До Скиатос с полет или на море с дете, без да ми изяде сапуна

Плаж Канапица

От много време Гърция за море ми беше някак по допирателната – съществуваща възможност, която никога не застана начело в редиците на приоритетите ми. Аз съм морско чедо и предпочитам планините и активните почивки. Но човек и добре да живее, все някога трябва да прави компромиси заради любимите си хора. Тук ще направя едно малко резюме за пътуването ни до Скиатос.

Остров Скиатос
Улица в Скиатос.

Да започна оттам, че си имам един юнак, който не е от мирностоящите. Основната ми цел, докато той се забавлява, е аз да запазя цял последният ми останал нерв. Пътуваме много и опитът показва няколко критични точки, които могат да съсипят цялото изживяване, но дребни съобразявания могат да ни спестят редица главоболия.  

Продължителност на пътуването

Колкото по-дълго е пътуването, толкова по-зле се чувстват и малки, и големи, а ситуацията тръгва по наклонената плоскост. На 150-тото „Кога ще стигнем?“, в главата ми започва да кънти камбана, която заглушава всяка здрава мисъл. И така – преминаването от точка „А“ до точка „Б“ трябва да бъде изминато възможно най-бързо, а километрични тапи по границата в най-големите жеги не са вариант (да оставим настрана и незначителния факт, че не съм шофьор…).

Уличка на Скиатос
Автор на статията и снимките е Станислава Йорданова

Самолет

На помощ идват авиолиниите, а Ryanair с едночасов полет до Скиатос попадна точно в десятката. С порастването на детето идва и умението за търпеливо изчакване. Телефонът като средство за усмиряване, е нож с две остриета – може и да ви даде половин час тишина, но се пригответе за епична битка, когато решите да прекъснете дебелата връзка екран – подрастващ. Станах свидетел на 7 годишно момче да дере баща си по лицето, за да се докопа отново до телефона…

Скиатос от високо
Панарамна гледка на Скиатос

Време от годината

Лично аз избягвам най-горещите месеци (юли и август) за море, където и да е: водните дестинации са неприятно пренаселени (глъчка, запазване на шезлонги със захвърлени кърпи, блъскане, забавено обслужване в заведенията, по-високи цени и какво ли още не), а температурите са си твърде високи. Е, да, може през юни да вали, а септември да духа, но като цяло не оставяме това да ни влияе на настроението.

Пристанището на Скиатос

Локация

Колкото по-бързо се стига до брега, толкова по-добре. Магазинът, автобусната спирка и места за хранене трябва да са на ръка разстояние по подразбиране. Така избрах да се настаним в най-голямото населено място на острова – градчето Скиатос, което си има има пристанище, приказна стара част, всичко необходимо на оживената търговска улица, а автобусът спира на всеки южен плаж.

Екскурзия с лодка на Скиатос

Да се върнеш пък от морето привечер с водно такси, е чудно удобство и достъпно удоволствие – на всеки по-голям плаж (Кукунариес/Κουκουναριές/Koukounaries, Василиас/Βασιλιάς/Vasilias, Канапица/Καναπίτσα/Kanapitsa) има разписание на лодки от и до града.

Правилата

Децата знаят, че правилата навсякъде са различни и за да не се опитват на пробват границите на новата дестинация с тръшкане, може да обсъдите основните положения още преди заминаването. Аз отпуснах следните удоволствия: всеки ден може по един сладолед, един сок и една дъвка. Възрастта му позволява вече да изчаква, та успявах да вмъкна студеното лакомство след хранене. Пиенето на сок току преди да му е дошла поръчката обаче подбиваше иначе пословичния му апетит и едва чоплеше храната с намусена физиономия а аз се пръсках по шевовете от яд. Така че просто сложих сока в графа „междинни хранения“ и си спестих по-нататъшни разправии на масата.

Хапване на Скиатос

Вкусотии

А Скиатос може да предложи много откъм кулинария: от традиционни ястия, през разнообразна морска храна, до изключителни сладкиши. Най-запомнящо за мен като вкус бяха пастициото и скаридите, поднесени на всяко място с различни сосове, риба меч и портокалов пай. Синът ми пък хареса мидите, скаридите и лукумадес.

Морски обитатели на Скиатос
Морски обитател

Заведения

Питейни заведения и барове в Скиатос – колкото си искате, но не можете да очаквате малчугана да заседне на маса с часове, така че не се настройвайте за дълги гуляи в питейни заведения. Ако държите изрично на тази точка в плана за почивка, ще трябва предварително да намерите решение на въпроса.

