На къмпинг в Гърция – всичко за къмпингуването на едно място

Акти Ониро, Ситония, Халкидики

Предполагам сте чували, че е много готино да отидеш на къмпинг в Гърция. В тази статия ще спомена основните правила за къмпингуване в Гърция. Ще се спрем и на къмпингите с най-висок рейтинг.

С надуваема лодка на къмпинг Арменистис, Ситония

По официални данни в Гърция има 268 лицензирани къмпинга. Ще ги разпознаете по този символ:

Снимка на ЕОТ (Гръцката организация по туризъм) взета от тук

Ако сте решили да къмпингувате, моят съвет е да отидете в някои от посочените над 250 къмпинга, тъй като определено има всичко и за всеки вкус. В никакъв случай не се пробвайте сами да си направите къмпинг на необозначено място.

Снимка на знак за забранено къмпингуване взета от тук. Може забранителният знак да е различен от този, но идеята е ясна.

Основни правила

Свободното къмпингуване е забранено и се наказва с 3 месеца затвор, а глобите достигат до 3000 евро в туристическите и археологическите райони, в останалите – 300 евро.

Стандартна табела, забраняваща къмпингуването и нудизма. Често пъти знакът е повреден и надраскан, но е ясно какво е неговото значение. Снимка взета от тук

За да избягате от потенциални глоби и неприятности, не палете огън и не изхвърляйте боклуци.

Забранено е паленето на огън. Снимка взета от тук

Какво да очаквате

Указателни табели в гръцки къмпинг. Снимката е взета от тук

Къмпингите в Гърция са истински рай. Когато видях къмпинг за първи път, бях истински изненадан, защото беше много различно от предварителната ми представа. С други думи, оказа се, че къмпингите са изключително добре уредени, с избор от места за настаняване според изискванията на клиентите.

Топла храна на къмпинг Simos на остров Елафонисос, поднесена с вкус 🙂

Самите къмпинги имат тоалетни, бани, помещения за хигиенизиране, паркинги, магазини, таверни, кафенета, всякакви площадки за игра на деца и спортни активности, та дори и басейни. Всичко това е съчетано с прекрасна природа, сянка, спокойствие, чудни плажове със спасители и чиста морска вода.

Забавления на къмпинг Арменистис, Ситония, Халкидики. Забележете, че има сянка и зелена трева 🙂

Справка-таблица с къмпинги, които са номинирани с най-висока оценка от няколко международни сайта (Trip Advisor; Camping.info; Eurocampings). Идеята на тази таблцата не е да изтъква дадени къмпинги като най-добри, тъй като мнението и оценката са субективни, но поне може да разгледате сайтовете на тези къмпинги, за да придобиете представа как изглеждат тези места в Гърция.

Къщички на къмпинг Thalatta, Ситония, Халкидики. Ако правите собствено проучване на кой къмпинг да отидете, проверете и езиците, на които е направен сайтът – обикновено са много 🙂

Всъщност, къмпингите представляват цялостни комплекси, в които можете да откриете всичко необходимо като удобства и комфорт от съвременния свят, но пък е обгърнато в природа, спокойствие и красота. Много от нас си мислим, че трябва да търсим луксозни къмпинги в Гърция, за да имаме имаме необходимото ниво на комфорт и удобства, но истината е, че просто стандарта на гръцкия къмпинг отговаря на нашата представа за лукс.

Само за пример – какви удобства и съоръжения има на къмпинг Sikia, Пилио. Снимката е взета от тук

За да си представите как изглеждат къмпингите, може да погледнете карта на съоръженията и удобствата на къмпинг Lacara, Ситония, Халкидики.

Ако искате да видите по-подробно картата на къмпинг Lacara, кликнете тук

На посочената по-долу карта ще намерите къде са къмпингите в Гърция:

Карта на къмпингите в Гърция, взета от тук. Къмпинги има не само на Халкидики 🙂

Най-пълният списък с къмпингите в Гърция се намира тук (на официалния сайт на Общогръцката къмпинг асоциация). Много е лесно да се ориентирате по картата, като използвате „+“ и „–“, за да приближите към дадена част на Гърция. С червените триъгълничета са обозначени къмпингите, а като сложите мишката на някоя от точките, излиза името на къмпинга, което може да изберете за допълнителна информация на английски език.

Снимка на къмпинг Sikia, Пилио, взета от тук

Цените на къмпингите в Гърция зависят спрямо сезона, услугите, които ще ползвате, престоя, както и това дали имате карта за отстъпки или пък колко редовен клиент сте на даден къмпинг.

Изключително полезен е и този гид на къмпингите в Гърция, където ще намерите хубави карти и подробни описания.

Ако пък искате да попътувате с кола или кемпер в Гърция може да прочетете нашата статия, в която ще намерите 10 маршрута.

Дюни и лодка на Simos къмпинг, Пелопонес

Също така може да използвате и тази платформа, която позволява да сортирате по области.

Целта на знака е да имате предвид, че е възможно да има различни видове знаци и надписи и да можете да ги разпознавате, защото може да са само на гръцки език. Снимката е взета от тук

Полезни съвети

Както ви посъветвах и в началото, аз дори не бих пробвал да къмпингувам извън специално пригодените и оторизирани от закона места. Ако все пак решите да рискувате, ето няколко съвета:

  • Ако няма забранителен знак, е възможно и да ви се размине. В случай, че има такъв, шансовете да ви осъдят са големи;
  • Ако сте с каравана или кемпер, имате право да паркирате, но не и да къмпингувате. В случай, че дойде проверка, ако вашите столове, маси и посуда са в кемпера/караваната, може да успеете да убедите проверяващите, че само сте спряли, а не къмпингувате;

Къмпингуващ „под прикритие“ кемпер на остров Лемнос

  • Избягвайте туристическите дестинации, тъй като шансът да ви усетят е много по-голям отколкото в непопулярни райони. Извън сезона е по-вероятно да няма проверки;
  • Бъдете любезни и приятелски настроени към местните. Не нарушавайте техния ритъм на живот и уважавайте местните порядки и природа. Така ще намалите шанса някой да подаде сигнал срещу вас;
  • Нудизмът не е разрешен в Гърция, така че носете бански! 🙂

Пясъчна пътека, минаваща през дюните, за да стигне до безкрайния пясъчен плаж на остров Елафонисос, където е къмпинг Simos

Имайте предвид, че ако искате просто да посетите даден къмпинг за през деня, т.е. без да нощувате там, може да има входна такса (приблизително 2 евро на човек). Таксата понякога включва безплатно питие.

Ще се радвам да споделите кой е Вашият любим къмпинг и защо 🙂

Игрище за тенис на корт на къмпинг Каламици, Ситония, Халкидики

По време на пътуване, особено ако сте с кемпрер или каравана, ако имате нужда от вода, обикновено може да намерите чешми на следните места:

  • около църкви
  • на пристанища (дори и на малки пристанища), където има „паркирани“ местни лодки
  • на крайбрежните улици

Отивайки на къмпинг, вероятно следните думи на гръцки ще са ви необходими:

Ето и няколко полезни групи на български, където може да намерите информация или съмишленици за общо пътуване:

Кемпери с кросови мотори в пустинята на остров Лимнос 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".