Как Гърция се рекламира като туристическа дестинация?

Уличка в Стария град

Гърция ми е страст, там ми се отварят чакрите. Когато не съм в Гърция, истински си почивам, гледайки някоя гръцка комедия или пък предаване за непозната дестинация, за обичаите и местната кухня… за всичко, свързано с културата и живота на гърка.

От години следя и видеата, рекламите, които гръцката държава прави, за да се представи пред туриста. И ми хрумна, че може би и на вас би било интересно.

Това не е реклама на Гърция. Но нека сега разгледаме видеата, с които страната се рекламира.

Посланието, придружаващо тази снимка, е: „Follow Greece everywhere“ (Следвай Гърция навсякъде). Източник: youtube

Забавни и запомнящи се реклами

В клипчетата няма да видите пропаганда на постиженията на древните гърци. Акцентът е върху природата и преживяванията, които ще имате, ако отидете сега в Гърция. Или казано с други думи – Гърция има настояще и бъдеще, а не само богата история.

Гърция има и зима

Гърция е страната с най-много археологически музеи, но в рекламите си акцентира на друго.

Клипчето е публикувано през декември 2021 г. Ключовите думи са: планини, спорт и зимни специалитети. Прави впечатление, че целта на рекламата е да развие и зимен (целогодишен) туризъм. Гърция промотира своите планински дестинации.

Гръцки уикенд

greekend

Рекламата е от февруари 2022 г., а ключовите думи са: кафенета, улична храна, кеф, слънце, море, шопинг, вино, флирт и нощен живот.

За мен е велико. Буквално да измислиш нова дума (greekend), с която лесно и бързо да те запомнят. С тази реклама гърците желаят да привлекат туристи за „дълъг уикенд“ (т.е. за 3 – 4 дена) или иначе казано – почивки в края на седмицата. Целят да пренасочат туристите от Европа, които може да се разнообразят в Гърция и да донесат целогодишен приход.

Отстъпка при слънчево време

Sunshine Discount

Рекламата е пусната през май 2021. За мен ключовите думи са: 260 дена слънчево време, горещо, разгорещени хора.

Тук пък има заигравка със северните нации и температурата в Копенхаген, Берлин, Стокхолм. Идеята е хората да проверят колко градуса е в техния град и да сравнят температурата с желаната гръцка дестинация. И така да решат да „отскочат“ за малко до Гърция.

Емоционални и смислени реклами

Отключи сетивата

Unlock the feeling

Посланието на рекламата е да усетиш Гърция със сетивата си. Нещо, което все повече хора желаят. Публикацията е от юни 2019 г.

Всичко, което искаш, е Гърция

All you want is Greece

Кампанията е от май 2021 г. Целевата група са хората, които са уморени от локдауна. А кой ли не беше изморен от него?!

Ключовите думи са: слънце, бягство, офис с гледка към морето, естествен тен, истинска храна и вино, релаксация и спокойствие. Според гърците тяхната родина е отговорът на всички въжделения на чужденците по света.

Неочаквано добра комбинация

Unexpected Greece

Рекламата е от март 2020 г., а посланието ѝ: Гърция надхвърля очакванията ни. Едва ли не ние дори не допускаме, че е възможно да намерим всичко това в една малка държава. Ключовите думи са: хармония, благоденствие, природа, празник на сетивата и емоции, сгряващи сърцето.

Послания по време на криза

Когато целият свят е в невиждана криза и във времена на COVID-19, е трудно да се направи подобаваща реклама. И все пак Гърция отново излиза с интересено „произведение на изкуството“.

Гърция от вкъщи

greecefromhome

Концепцията е насочена към всички почитатели на Гърция, принудени да стоят вкъщи, заради пандемията. Далновидното в рекламата е, че поддържат интереса към Гърция, въпреки че няма да могат да „осребрят“ прихода от туристи през годината. Рекламата е от април 2020 г.

Здравето е на първо място

Health First

Целта на клипчето е да информира туристите, че домакините осъзнават какви са времената и ситуацията изисква спешни действия. Държавата уведомява туриста, че след като са взети подходящите мерки, вече може да се наслади на своите желания. Видеото е от юли 2020 г.

Полезни връзки

Споделям и моята извадка на легитимните сайтове, представящи Гърция:

Други сайтове, които имат и бюлетин:

Някои фериботни компании издават списания, в които промотират своите маршрути и преимуществата на съответните дестинации.

Гръцко гостоприемство

Всеки регион, остров, град и дестинация си има свои кампании, които си струват. Те също имат послание и смятам, че заслужават внимание.

Crete: Incredible Hospitality

Видеото е от май 2013 г., когато Гърция беше смятана за крадеца/длъжника на Европа. А главното действащо лице изглежда като немски турист. Тук заигравката е, че ролите са обърнати: немецът краде (а в действителност Европа отпуска заеми на Гърция).

Вместо заключение

Ами да, Гърция добре, далновидно и своевременно създава с мисъл своите реклами. Не мисля, че е възможно да се изброят нито всички послания, нито всички канали и издания, промотиращи Гърция. С тази статия просто исках да ви „открехна вратата“ към туристическата индустрия на Гърция. Ако имате любима реклама, ще се радваме да я споделите с нас.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.