от Стария град на Алонисос

За да посетите Скурос, трябва да бъде планирано специално пътуване до него. Ние не го направихме, защото разстоянието от най-близкия спорадски остров (Алонисос) до Скирос се взима за минумум 5 часа с ферибот.

Ферибот до Спорадите
Бърз ферибот до Спорадите

Логиката при избор на Спорадски остров (Скиатос, Скопелос, Алонисос)

Колкото по близо до Волос, толкова по-евтин и бърз е транспортът, плажовете са по-пясъчни, по-населен е острова. Колкото по-далеч от Волос, толкова по-зелен е островът, по-див, по-спокоен, по-приключенски, но пътищата са по-тесни, криволичещи, по-малък е избора от места за настаняване.

Изгрев на остров Алонисос
Изгрев на Алонисисос с гледка към див необитаемия остров Перистера

Как се стига до Спорадите

Традиционният и сигурен вариант е с ферибот от Волос. Това е по-изгодният вариант. През 2021 г. пуснаха и Ферибот от Солун до Спорадите, но не е сигурно дали тази линия ще я има и през следващите години.

За ваше улеснение може да потърсите ферибот, разписания, че даже и да резервирате билети, директно от следващото поле. Достатъчно е само да напишете отправната точка и дестинацията на английски език и да изберете дати.

Как протича самото пътуване

Фериботният маршрут минава първо през Скиатос където има спирка, после спира на Глоса (западното пристанище на Скопелос), след това спира на Скопелос-град (източното и главното пристанище на остров Скопелос) и накрая спира на Патитири (пристанището на Алонисос). На обратно фериботът минава по същия маршрут, но в обратен ред.

Ферибот до Спорадските острови
Самото пътуване е атракция само по себе си

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".