Директни полети София – Скиатос

Остров Скиатос

Приятна изненада ни очаква през 2024 г. Цяло лято ще можем да се възползваме от директни полети до остров Скиатос.

Пристанището на Скиатос
Поглед към Скиатос

Цена на билетите

Към момента цената в посока започва от 37.99 евро. Добрата новина е, че цената за връщане понякога е същата или малко по-висока (42.99) евро. Това означава, че грубо казано, за около 160 лв. човек може да пътува двупосочно.

Кога са полетите

Полетите са всяка събота от 1-ви юни до 28-ми септември (2024 г.) Полетът от София тръгва в 17:00 и пристига в 18:20. А обратният полет тръгва в 18:45 и пристига в 20:00. С други думи, полетът е 1 час и 20 минути, в удобно време.

Авиокомпанията

Превозвачът е Ryanair.

Пътуването досега

За сравнение, досега в общия случай, пътуването София – Волос отнемаше 6 часа чисто шофиране (500 км). Пътните такси са около 17 евро (в посока) за лек автомобил, а фериботът струва около 25 – 32 евро в посока. Фериботът пътува около 2 часа и половина в посока. Сумарно, прави поне 9 часа път и поне 42 евро на човек (без таксата за гориво за автомобила и ако не качите автомобила си на ферибота).

Плаж Милиа, Скопелос
Гледката от плаж Миля на остров Скопелос

Идеи за разходки

Скиатос е прекрасен остров, подходящ за млади хора. Там, освен десетките пясъчни плажове, има и чудесен нощен живот, изпълнен с барове и забавления. Островът е със зелена растителност и е приятен за разглеждане.

В случай, че искате да отскочите до съседните острови, Скопелос и Алонисос, има всекидневни фериботи и лодки до там. Със сигурност Скопелос и Алонисос са пълни с интересни приключения – прочетете тук.

За ваше улеснение може да потърсите ферибот, разписания, че даже и да резервирате билети, директно от следващото поле. Достатъчно е само да напишете отправната точка и дестинацията на английски език и да изберете дати.

Съвет от първа ръка

Препоръчваме ви една от първите ви цели на острова да бъде ресторант, който се държи от българка, омъжена за грък. Люси живее от 20 години на острова и го познава отлично. Като посетите ресторанта (Infinity Blue Reastaurant), освен, че ще се насладите на прекрасната кухня и гледка, ще се посъветвате с нея какво да посетите, от къде да наемете кола и други полезни съвети, които само един местен знае.

Ресторант на остров Скиатос
Гледка от ресторанта на Люси

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".