Остров Скопелос – забележителности и съвети

Бар в Скопелос

Остров Скопелос е любима дестинация на феновете на филма „Мамма Мия“, сниман именно тук. След като посетите веднъж острова, ще разберете защо е избран за снимачна площадка.

Стария град на Скопелос - крепост
Таверна в Стария град на Скопелос

Плаване около Скопелос

Голяма част от посетителите на острова са любителите на плаването. Изключително е да обиколите Скопелос с яхта или платноходка. Преживяването е много приятно, тъй като островът е обгърнат в зеленина. Скопелос има чудесни заливчета, които предполагат разнообразно плаване. А наоколо има островчета, приканващи да бъдат посетени.

Залива на плаж Лимнонари
Залива на плаж Лимнонари

Как да стигнете до Скопелос

  1. Ферибот от Волос
  2. Ферибот от Солун
  3. Самолет до Скиатос и от там с ферибот
  4. С катамаран до Скопелос

За ваше улеснение може да потърсите ферибот, разписания, че даже и да резервирате билети, директно от следващото поле. Достатъчно е само да напишете отправната точка и дестинацията на английски език и да изберете дати.

В случай, че искате да наемете катамаран и да посетите острова – пишете ми (georgi@guidegr.com), защото мога да ви свържа с точните хора.

Пътищата на Скопелос

Почти е невъзможно да объркате пътя на острова, тъй като са общо 2 основни пътя. Главният минава по крайбрежието, а по-второстепенният прекосява планината на острова.

Скопелос пътища
Изключително странен знак, който обаче олицетворява действителността. Наистина има такива 8-образни завои.

И двата пътя са живописни. Не очаквайте да се движите с повече от 50 км в час. Пътят през планината е доста тесен, но шофирането е много приятно. Голям плюс е, че има различни дестинации, които са наблизо и в рамките на 20-тина минути вече може да сте на „ново“ място.

Крайбрежната улица на Скопелос
Крайбрежната улица на Скопелос

Паркинг на Скопелос

В двата града на остров Скопелос (град Скопелос и Глосса) е почти невъзможно да паркираш. Даже по-правилно е да се каже, че около двата града е почти невъзможно да се паркира. Старата част и на Глосса, и на Скопелос са само за пешеходци. Ако планирате да паркирате в тези населени места, най-добре попитайте местните къде може да намерите местенце.

Автомобил с фиш за неправилно паркиране в град Скопелос
Автомобил с фиш за неправилно паркиране в град Скопелос

Старият град на Скопелос

Старият град е толкова чаровен, че си струва да го посетите няколко пъти. Невъзможно е да му се наситите за един ден. Иска се да го видите сутрин, когато само местните са активни, и вечер, когато ври и кипи от живот.

Рибарска лодка Скопелос
Рибари продават своя сутрешен улов на пристанището в град Скопелос

Супер би било, ако е възможно, да придумате някой местен да ви покаже забележителностите на града, возейки ви на задната седалка на скутерчето си. Така ще знаете в коя част да се върнете.

Гледка към Стария град на Скопелос
Сутрешна разходка към Стария град на Скопелос

Скопелос предлага типично гръцки угощения в рибни таверни, сладкарници, сладоледаджийници, фурни и т.н. За да опитате от всички тези вкусотии, е необходимо да посветите на града поне няколко вечери.

Старият град на Скопелос
Пълнолуние над Стария град

Интересен факт е, че само в Стария град има 123 църкви. Това е официалната информация, но истината е, че много от тези църкви, всъщност са параклиси и църквички, намиращи се в частни дворове. Разхождайки се, ще забележите много от тези църквички.

Църква в Стария град на Скопелос
Старинна църква в Скопелос

Град Скопелос има безплатен паркинг, който за жалост е извън центъра, но това е най-добрият вариант. Паркингът до пристанището е претъпкан и не очаквайте да намерите място в топ сезон.

Автомобил със свален номер Гърция - Скопелос
Автомобил със свален номер на пристанището, тъй като е паркирал неправилно

Паркирането на самото пристанище е забранено, макар че изглежда много привлекателно. Ако паркирате тук, ще ви глобят и ще смъкнат номера на автомобила ви.

