Пътувай и опознавай срещу 5 часа работа на ден

панорамна гледка към Лагуната на Крит

Целта на тази статия не е реклама. Идеята е просто да споделим опита на един наш изявен пътешествик. Хубаво е да знаем какви възможности има в наши дни, нали?

Козлета се кюскат на о. Крит
Кюскащи се козлета на остров Крит

Чували ли сте за workaway?

В едно многообещаващо, августовско, слънчево утро се озoвах на слънчевата улица пред малкото летище Ханя на остров Крит. Уличката, обрамчена с високи палми, леко полюшващи листата си, сякаш ме поздрави за добре дошла.

Венецианското пристанище на Ханя
Венецианското пристанище на Ханя, остров Крит. Фотограф – Галина Бояджиева

За да разберете обаче как се озовах на перона в очакване на една напълно непозната жена, която щеше да ме подслони за един месец, трябва да се върна няколко години назад и да ви разкажа за workaway или буквално преведено на български: работа навън.

Какво е workaway?

финният пясък на плажа на Елафониси
Копнежът за средиземноморско приключение ме подтикна да се включа в тази авантюра. Плаж Елафониси, остров Крит

Workaway е платформа

Workaway е една великолепна платформа, свързваща авантюристични доброволци с домакини от цял свят. Доброволците са общност от пътешественици, които търсят по-обогатяващи и по-истински преживявания от обичайните туристически спирки.

*Уверете се колко много възможности има за Гърция (и не само)!

Нискобюджетно пътуване

Един чудесен начин да пътуваш без да се налага да профукваш собствените си спестявания. Пътешестваш без да харчиш или харчиш, но минимални средства.

Пътят към плаж Превели
Път към плаж Превели на Крит

Какво се предлага?

Може да се окажеш ски учител в Австрия, обитател на луксозна яхта, плаваща из Средиземноморието, или както в моя случай – да помагаш в семейния хотел в едно райско кътче на остров Крит. Възможностите са безкрайни, а дестинациите – необятни. Има великолепни места и хора от цял свят за различни вкусове и предпочитания.

Как работи платформата

Всеки, който си направи абонамент (около 44 $ годишно) за този сайт, може да си изготви подробна автобиография и да си избере домакин, на когото да пише.

палмовата гора на Превели Крит
Тропическият плаж Превели на остров Крит

Какви са условията

 • Обикновено вие работите около пет часа дневно, пет дни седмично, а в замяна получавате храна и подслон;
 • Продължителността на всеки проект е различна (в зависимост от домакина и неговите цели). Все пак повечето проекти са поне по 2-3 седмици;
 • Възможно е да бъде включен и някакъв вид транспорт за придвижване. Останалото време опознавате района, плувате, плажувате, абе въобще можете да правите всичко каквото си пожелаете.
дивият плаж сейтан лимани на Крит
Дяволският плаж на остров Крит

Четете внимателно

Всяка програма може да се различава, но в профила на всеки домакин е изброено какво се очаква от вас и какво те предлагат съответно.

Има и изчерпателни коментари от предишни доброволци, които са били на това място. Те ще ви бъдат неоценим помощник за правилния избор. Предварително е уточнено кой домакин каква помощ очаква.

Крепостта Фортеза Ретимно
Венецианска крепост в град Ретимно на остров Крит

Първи впечатления от моята домакиня и остров Крит

Ето ме изтипосана пред сградата на летището с малка раничка на гърба, развълнувано очаквайки моята първа домакиня от платформата workaway. В мен бушува кълбо от мисли и емоции. Невероятно е! Вчера денят ми завърши стандартно пред компютъра, а сега стоя на перона, очаквайки една напълно непозната, която ще ме приюти за следващия месец.

венецианска архитектура в Ханя
Старинни сгради в Ханя

Не след дълго една малка, типично женска, кола спира пред мен и от нея слиза Ингрид – усмихната, синеока австрийка, която от четиредесет години живее на острова с гръцкия си съпруг и четирите им пораснали деца. Оглеждайки се в ясните, грейнали сини очи на тази жена, енергично подаваща ми ръка, вече знам, че изборът ми на домакин е бил перфектен.

След кратко пътуване по типичен за острова криволичещ път, спираме пред уединено семейно хотелче, кацнало на брега на Критско море.

Хотел на остров Крит
Семейният хотел на моята домакиня Ингрид

Сградата е в типичен гръцки, архитектурен стил. Около нея е разстлана обширна градина с много зеленина и цветя, а от дясно има открит басейн с шезлонги, разположени върху добре поддържани тревни площи. До него се намира открит ресторант с маси, романтично гледащи към морето.

Панорамна гледка от хотела
Невероятната гледка към Средиземно море

Моят опит

Моите всекидневни задължения

Едно от основните ми задължения, което ми беше любимо и с него започваше денят ми сутрин, бе поливането на всички цветя, растения, дървета и тревната площ около басейна.