Старото пристанище на Скиатос

Твърде високи очаквания и планирания

„Ваканцията“ е просто друго място, на което да се грижиш за хлапето си. Когато дребното си сложи банския още преди да е закусил, е ясно, че обиколки по музеи няма да има. Ако въпреки всичко се опитам да се наложа, ще ми се стъжни, а Сун Дзъ съветва да си подбираме битките. Въпреки всичко, успях да посетя и музей, и православен храм, като просто „случайно“ минавахме оттам, неговото любопитство свърши останалата работа. 

С лодка на Скиатос
Гледка от лодката

Екскурзии и забележителности

Много ме олесниха в обиколките на интересните места организираните целодневни екскурзии с лодки. Единият маршрут беше обиколка на острова с престой на Лалария (Λαλάρια/Lalaria), Кастро (Κάστρο/Kastro), Катигеорги (Κατηγεώργης/Katigiorgis) за обяд в таверна на брега и магазин, продаващ зехтин с отлично качество, както и плаж Цугрия (Τσουγκριά/Tsougria).

Плаж Лалария
Плаж Лалария

Съседните острови

Следващите дестинации бяха разбира се съседните острови Скопелос и Алонисос с неговата пиратска история. Тези обиколки можете да направите самостоятелно, като си наемете лодка, можете и да използвате големите лодки на Elizabet cruiz, които осигуряват много комфортно пътуване с всичко необходимо (включително шотове метакса, узо, музика и весело настроение ;).

Остров Алонисос
Остров Алонисос

За следващия път

Едно място не успях да посетя – върха Митикас. Причините за това са комплексни и не мога да хвърля вината върху ситния ми спътник. Първо, атмосферните условия бяха далеч от комфортни за дълги излети (около и над 30°С, безоблачно небе, много висока влажност, особено преди обед), второ – просто седем дни не ни стигнаха. Скиатос е с добре разработени пешеходни маршрути и е прекрасен за преходи и предполагам, че през месеците март, април и октомври би се получил много приятен и живописен преход.

Плаж Кастани Скопелос
Плаж Кастани на остров Скопелос

Инциденти

Дори и целодневното събиране на тен за зимата да е Вашата религия, помислете добре дали да подложите потомците си на това изпитание. Колкото е по-малко детето, толкова по-лесно се дехидратира и е на една ръка разстояние да получи назовавания с евфемизма „претопляне“ топлинен удар.

Една от забележителностите на Скопелос

Направете  всичко възможно в най-горещите часове на деня да сте на сянка, добре оводнени. Ако обедния сън все още е необходимост, най-добре е да се случи в прохладата на климатизирана стая. Морският бриз, макар и да разхлажда, не може да предпази от слънчево изгаряне – не забравяйте високия фактор на слънцезащитата, която трябва да се нанася на 2-3 часа. Светлата, лека шапка на главата е задължителна.

Пещери на Скиатос
Скали край остров Скиатос

За да прескочите сезона на стомашно-чревните разтройства „сухи“, миенето на ръцете трябва да е прецизно; заложете на бутилираната вода и не консумирайте храна, стояла извън хладилник повече от час-два.

При разходки в гората и привечер използвайте препарат срещу комари и кърлежи. Всеки се плаши от предаваната от кърлежи Лаймска болест, но комарите са вектори на немалко вирусни заболявания, които в повечето случаи преминават с едно неразположение, втрисани, болки в мускули и стави, но пък защо да разваля кратката (ако не е цяло лято, значи е кратка) почивка?!

Разходка на Скиатос
Улички из Скиатос

Предварителна подготовка

Европейските здравни карти на децата важат за пет години; туристическите застраховки са достъпни и могат да Ви спестят много главоболия при евентуални инциденти. Разбира се, не забравяйте най-често използваните лекарства, когато заминавате с наследника (за температура, за алергия, за гърло, против стомашно-чревно разстройство, и … лепенки).

Ферибот на Скиатос
Разходка с лодка край Скиатос

Rent-a-car

Ако сте шофьор, това може да е вашето решение за свободно придвижване. Имайте предвид обаче, че уличките са тесни, а намиране на място за паркиране – трудно. Уверете се, че мястото Ви за настаняване предлага места за паркиране, за да няма неприятни изненади в края на деня. Местните се придвижват масово с мотори и скутери.

Гледка от високо
Гледка от град Скиатос

Заключение

Призовавам всички онези родители, които мисълта за пътуване с деца ги втриса до такава степен, че накрая се отказват. Дайте шанс на Скиатос, почивката може да бъде лесна, приятна и само с чанта 40/25/20 см.

Ако харесваш това, което правя, и искаш да ме подкрепиш, купи пътеводителя „Опознай Гърция“.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".