Град Скопелос на остров Скопелос

Уличка в Скопелос

Главният град на остров Скопелос носи същото име. На много от картите ще го срещнете като Skopelos Town. Гърците го наричат „хора“, което означава стария град или столицата на острова.

Тясна улица в Скопелос
Типична уличка в Скопелос

Забележителности и преживявания в Скопелос

Закуска като в приказките

Гръцките фурни са всеизвестни със своите вкусотии. Която и да изберете, няма да сбъркате. Все пак има едно по-специално местенце.

Вкусни, топли и ухаещи гръцки закуски

Всъщност това е единственото място в Скопелос, където пекат местната баница, която по принцип е пържена. Това заведение е известно със своята здравословна кухня и китно-уютна атмосфера.

Закуска в Скопелос
Всеки детайл в това заведение е изпипан

*Ако търсите автентична гръцка фурна, трябва да се насочите към Михалис в Стария град.

Разходка на пристанището рано сутрин

Ценителите на прясната риба биха могли да се спазарят с рибарите, продаващи своя пресен улов на пристанището.

Рибарска лодка Скопелос
Скромен улов на рибар

Друго интересно „занимание“ е да огледате колко коли са спряли неправилно на пристанището и са получили фиш или вече са със свалени номера.

Автомобил със свален номер Гърция - Скопелос
Неправилно паркиран автомобил със свален номер

На лов за снимки из Стария град

Старият град на Скопелос е много специфичен. Невъзможно е да намерите точен адрес или карта на града. Затова е важно просто да се ориентирате.

Гледка към Стария град на Скопелос
Поглед от пристанището към град Скопелос. В центъра на снимката са главните улички, а в дясно се намират „крепостта“ и църквата.

По крайбрежната улица има заведения, а в края ѝ – нещо като крепост с църква. На върха на хълма има интересно заведение.

Църква Скопелос
Краят на крайбрежната улица

Уличките са тесни и криволичещи и по тях не може да мине автомобил. Всъщност по някои улици минават автомобили, но те са на местните и се допускат в точно определен времеви интервал. По-интересно е, че някои улици се превръщат в стълби.

Улица в Скопелос
Типична уличка: с мотор, стълби, много цветове и зеленина

Има доста котки и изключително голям брой църкви. Според местните, параклисите в Стария град са 123. Моят съвет е да не губите време да ги броите. Така или иначе, ще видите няколко много симпатични.

Църква в Скопелос
Красива черква в Скопелос

Ако обикаляте Скопелос в неделя, със сигурност ще забележите местните, които още към 10 сутринта са около църквите на литургия. Уточнявам „около“ църквите, защото във времената на пандемията от ковид, вярващите пазят дистанция и са буквало около, а не вътре в храма.

Литургия около църква
Вярващи гърци на литургия

Атмосферата в града е много специална! Уличките са чаровни, а някои гърци държат вратите на домовете си отворени. Така може да надникнете в малките им къщурки.

Град Скопелос от високо
Поглед от високо

Със сигурност ще забележите една странна гледка – подредени шишета от минерална вода до някоя врата или прозорец. Обяснението е, че тези шишета „гонят“ котките да не пишкат и акат на тези места.

Шишета против котки на Скопелос
Бутилките, които пазят входа чист

*Ако искате да видите града пуст (т.е. подходящ за снимки), то трябва да сте там сутринта. Вечер, в силен сезон, е пълно с хора.

Малка сладкарница в Скопелос
Сладкарница в Стария град. Специалитетът тук са сливи, обвити в шоколад. На втория етаж на къщата се намира жилището на собствениците (т.е. първият етаж е за бизнеса, а вторият – за личния живот)

Скопелос е град, в който ще видите както изоставени къщи, така и заведения с много финес.

Изоставени къщи в Скопелос
Изоставени къщи в Скопелос

Таверни и забавления

Скопелос ще ви предложи много и добри таверни. Въпрос на личен избор е къде да се отдадете на кулинарните изкушения. Ние избирахме заведения, които са предпочитани от гърци, а не от чужденци. Там цените са по-добри, а кухнята – автентична.

Заведение Анатоли в Скопелос
Заведение на върха на хълма на Скопелос с гледка към морето

Бихте могли да отидете в заведение с гръцка музика. Просто трябва да попитате кога и къде има такава забава.

Гръцка вечер в Скопелос
Гръцка вечер с музика и танци

Много от заведенията примамват с рибни витрини, от които можете да изберете какво да сложат в чинията ви.

Рибни таверни Скопелос
Пред витрината с морски дарове

Вечерна разходка

Разходката вечер по правило е по-дълга от очакваното. Все ще се намери някой сувенир да ви отклони от пътя. Или пък да надникнете и в още една уличка…

Сувенири в Скопелос
Сувенири в Скопелос

Главните улици всъщност са няколко, но най-интересно е да кривнете извън тях. Тогава ще видите местни баби и дядовци, а и по-млади, седнали пред къщите си на прохлада и мохабет.

Гърци на седянка
Седянка по гръцки

Неизменна част е разходката по крайбрежната, която също крие своите красоти.

Вечер край морето
Вечеря край брега

Често пъти през лятото има някакъв събор. Ние уцелихме производители от цяла Гърция, които продаваха стоката си.

Фестивал в Скопелос
Ретро бусче, което е подвижна сладкарница

Цяло предизвикателство е да не преядете и да се върнете вкъщи навреме. Толкова е приятно да се разхождаш на лунна светлина…

Пълнолуние над Скопелос, Стария град
Пълнолуние над Скопелос

В случай, че искате да наемете катамаран и да посетите острова – пишете ми (georgi@guidegr.com), защото мога да ви свържа с точните хора.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".