Има ли медузи в Гърция?

приказният див плаж Кедродасос

Настоящата статия цели да потвърди или отхвърли твърдението, че в Гърция има медузи и през лятото на 2022 г. Всеки, прочел статията, може да остави коментар. Само така ще можем да разберем има ли наистина медузи.

Панорама на Закинтос с гледка към Кефалония

Кой има интерес да има медузи

Съществува група хора, които имат интерес да ни откажат да почиваме в Гърция. Те смятат, че ако не плажуваме в Гърция, ще отидем на нашето Черноморие.

Медиите

Днес попаднах на няколко медии, които разпространяват една и съща информация. Те твърдят, че в Гърция има медузи и че те са опасни.

Плаж Лимнонари, Скопелос
Басейн край плаж на остров Скопелос

Социалните мрежи

В същото време мои приятели са в Гърция. Никой от тях не се оплаква от медузи. Всички публикуват снимки на идеалната почивка.

Кой има интерес да отрече медузите в Гърция

Вече достатъчно българи имат бизнес в Гърция и те искат да привлекат все повече туристи. Затова те се стремят да отрекат наличието на медузи.

гръцка таверна на Наксос Гърция
Таверна на плажа на остров Наксос

Моят опит

През юни 2021 г. бяхме на почивка на Спорадите. Там се изненадахме от медузи. Обиколихме 3 острова, различни плажове, но където и да ходехме, все имаше медузи.

Нашата почивка бе 10 дена и в продължение на всички тези дни имаше медузи.

Хваната медуза
Медуза в сръкме

Мен ме опариха няколко пъти, но не беше толкова опасно. Вероятно не съм бил опарен на чувствително място или не съм бил алергичен, но така или иначе, не беше страшно. За повече подробности – може да прочетете статията.

Как да се информираме за медузите

На този адрес ще намерите фейсбук група, в която се публикува информация на гръцки и на английски език.

островите покрай Вурвуру
Халкидики

Какво да не правим при опарване от лилава медуза

 • Да не измиваме със сладка вода. Правилно е да се ползва само морска вода;
 • Да не се промива с алкохол;
 • Да не ползваме амонячна вода;
 • Да не мажем с оцет;
 • Да не покриваме мястото с компрес;
 • Да не се паникьосваме.
Уловена медуза в сръкме
Дете, хванало медуза на Спорадите. Смята се, че лилавите медузи са Pelagia noctiluca. Според мен са по-скоро розови, но това е наименованието им.

*Съветите относно действията, които да предприемем, са преведени от гръцки сайтове. Всеки може сам да прецени дали да ги последва.

Какво да правим при опарване от медуза

 • Измиваме внимателно с морска вода без да трием кожата наоколо;
 • Приготвяме си разтвор от сода за хляб и морска сола (1:1). Слагаме за 2 минути на опареното място. Така ще спре разпространението на отровата;
 • Най-добре е да използвате пластмасова пластинка (тип карта за супермаркет), за да нанасяте разтвора върху опареното. Не ползвайте своята кожа (т.е. не пипайте там);
 • След това сложете лед за около 15 минути на опареното място. Ако е необходимо, сложете още лед;
 • Ако няма подобрение – потърсете помощ от лекар.
Опарване от медуза
Опарване от медуза на Алонисос

Споделете личен опит

От изключително значение е ние сами да си помагаме. Ако в момента сте в Гърция и забележите някъде медузи, моля, оставете коментар (къде, кога) сте видяли медузи. Всякакъв личен опит би бил от полза.

Само така ще можем да имаме актуална информация дали наистина има медузи.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.