Как да пътуваме по-изгодно?

планински път на Пилио

Това е един от въпросите, които вълнуват всички ни, или почти всички ни. Систематизирахме нашия опит и се надяваме да бъдем полезни.

по път към плаж Превели
Път на остров Крит. Фотограф: Галина Бояджиева

Настаняване

Конкуренцията сваля цените

Обикновено нощувките са по-изгодни в градове с по-голямо предлагане. Т.е. ако дестинацията ви не е фиксирана, може да си „поиграете“ с търсенето. Пробвайте да намерите нощувки в съседни градове, села или просто наоколо. Опитът показва, че все ще изпадне някоя изгодна оферта.

Хотел Алонисос
Мини басейн с гледка към стария град на Алонисос

Ако ви се струва, че съседно населено място има по-нисък стандарт, пробвайте да намерите нощувки там.

Търсене от различно устройство

Техниката е напреднала толкова много, че разпознава дали втори път търсите от едно и също устройство (IP адрес). Има вероятност да не получите по-добра оферта (и дори обратното), ако „мрежата“ установи, че всеки път влизате от едно и също устройство и търсите настаняване за една и съща дестинация с еднакви дати. Т.е. вероятно имате сериозен интерес и няма логика да ви бъдат показани по-ниски цени.

Използване на функциите

Търсачките обикновено имат различни бутони за филтриране на промоции или най-ниска цена. Използвайте ги.

Архитектура в Макриница
Гледка от Макриница

Период на настаняване

Обикновено колкото по-дълъг период изберете, толкова по-голям е шансът цената да бъде по-ниска. Но това не става автоматично, а след изрично договаряне с хотела (собственика).

Ако планирате кратък престой – само няколко дни, то би следвало цените да са по-изгодни през работни дни.

реставрирани вятърни мелници хотели на Лимнос
Вятърни мелници, които всъщност са реновирани хотели. Остров Лимнос

Код за отстъпка

Някои платформи имат код за отстъпка. Попитайте приятел дали не може да ви услужи. По-опитните потребители на дадени платформи е възможно да имат достъп до по-изгодни оферти.

Извън „сезон“

Би следвало цената да е по-ниска, когато няма голямо търсене. Под „сезон“ се разбира не само лято, например, но и периоди на фестивали, събития, празници, които биха увеличили търсенето. Също така трябва да отчетете почивните дни на своята държава, на държавата където отивате и евентуално съседните държави.

Имарет на Кавала
Хотел Имарет в Кавала. Когато нощувката е цяло преживяване, цената може и да си струва.

Най-голямото предимство на пътуването извън сезон е, че ще можете да се насладите на по-спокойно (и в известен смисъл уникално) преживяване.

Оферта чрез агенция

Понякога може да получите по-добра цена, ако се свържете през агенция. Дадената агенция може да има договор и по този начин цената да падне.

Директен контакт със собственика

Все пак моят съвет е след като намерите подходящото място за настаняване, да се свържете директно със собственика. Т.е. ако не използвате посредник или платформа, би следвало цената да е по-ниска. Посредникът/платформата взимат процент или от вас, или от мястото за настаняване.

Китна къща за гости в Стария град на Алонисос
Семейно хотелче на остров Алонисос

„Звезди“ на хотела

Всеки сам избира според предпочитанията си. По-луксозното настаняване обикновено е по-скъпо. Ние сме фенове на семейните хотелчета, където можем да получим лично отношение.

*Попитайте за намаление за деца.

Нетуристичекса дестинация

Отидете там, където не е „модерно“. Може да посетите изключително красиви места, които все още не са популярни.

китни къщурки и заведения в Монемвасия
Тясна, венецианска уличка в Монемвасия, Пелопонес

Пътуване със самолет

типична гледка от самолет над Гърция
Поглед към гръцки остров

Специални дати

„Каръшки“ дати

Полетите на 13-то число обикновено са по-изгодни (особено ако е петък).

Рожден ден на превозвача

Добре е да си запишете няколко дати, на които/около които може да очаквате промоции. Например: 8-ми юли е рожденият ден на Ryanair, а 20-ти май е рожденият ден на Wizz Air. Мисля, че разбрахте логиката.

Наксос, сниман от високо
Остров Наксос от високо

Маркетинг кампании

Ако някой превозвач обяви промоция, съвсем скоро може и неговият конкурент също да намали цените.

Не повтаряйте едно и също търсене

Вероятно е да бъдат повишени цените на дадени полети, ако вие направите повторно търсене (на едни и същи полети, от едно и също устройство или IP адрес). Затова, ако не сте си купили билет от първия път, а искате да получите поне същите цени, то използвайте друг компютър (телефон), за да направите резервацията.