Следваше стандартно почистване в професионалната кухня на хотела, замитане, забърсване, изхвърляне на боклук, измиване на посуда и разпределянето ѝ по места в многобройните шкафове. След това базово почистване и подреждане на общите външни части на хотела и около басейна.

Семеен хотел на остров Крит
Басейнът на семейния хотел

Продължавах с гладене на пресата, докато съзерцавам синевата на морето през открехнатата врата, смяна на кърпи и изхвърляне на боклук от стаите на гостите или помощ в кухнята.

Ингрид живее на километър от хотела и тъй като никой не ме надзирава кога започвам, не ме наставлява или не следи какво правя, усещането беше, че се грижа за собствен имот или помагам на приятели. Сутрин започвах, на обяд приключвах.

Почивката

Сутрин се събуждах усмихната и щастлива, че се намирам на това вълшебно място! И нетърпелива да изживея поредния вълшебен ден. Но най-вълнуващи бяха почивните дни!

приказният див плаж Кедродасос
Плаж Кедродасос, Крит

Следобедите прекарвах с книжка в ръка край басейна, в залата за йога или се спусках по стръмната козя пътека под хотела, водеща до малко безлюдно плажче, обсипано с камъчета.

розовият пясък на Фаласарна
Финият розов пясък на плаж Фаласарна

Понякога вечер се включвах в медитациите, които Ингрид водеше, или в часовете по енергийни танци.

Другите вечери просто се отпусках в плетеното, бамбуково кресло с чаша леко и ароматно местно вино, предоставено ми от домакините. И си съзерцавах необятната морска шир.

Гледката от балкона
Спокойствие без аналог

Уикендите (моята почивка)

Ингрид предложи да ме вземе на една екскурзия, която организира за гости на хотела и аз се съгласих с удоволствие. Не знаех нито в колко часа тръгваме, нито къде отиваме. И се оказа един ама наистина вълшебен ден, започнал от кафене в центъра на автентично селце, сгушено сред планински хълмове, с тесни калдъръмени улички и белосани къщи, и завършил на един прекрасен плаж от противоположната страна на острова.

Старинна къща на Крит
Типична островна къща. А ако се чудите защо къщите на гърците са белосани, прочетете нашата специална статия на тази тема

Най-хубавите неща се случват без конкретен план и когато нямаш очаквания.

След като в спокойното утро изпихме кафенцето в малки чашки в единственото кафене на селото, под хладината на гъста асма, се отправихме към една древна чешма с изворна вода. Наляхме си вода и потеглихме към планината.

Чешма с планинска вода
Остров Крит е много богат на лековити, изворни води

Ингрид ни обясни, че тази местност е осеяна с множество камъни в зелено-синя окраска, които проблясваха на слънцето като кожа на змия. За тези камъни се смятало, че имат силна енергийна и лечебна сила.

На обяд преваляваше и се отправихме към един дъб, където Ингрид предложи да си направим пикник. Върху една кърпа подреди фурми, пъпеш от градината, чери, гевречета със семена, ядки, домашно овче сирене, приготвено от нейния мъж, и други лакомства.

Фава на остров Крит
Фава е вкусна разядка от жълт грах, гарниран с червен лук и полята със студено пресован зехтин

Както си седяхме, изведнъж от нищото спря една кола (там нямаше жива душа) и един човек поздрави на гръцки, подавайки през прозорчето сладко грозде. Изчезна като дим. Попитах Ингрид дали го познава, а тя отговори усмихнато, че не го познава.

След пикника се отправихме по уникален виещ се път, от който се откриваха спиращи дъха гледки. Завършихме на един плаж, за да се цопнем във водата и отмием жегата и влагата.

Средиземноморска диета
Заслужен обяд след работния ден с прекрасна гледка

По тъмно поехме по пътя на обратно. Спряхме в центъра на курортно селце, за да си налеем от течаща изворна вода в големи туби. Всичко започна със символиката на лековита вода и завърши отново с бистра, изворна вода.

Крит и неговият град Ханя

Остров Крит всъщност е най-големият гръцки остров. Разделен е на 4 по-малки области, наречени номи (Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити).

Ханя е вторият по големина град (след Ираклион) и раят на Ингрид се намира именно в близост до Ханя. Спирката на рейса, който ще ме отведе до града, е точно пред хотела. Почаках го доста, но накрая дойде, а аз седнах най-отпред, имайки възможността да се наслаждавам на прекрасните гледки.

Балос лагун снимана от пътеката от към паркинга
Лагуната Балос – едно от най-романтичните места в Европа

Рейсът беше модерен, с климатик, добре охлаждащ въздуха. Билетът в едната посока е евро и осемдесет. След около петнайсетина минути пристигнахме на автогарата. Когато слязох и се огледах, първото, което си помислих, е, че тази разходка ще е загубено време. Градът на пръв поглед не ми изглеждаше нещо особено.