Из Стария град на град Скопелос
Старият град е прекрасен! Не пропускайте да се разходите из криволичещите сокаци

Глосса

Глоса е по-близкото до остров Скиатос пристанище. Градчето е много симпатично, но няма капацитет да подслони и нахрани много туристи. Ние преброихме само няколко таверни. Разбира се, всичко това има своя чар, така че търсещите спокойствие, могат да го предпочетат. При всички положения, градчето е фотогенично и приятно за разходка (извън горещите часове на летните дни).

Уличка в Глосса
Типична уличка за гръцки остров

Има малък паркинг близо до центъра, откъдето започва пешеходната зона.

Параклисът на Мамма мия

Макар пътеводителите да отреждат първо място като забележителност на тази скала, на която има стълби и малка църква, аз смятам, че мястото е специално за два типа хора: феновете на филма и фотографите.

Скалата на Мамма мия
Скалата на Мамма мия

При подходящи метеорологични условия могат да станат впечатляващи снимки, тъй като мястото е много специфично.

Допускам, че романтиката на Мамма мия е довела до много предложения за брак на това място. Скопелос е популярна дестинация за сватби и доста българи предпочитат именното този остров, за да си кажат „Да“.

Гледка от параклиса на Мамма мия
Панорамна гледка от параклиса на Mamma Mia

И макар че мястото е отбелязано като плаж Агиу Йоанни (παραλία Αγίου Ιωάννη / Agios Ioannis Beach), според мен е подходящо за плуване само при безветрие.

*Ако искате да посетите тази атракция, то е добре да пристигнете тук до 9 часа сутринта. След това е трудно да паркирате, почти невъзможно да направите снимки без хора, а по стъпалата ще трябва да се изчаквате с други посетители. А навръщане ще има и трафик по тесния път.

Фарът

Една интересна забележителност е Фарът на остров Скопелос (Φάρος Γουρούνι / Faros). Фарът е построен през 1889 г. и се намира на 70 метра надморска височина.

Фар Гуруни
Фар Гуруни е обявен за паметник на културата през 1996 г.

Конструкцията е висока почти 18 метра, а светлината ѝ достига до 37 километра. За да си представите колко далече е това, погледнете на картата по-долу.

Калкулацията е направена от този източник

Не е случайно, че именно тук е поставен този фар. Около остров Скопелос има подводни камъни и плитчини. Самото име на острова означава подводен камък. Ето защо фарът цели да предупреди моряците.

Фарът на Скопелос
Снимка на фара. Фотограф: Kostas Andreou

*До фара има черен път и може да бъде посетен с автомобил.

Палио Клима

Попадали ли сте в изоставено село? Такава съдба е сполетяла Палио Клима (Παλιό Κλήμα / Palio Klima). Причината е голямо земетресение през 1965 г. То разрушило значителна част от къщите, а жителите му основали Нео Клима, по-ниско до крайбрежието.

Уличка в село Палио Клима
Изоставени къщи в селото, фотограф – Екатерина Попгеоргиева

В селото не може да се влезе с кола. През 60-те години транспортът все още е бил традиционният – пеша или с магаре. Уличките са тесни и са по-скоро пътеки. В селото няма нито заведение, нито магазин.

Панорама Палио Клима
Гледка от Палио Клима към Скиатос

Палио Клима се намира на висок склон в планината, разположено сред гъста борова гора. Селото е притихнало и заспало. Идеално място за изследване на миналото, уединение или фотолов.

Палио Клима, Скопелос
Спокойствие и лукс в Палио Клима

С развитието на туризма обаче, ценители на красотата и стойностните неща започват да възстановяват част от къщите. Запазват архитектурата на вилите и облагородяват с финес. Резултатът е незабравимо и неповторимо изживяване.

Гледка от Палио Клима
Вила с прекрасна амфитеатрална гледка към крайбрежието и остров Скиатос

Добре е да имате предвид, че паркингът, който води към Палио Клима, е много малък. Възможно е да няма къде да паркирате.

*Наясно сме, че не можем да обхванем всички красоти на Скопелос в една статия. Също така всеки пътешественик има свои любими места. Ако искате да споделите за вашето местенце на Скопелос, напишете ни коментар под статията.

Ако тръпнете да научите за най-добрите плажове на Скопелос, очаквайте следващата ни статия.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".