остров Крит от самолет
Над облаците

Проверете съседни дати

Ако датите не са фиксирани и може да си позволите да пътувате в други дни, проверете цените на билетите в близките 10 дена (преди и след първоначално избраните).

*Обикновено полетите през седмицата са с по-добри цени. Същото важи и за „неудобните“ часове.

Пробвайте различни летища

Ако искате да стигнете от София до остров Крит, проверете следните комбинации.

Над Егейско море със самолет
Остров в Егейско море

Начална дестинация

Ако удобното ви летище е София, но няма полет на изгодна цена, може да се окаже, че има такъв от Пловдив, Варна, Бургас, Солун, Букурещ. Т.е. идеята е да пробвате различно търсене.

Крайна дестинация

Ако искате да стигнете до остров Крит, проверете полетите до различните летища (Ханя и Ираклион). Може да се окаже, че има по-изгоден полет до някое от двете летища.

гръцка обработваема земя, поглед от високо
Халкидики от високо

„Разцъкайте“ сайта

Възможно е сайтът на авиокомпанията да има дадена функция, която да ви помогне да се ориентирате по-лесно.

Ако просто ви се пътува изгодно, но не знаете накъде, сайтовете имат интересни функции. Ето например сайтът на Ryanair предлага списък с полети до даден бюджет.

Това не е реклама, а идея за изгодни полети. В случая има полет от София до Братислава за 4.99 евро. Източник Ryanair.

Без чекиран багаж

Пътуването с по-малко багаж намалява значително разходите.

Двупосочен билет

Купете си и билет за връщане. Понякога авиокомпаниите „зарибяват“ с еднопосочен изгоден билет, но се оказва, че билетът за връщане е доста по-скъп. Т.е. подсигурете се, че връщането няма да ви излезе „солено“.

Отстъпки за деца и бебета

Бебета

Бебета и малки деца до 2-годишна възраст би следвало да пътуват безплатно (или поне със значително намаление). Интересн факт е, че при нискотарифните компании бебетата пътуват в скута на възрастния, който ги придружава. При останалите компании бебетата пътуват на специална самостоятелна седалка.

Деца

Всяка авиокомпания определя политиката и отстъпките си. Обикновено децата се ползават с намаление от 25 – 33%.

Пътуване с кола

Гориво

Цената на горивото в Гърция е по-висока от тази в България. На някои острови има ограничен брой бензиностанции. Съответно там цената на горивото е още по-висока.

Пътят към Метеора
Път край Метеора

Бензиностанции на островите

Имайте предвид, че на дадени острови може да няма газстанции. Следователно предвидете да напълните резервоара и бутилката на континента.

Пътни такси

В Гърция има тол такси за магистралите. Ако искате да си ги спестите, следва да не използвате тези пътища, а алтернативен маршрут.

диви кози на път на о. Крит
Кози на пътя. Остров Крит

Кола под наем

Колкото по-дълъг е периодът, толкова по-добра оферта може да получите. Ако сте извън сезона, имате още по-голям шанс за договорка във ваша полза. Същото важи и за други МПС-та под наем. Проучете предложенията и на конкуренцията.

пътят до Сейтан лимани на Крит
Кола под наем на остров Крит

Яхта под наем

Би следвало да получите по-изгодна цена и то за по-дълъг период, ако е извън сезона. Опитайте да се договорите.

Катамаран до плаж Кокинокастро, Алонисос
Катамаран на остров Алонисос

Ветроходна яхта или катамаран

Ветроходната яхта би била по-изгоден вариант, тъй като катамаранът е по-широк и пристанищните му такси са по-високи. Като цяло катамараните се водят по-луксозни и следователно по-скъпо удоволствие.

Пътуване с ферибот

Сравнете цените

Възможно е различните фериботни компании да имат различни цени. Може да потърсите ферибот, разписания и дори да резервирате билети, директно от следващото поле. Достатъчно е само да напишете отправната точка и дестинацията на английски език и да изберете дати.

Проверете съседни дати

Възможно е да намерите по-изгодни билети в близък до първоначално посочения период. Т.е. ако датите ви не са фиксирани, може да пробвате да изместите пътуването, за да се възползвате от по-доброто предложение.

Ферибот до Спорадските острови
Ферибот на Алонисос

Скоростта е от значение

Времето, за което ще стигнете от началната до крайната спирка на ферибота влияе на цената. Колкото по-бързо, толкова по-висока е цената.