Уличките на Ханя
Прекрасните улички на Ханя

Но когато стъпките ми лека полека ме отведоха по тесните улички на Стария град, сърцето ми започна лудо да бие, а очите ми с възхита и учудване попиваха всичко, което виждаха.

Старият град на Ханя

Старата Ханя е цветна, шарена, с любими евъргрийни, които се чуват от кокетните и малки таверни насред самите улички. В тази част градът има неподражаем дух и очарование. Грабна ме изцяло с малките си, свръх тесни улички, красиво нагиздени магазинчета с всевъзможни арт сувенири, разноцветни ленени дрехи, морски картини и модерно и елегантно облечени туристи.

Кафене на о. Крит
Кафетерия (кафене) в Ханя

Сърцето ми биеше до пръсване! Свивам по улицата, излизаща директно на кея. Заставам до морето и обръщайки гръб, поглеждам нагоре. Кокетно се мъдрят хотелчета и сгради, повлияни от венецианския стил.

Духът на Ханя
Ханя е кръстопът на култури

Тук-там по кафененцата и таверничките са насядали туристи. Отпиват кой охладено бяло винце, кой кафе лате, а някои се мъдрят над изстудена бира и се любуват на гледката към венецианското пристанище.

Пристанището на Ханя
Гледка от Венецианското пристанище

Прибирам се в рая на Ингрид по залез. Една холандка (Луис), идваща често да храни бездомните котки, ме среща пред моята стая. Луис живее в едно бусче, което е побрало всичко, което ѝ е нужно. Надниквайки в него, виждаш котлон, закачалки, легло. С буса обикновено нощува до някаква река на десетина минути от тук. От година е на острова и не иска за нищо на света да се върне в Нидерландия (или както доскоро бяхме свикнали – Холандия).

Хотелски изненади на Крит
Изненада за гостите на хотела с цветя от градината

А камериерката Таня от Украйна живее от години тук и казва, че който е дошъл на този магичен остров, просто не иска да го напусне. Това е може би по-актуално от всякога, на фона на случващото се в Украйна.

Сядам с чаша вино в ръка и се опитвам да запечатам този вълшебен миг в съзнанието си. Какво всъщност му трябва на човек, за да бъде щастлив?

Пристанището на Ханя
Венецианският фар на пристанището на Ханя

Обобщение

Предимствата, които предлага workaway:

 • Да обиколите света много бюджетно;
 • Да натрупате опит;
 • Идеална възможност за усъвършенстване или научаване на чужд език;
 • Да живеете като местен, докосвайки се до бита и културата на мястото, на което сте отишли;
 • През свободните дни, които в повечето случаи вие нагласяте според желанието си, имате възможност за екскурзии;
 • Да сменяте местата и така да не ви омръзват;
 • Много свободно време за себе си;
 • Не е необходимо да знаете гръцки (дори избирайки да отидете в Гърция);
 • Обикновено за всяко място (домакин/проект) има достатъчно отзиви от доброволци, които вече са били там.

*Ето как самата платформа рекламира себе си:

Недостатъците:

 • Подходящо е по-скоро за независими хора, разполагащи с доста свободно време;
 • Възможно е да не си допаднете с домакина;
 • Опасност задачите да не са това, което сте очаквали;
 • Да правите нещо, което не ви харесва.
палмовата гора на превели и реката която се влива в морето
Тропическият плаж Превели – палми и вливаща се река в морето

Каква е разликата между job и work в английския език?

Най-общо „job“ е професия, срещу която се получава парично възнаграждение. При „work“ акцентът пада на самата дейност като работа. Думата „work“ е и глагол, който се превежда като „работя“.

Моето послание

Докато бях на Крит, аз нямах усещането, че работя. Чувствах се като у дома си. Сякаш извършвах дейности в моя дом или за мой приятел. Workaway има и платени позиции, но основната идея е друга – да няма заплащане с пари.

В замяна ще получите нещо далеч по-ценно – да пътешествате по целия свят и да се докоснете до живот, който не може да купите с пари.

Апел към вас

Ако знаете за друга подобна възможност/програма/платформа или искате да споделите опита си, моля, коментирайте под статията.

За автора

След като дълги години обикалях света като стюардеса, сега професията ми не е свързана с пътуване. Въпреки това обожавам пътуването и всяка свободна възможност се използва в тази насока, харесва ми да пиша пътеписи и се вдъхновявам от красотата при всички тези пътешествия да правя мноого снимки. Страстта по пътуванията споделям заедно с мъжа ми и в последните години Гърция се превърна в наша любима дестинация. Ще се радвам да се сприятели с нови съмишленици.