Маршрутът

Фериботният маршрут също влияе на цената. Директните маршрути също са по-скъпи от тези, които имат повече спирки. Т.е. ако имате време и искате да спестите някой лев, можете да изберете маршрут с повече спирки. Така ще видите и повече острови.

забележителности, Санторини
Гледка от Санторини

Пример: Ферибот от Солун до Сирос

През 2022 г. беше стартирана нова фериботна линия – от Солун до Цикладите. Цените на билетите започваха от 62 евро. В интерес на истината, при моите проучвания попадах на цени от 89 евро.

Човек ще си каже, че е изключително скъпо да пътуваш с ферибот от Солун до Сирос за приблизително 90 евро в посока, при това пътуването трае около 29 часа.

Всъщност целта на това пътуване не е крайната точка, а е самото пътуване. Ако погледнете от друг ъгъл, това е чудесна възможност да видите 8 острова. Впрочем, по време на пътуването ще минете през още много острови, но фериботът спира на 8 от тях.

Маршутът на ферибота от Солун до остров Сирос
Пример за маршрута на ферибота от Солун до остров Сирос. Източник.

Разстоянието между Солун и Сирос е 406 км по права линия, но фериботът не се движи по права линия и точно това е най-хубавото. Ако ви е допаднала тази идея, може да потърсите и други подобни маршрути.

Купете двупосочен билет

Логично е да има намаление при закупуване на двупосочен билет.

Резервация от по-рано

Добра идея е да резрвирате по-рано своите билети, особено ако пътувате с автомобил. Възможно е да закупите на по-изгодна цена (защото ще имате избор). Ако чакате до последния момент и пътувате в сезон, може да няма места.

*Ранна резервация за кемпери и каравани е препоръчителна.

фериботни линии Гърция
Гледка към Атон

Намаление за деца

Попитайте дали има намаление за деца, студенти, пенсионери, хора в неравностойно положение.

*Възможно е да има намаление и за лица със ISIC карта (или други подобни).

Необходимо ли е да вземете и колата?

Ако ще посетите даден остров само за няколко дни, а цената да качите своето МПС на ферибота е твърде висока, помислете дали не е по-добре да го оставите на брега. Имайте предвид, че трябва да платите билет и в двете посоки.

Мотор на Алонисос
Романтично преживяване със скутер на Алонисос.

Възможно е да се окаже по-изгодно да си наемете кола под наем или мотор на острова. Пътищата по островите са по-тесни и може да е по-удобно да бръмчите с моторче.

Извън сезон

Цените извън сезона са по-изгодни. Т.е. това са цените, които са сметнати само за гърци. Впрочем, добре е да се прицелите в курсове на фериботи, които са спонсорирани от Гърция, т.е. с по-ниски цени на билетите. Най-добре попитайте някой местен.

Групови отстъпки

Ако сте повече хора, проверете дали можете да се възползвате от намаление за група. Ако е невъзможно, опитайте да ползвате допълнителна услуга безплатно.

различна разходка из улиците на Атина
Модерен тур на Атина

Ако нещо се обърка

В случай, че ви се наложи да използвате здравни услуги, е добре да имате Европейска Здравноосигурителна Карта. Тя е безплатна и важи 1 година.

Препоръчително е да имате и застраховка, струваща по няколко лева на ден (в зависимост от покритието).

скок от лодка
Скок от лодка на Лефкада

Предварителен план

Проучете предварително или попитайте местните за всичко, което ви интересува. Възможно е да има специфики. Ето няколко идеи:

 • градски транспорт;
 • междуградски транспорт;
 • таксиметрови услуги;
 • работно време на магазини, ресторанти, местни пазари и забележителности;
 • препоръчани заведения (където хапват местните);
 • екскурзоводски услуги (в някои градове има безплатни турове);
 • посетете туристически офис (ако има). Там ще намерите съвети и безплатни информационни материали;
подводница в Ханя
Подводница за туристи на Ханя, остров Крит
 • попитайте кога музеи или други атракции са безплатни;
 • внимавайте когато теглите пари от банкомат в чужбина (възможно е да има допълнителни такси);
 • проверете интернет/роуминг условията си;
 • присъединете се на вече организирани туристически услуги. Като се разхождате по пристанището, разгледайте туристическите лодки, които организират пътувания. Възможно е да успеете да се договорите (т.е. да дозапълните дадена бройка и да получите добра цена).
"Пиратски" атракционен кораб на Ситония
„Пиратски“ атракционен кораб край Халкидики

Пропускаме ли нещо

Ако имате друга идея, моля, споделете я като коментар.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.